vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

Mag ik van jou, deel 6

Jaarlijks verzorgt de Stadskrant een introductie van het leven in deze mooie stad. Voor de nieuwste lichting stadbewoners is het handig om zo snel mogelijk te weten hoe de vork in welke steel zit, waar Moenen de mosterd haalt en waar Mariken beter niet kan komen. Deze keer pakken we het speelser aan en gaan we kwartetten, of beter gezegd: u gaat kwartetten.

door Jac. Splinter en Argé Nieuwenhuijzen

Met een duik zijn we weer terug in de gezellige crisisjaren. Er moet kost wat kost worden bezuinigd. Typerend is dat een aantal organisaties die juist in die andere crisistijd, de jaren tachtig, ontstonden, nu het loodje dreigt te leggen.

We krijgen in Nijmegen te maken met bezuinigingen van tien miljoen euro. De cultuursector krijgt harde klappen. Terwijl de ene afdeling nieuwe commissieleden binnenhaalt voor de creatieve denktank, worden op een andere afdeling bezuinigingsoperaties in de steigers gezet voor culturele activiteiten.

De afdeling hondenpoepbestrijding had eerder al beslag weten te leggen op middelen om zakjesstandaarden aan te leggen in het Kronenburgerpark. De organisaties waarop bezuinigd dreigt te gaan worden kregen een gemeentelijke brief met het citaat: "U dient rekening te houden met de mogelijkheid om bezuinigd te worden en wij adviseren u derhalve geen langetermijnverplichtingen aan te gaan." Service naar de burger toe denken we dan maar.

Staddijk, Steigertheater en Extrapool zijn drie verschillende culturele centra in de stad die blijvend structurele ondersteuning verdienen. Zoiets kost jaren om (weer) op te bouwen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Geen vuile schoenen of een theater waar geen voorstellingen meer plaatsvinden.

Volgende keer weer een fijne kwartetset die laat zien waar een zuinige stad zich op kan beroemen. Spaar ze allemaal!

 

Webmaster: Joris Teepe