[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--==Samengaan van twee cultuurcentra succesvol==--
Het huwelijksgeluk van Steigertheater en Lindenberg

Door financiële onzekerheid dreigden het Steigertheater en de Lindenberg in 2005 hun vaste stek kwijt te raken. De wijken in met het aanbod, dat was het devies. Geen ideale situatie, zo vonden beiden. En daarin vonden ze elkaar, want een jaar later startten ze samen het nieuwe Lindenberg Theater in de oude bibliotheek. Maar volgens programmeur Margot Huntink is het niet alleen een verstandshuwelijk.

door Rick Hovens

„Het huwelijk bevalt. We kwamen in een omgeving terecht waarin je hetzelfde kunt doen qua programmering, maar waarin ook meer mogelijk is.” Margo Huntink, programmeur en voormalig directrice van het Steigertheater, licht toe dat in de Lindenberg veel verschillende mensen bezig zijn met cultuur. „Dit kan professioneel zijn, maar ook amateurs en kinderen. Dit levert een zee aan mogelijkheden op, nog meer dan ik had verwacht. Zo zie ik talentvolle mensen, die bij de Lindenberg cursussen volgen, al snel het laagdrempelige podium in ons café op gaan.”

Maar het gaat niet alleen om beginners, zo licht Huntink toe. ”Muzikanten en cabaretiers uit het hele land komen altijd graag bij ons. Laatst sprak ik er één die vertelde dat de magie van het theater hem direct greep, toen hij als achtjarig jongetje voor het eerst het Steigertheater binnenkwam. Het is mooi om te zien hoe dat soort mensen hier weer terug komt, maar dan als artiest op het podium”, legt Huntink zichtbaar trots uit.

Enthousiast vertelt ze hoe de podia en cursussen elkaar versterken. „Een voorstelling kan onderdeel worden van het curriculum van een cursus. Er kunnen ook combinaties gemaakt worden met compositieopdrachten of orkesten. Zo is de Lindenberg meer dan puur een aantal zalen met een programmering, maar ook meer dan een cursusfabriek. Het groeit steeds meer uit tot een echt centrum voor de kunsten.”


Margo Huntink is gelukkig getrouwd met het Lindenberg Theater.
foto‘s: Rob Mols


Huntink ziet duidelijke verschillen tussen de twee zalen. De Steigerzaal heeft in haar ogen het profiel van het oude Steigertheater, met veel cabaret, startende theatergroepen en jeugdvoorstellingen. De zaal is intiem en erg populair, net als bij het oude theater. „De Lindenbergzaal is groter, dus daar staan de wat grotere producties. Ook zijn er tal van schoolactiviteiten, zoals diploma-uitreikingen en culturele avonden. Incidentele congressen, bedrijfspresentaties en recepties maken het mogelijk meer inkomsten te genereren dan op de oude locatie. En dat is heel hard nodig, want de overheid trekt zich steeds meer terug uit de cultuursector. Die verwacht meer en meer dat we onszelf kunnen bedruipen.”


Misverstand


Huntink schetst de huidige situatie, waarin de oude organisatie van het Steigertheater verantwoordelijk is voor de programmering van de Steigerzaal, Lindenbergzaal, Karolingenzaal en de zaal in Aldenhof. „De gemeente heeft ons nu gevraagd om ook in voorzieningenhart De Klif in Nijmegen-Noord te programmeren. We zijn inmiddels van 150 naar 350 activiteiten per jaar gegaan. De organisatie is daarom ook gegroeid, voornamelijk door de samenvoeging van personeel van het Steigertheater en de Lindenberg.”


Ze legt uit dat de ‘oude garde’ van het Steigertheater probeert de identiteit van een sfeervol klein theater overeind te houden. Best lastig, en het lukt volgens haar ook niet altijd, hetgeen ze illustreert met een anekdote. „We hadden eens in de Lindenbergzaal een voorstelling van de politiekapel, met van die mooie pakken met gouden knopen. In de Steigerzaal stond tegelijkertijd een theatervoorstelling van een homogroep, met bloot en andere spannende dingen. Die groepen kwamen elkaar tegen in de horeca. Dat liep gelukkig niet verkeerd af, maar je ziet toch dat het publiek dat niet echt verwacht en eerder weggaat.”

Ondanks dat veel nieuw publiek naar de Lindenberg komt, ziet Huntink weinig mensen van ‘vroeger’ terug. „Dat is ergens wel jammer, maar we zijn natuurlijk wel heel blij met alle aanwas. En we krijgen heel veel positieve reacties. Het is overigens een misverstand dat dit huwelijk puur uit financiële nood geboren is”, zo corrigeert ze. „We waren al sinds 1995 in gesprek met de Lindenberg om de samenwerking te intensiveren. We merkten namelijk dat onze activiteiten raakvlakken hadden. Toen kwam de bezuinigingsgolf. Die leidde tot het afschaffen van de gesubsidieerde banen en de bevriezing van subsidies. Daarnaast voldeed het oude Steigertheater niet aan de verscherpte regels van brandweer en ARBO. Bij de Lindenberg leefde bovendien al langer de wens om meer naar buiten te treden.”


Dit alles leidde uiteindelijk tot het samengaan. „De presentatie van onze nieuwe huisstijl is medio mei. De naam ‘Steigertheater’ zal hierbij helemaal verdwijnen, maar de Steigerzaal blijft natuurlijk gewoon die naam dragen. Rond die tijd verschijnt er trouwens een overzicht waarin de brochures van het Lindenberg Theater, LUX en de schouwburg bij elkaar gevoegd zijn. Een mooi overzicht van het culturele aanbod op de Nijmeegse podia.” •

 

Webmaster: Joris Teepe