[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---

Het Stadskrantlijsttrekkersdebat 3/3

door Arnout Drent en Max van Wel


SP – Leefbaarheid in de wijken


Gemoedelijker verliep het debat over de leefbaarheid in de wijken. Dit programmapunt van de SP vormde de afgelopen vier jaar een speerpunt van het linkse college. „Daarmee was ik eigenlijk speerpunt van het college”, schertst Hans van Hooft, die hiervoor als wethouder verantwoordelijk was. Ondanks krappe budgetten zijn volop successen geboekt. Van Hooft somt op: schoner, veiliger, meer voorzieningen voor kinderen en jongeren, meer wijk-, buurt- en straatorganisaties, en vrijwilligers die zich inzetten als ‘buurt-ranger’ om rotzooi op te ruimen. De SP wil de komende vier jaar nog meer inzet om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. Net als Scholten van GroenLinks, wijst Van Hooft hierbij op de dreigende tweedeling die Depla naar voren bracht. De bezuinigingen op de wijkmanagers moeten daarom ongedaan worden gemaakt en voor mensen in de probleemwijken moet meer werkgelegenheid komen.


Zelfs de VVD erkent het succes op dit gebied. Peter-Paul Leferink op Reinink (VVD): „Er valt niks op af te dingen en dan snap ik wel dat je dit verhaal in de repeat zet.” „Mensen vinden dit gewoon belangrijk en iedereen woont in een wijk, zelfs jij”, antwoordt Van Hooft lachend.

Toch wil Leferink op Reinink een kanttekening plaatsen. „Het is natuurlijk cool om overal speeltuinen en wipkippen te plaatsen, maar je hebt geen budget voor het onderhoud op lange termijn.” Van Hooft bestrijdt dit. „Wij zetten die wipkippen niet zomaar neer. Wij belonen initiatieven van buurtbewoners, dan zorgen ze er beter voor. Daardoor zijn er sowieso minder onderhoudsklachten.”
Hans van Hooft sr (SP): „Iedereen woont in een wijk, zelfs jij”.
foto: Jan Lintsen


Rob Bloem (CDA) is toch niet helemaal overtuigd van dit succesverhaal van het linkse college, ook al wordt er positief over geschreven in een blad als Binnenlands Bestuur. „Tijdens een belronde die we met het CDA hielden, hoorde ik nog steeds mensen praten over de verloedering in de wijk.” Al was die belronde niet representatief, erkent Bloem, er gaat ook veel mis. Van Hooft beaamt dat het beter kan, vandaar dat de SP zich hier sterk voor maakt. „Iedere week loop ik ergens in een wijk”, legt hij uit, „samen met een andere wethouder en bewoners. De zwakke punten die ze aangeven, proberen we dan op te lossen.” Paul Depla (PvdA) vult Van Hooft aan. „Dit college is echt het stadhuis uit gekomen. Zo ben ik de afgelopen vier jaar met Hans vier keer per maand in de wijk Lindenholt geweest om te zien wat er gebeurt. En 40 procent vindt nu dat de wijk erop vooruit is gegaan.” Daarop bindt Bloem in.


foto: Jan Lintsen
Is het een idee om enkele mensen die in de bijstand zitten, aan te stellen als buurtconciërge, oppert Bloem. Zoiets spreekt Depla wel aan, al spreekt hij liever van wijkambassadeurs die een aanvulling kunnen zijn op de stadsdeelbeheerders. „Geef me geld voor gesubsidieerde banen, en ik zet ze morgen in voor de wijk”, reageert Van Hooft.

Aansluitend stelt Bloem voor om de politie meer te betrekken bij de wijken. Ja, dat is iets wat Van Hooft ook graag wil. „In het begin liepen agenten mee tijdens wijkbezoeken. Het kabinet stelt nu echter dat de agenten er zijn voor de veiligheid, niet voor de leefbaarheid”, licht Van Hooft toe.


Over de politie is Bloem slecht te spreken. „Die doet niks anders dan in de auto zitten terwijl ze er juist uit moeten.” Daar heeft het linkse college echter niks over te zeggen, legt Depla uit. Wel heeft dit college twintig man van Bureau Toezicht ingezet op fietsen in wijken waar bijvoorbeeld groepen jongeren overlast bezorgden. Als wijkteam haalde deze ‘mobiele eenheid van Hans’ aansprekende resultaten in het Willemskwartier, Hatert, Neerbosch-Oost en de Voorstenkamp. Van Hooft: „Ik zeg weleens tegen Guusje, die over de politie gaat: die agenten van jou zijn watjes, mijn mensen treden tenminste op.” Nadat iedereen is uitgelachen over deze anekdote, merkt Depla afsluitend op: „Hiermee is het linkse college in staat geweest het gat op te vangen dat de wijkagent liet vallen.”

De vraag is nog hoe de SP de ambitieuze plannen wil bekostigen. „Daar komen we wel uit”, antwoordt Van Hooft, die ervan uitgaat dat iedereen – inclusief het CDA – het belang ervan inziet. (MvW)




VVD – Economisch klimaat


Ja, zelfs in de ogen van de VVD deed het linkse college het niet slecht. Faliekant mis ging het echter met de portefeuille van Economische Zaken (EZ) die in naam verdween en werd vervangen door ‘Werk en Inkomen’. „Dat heeft niks te maken met inzet, maar met uitstraling”, betoogt Peter-Paul Leferink op Reinink. Daarnaast heeft verantwoordelijk wethouder Scholten er volgens hem te veel andere portefeuilles bij en dat gaat ten koste van de aandacht voor EZ. Blij is hij wel dat ook de PvdA vindt dat er gewoon weer een aparte portefeuillehouder EZ moet komen. Verder stelt hij dat de ondernemers in Nijmegen helemaal niet tevreden zijn. „Nijmegen is voor ondernemers de duurste gemeente van Gelderland, en staat landelijk gezien op nummer drie.”


Peter-Paul Leferink op Reinink (VVD): „Nijmegen is de duurste gemeente van Gelderland.”
foto’s: Jan Lintsen
Hiertegenover weet Lenie Scholten (GroenLinks) klinkende resultaten te zetten. „Nijmegen doet het beter dan Gelderland, afgelopen jaar zelfs beter dan het landelijk gemiddelde in economische rendementen, en winsten”, voegt ze eraan toe. „Toen ik aantrad lag er nog steeds een nota bedrijventerreinen uit 1987 en inmiddels is Noordoost Kanaalhaven gedeeltelijk gerevitaliseerd en West Kanaaldijk Sluis geheel.” Schamper brengt Leferink op Reinink in: „En het MTC is afgeschoten!” „Ja, goed hč?”, antwoordt Scholten tevreden. „Want bij ons gaat het om banen en niet om hectares bedrijventerrein.”

Paul Depla (PvdA) steunt Scholten en wijst op het succes van het Philips 52 Degrees Centre. „De vorige wethouder van EZ (van het CDA, red.) zag daar niets in. Dit college heeft er keihard aan gewerkt en Philips huurt het nu voor tien jaar.” Wel beaamt Depla dat de benaming Werk en Inkomen – die hij mede heeft verzonnen – mensen op het verkeerde been zet. Vandaar dat de PvdA wil dat de aanduiding EZ terugkomt, zonder daarbij Scholten als persoon af te vallen.


Het geweeklaag van het bedrijfsleven dat almaar wordt aangevoerd, is volgens Scholten een eenzijdig beeld. Zij spreekt dagelijks ondernemers en die vinden het gezeur van hun woordvoerders vaak overdreven. Leferink op Reinink breekt fel in door de hoge OZB aan te voeren. „Peanuts voor bedrijven!”, roept Hans van Hooft (SP) net zo fel terug. „En onder winkeliers zitten ook minima die wij ontzien”, vult Scholten aan.

Volgens Leferink op Reinink gaat weliswaar geen enkel bedrijf door de OZB failliet, maar er komen daardoor ook geen nieuwe bedrijven bij. Dat bestrijdt Scholten. De leegstand van winkels is hier minder dan in andere gemeenten: 7 procent tegen landelijk 10 procent. Zelfs een medewerker van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) gaf tijdens een landelijk overleg aan dat de OZB geen doorslaggevende vestigingsfactor is. Van Hooft ineens: „Hé, maar doen jullie weleens aan economie? De consumentenbestedingen waren de afgelopen drie jaar dramatisch laag en die beginnen nu een beetje aan te trekken. Dat komt het hardst terecht bij de gewone winkeliers.”

Dan zijn er nog de parkeertarieven. Volgens de VVD zijn die hoger dan waar dan ook. Beslist niet waar, zegt Scholten, Arnhem is bijvoorbeeld duurder. „Maar dat is geen buurtgemeente”, roepen Rob Bloem (CDA) en Leferink op Reinink bijna in koor. Depla brengt daartegenin dat de trek van kooplustige inwoners uit Nijmegen naar Malden en Beuningen niet wordt veroorzaakt door de parkeertarieven, maar omdat er in die dorpen vernieuwing heeft plaatsgevonden. Daarom moet de vernieuwing rond de Hessenberg en Plein 1944 in volle vaart worden doorgezet.
foto: Jan Lintsen


Dat brengt Bloem terug op zijn stokpaardje over de bereikbaarheid van de stad. „Er gaat toch niemand uit Lent of Oosterhout in de file staan op de Waalbrug om hier inkopen te kunnen doen?” „Daarom moeten we ook investeren in hoogwaardig openbaar vervoer”, antwoordt Scholten. Een goed voorbeeld is het NS-station Lent, vult Depla aan. Dat is aangelegd op initiatief van het college, want als op de NS was gewacht, had het er nog niet gelegen. „En hoeveel gebruik wordt ervan gemaakt?!”, schampert Bloem. „Ja zeg, je kunt niet twéé keer klagen”, reageert Van Hooft geďrriteerd. „Er is openbaar vervoer, dus je hoeft niet in de file.” De busbaan naar Heijendaal ziet Van Hooft als een ander succes. De dubbele bussen zitten vaak vol, er is tijdwinst voor de passagiers, en het ontlast de rest van het verkeer.

Om de beweerde klaagzang over het economisch beleid te ondergraven, voert Scholten nog aan dat Nijmegen dankzij het linkse college als eerste stad in Nederland een stedenprogramma heeft afgesloten met het MKB. „En het bedrijvenloket loopt als een tierelier”, vult van Hooft aan. Illustratief voor de goede samenwerking met het bedrijfsleven zijn ook de vele ondernemersverenigingen die met steun van het linkse college totstand zijn gekomen. (AD/MvW)




Voorbeeld

„Kan een lokale afdeling anders denken dan de landelijke partij?”, legt CDA-lijsttrekker Bloem na afloop van het debat de anderen oprecht voor. Volgens hen is dat wel mogelijk. „Alleen moet je misschien een keer naar Den Haag om dingen uit te leggen”, voegt Leferink op Reinink eraan toe. „Of Den Haag komt hierheen”, merkt Depla lachend op, daarbij doelend op de linkse samenwerking die in Nijmegen succesvol is en op landelijk niveau maar niet van de grond komt.


Donjon

Geen van de lijsttrekkers bracht het referendum over de donjon ter sprake. Daarom vroeg de Nijmeegse Stadskrant hoe zij persoonlijk gaan stemmen. Alleen Lenie Scholten van Groenlinks stemt tegen, de andere vier stemmen voor.

 

Webmaster: Joris Teepe