[ vooraf ]
---
Van de zotte
---
Kunststukje
---
Persverwildering
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Val College
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Compacte canon van Nijmegen

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Merijn Hilte de eerste stadsdichter
Editie: mei 2005

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---

--== Geïllustreerde column ==--

[ Fotovisie ]

 


Tekst en foto’s Max van Wel
 

  
Ontgroening
Meer dan honderd straten moeten op de schop voor de bereikbaarheid van hulpdiensten. Stiekem gaat het ook om de bakbeesten van de als DAR geprivatiseerde gemeentelijke reinigingsdienst, alleen wordt dat er niet bij gezegd. In plaats van minder groot materieel aan te schaffen, wordt nu de gemeenschap op kosten gejaagd voor - zoals dat zo fraai heet - herinrichting van de straten. Voorlopig is er geld uitgetrokken voor ongeveer zo’n 30 straten.

Waartoe die herinrichting leidt, is te zien op de Spinetstraat in Neerbosch-Oost. Daar verdwenen vorige maand de laatste twee bomen uit de straat voor drie sullige parkeerhavens waar het autoportier nauwelijks open kan aan de kant van de stoep (zie foto boven). Andere delen van de stoep versmalden tot vier stoeptegels. Dat is amper ruimte genoeg voor een rolstoel. De aansluitende Citerstraat heeft eveneens geen enkele boom meer. De enige drie meidoorns moesten ook hier het veld ruimen voor parkeerplaatsen. Zonder dat daar nieuwe bomen voor worden terug geplant, zo vermeldt de aangevraagde kapvergunning.

Bij deze straten bevinden zich nu alleen nog maar bomen in particuliere tuinen. Wie herinneringen wil ophalen aan hoe het eruitzag voor de kaalslag, biedt Google Street View nog uitkomst met in juli gemaakte opnames.

Bijna was de in het verlengde liggende Cimbaalstraat eenzelfde lot beschoren. Betrokken bewoners moesten bij GroenLinks-wethouder Jan van der Meer aan de bel trekken voor het behoud van de meer dan een halve eeuw oude meelbessen. Zij kwamen met alternatieven waar de weinig creatieve projectleider zonder ‘groen hert’ niet zelf op kwam, of geen zin had om aan te gaan staan. De waarde van bomen in een straat blijkt voor ambtenaren net zo gering te zijn als voor enkele andere bewoners die liever stenen voor meer parkeerplek zien. Een voorstander van parkeerruimte ten koste van bomen verwoordde die kortzichtigheid treffend met de ridicule uitlating „bomen horen in een bos, niet in de stad”. En de mens hoort in de natuur, waar die uit voortkomt, kan net zo goed gesteld worden.

In de Gitaarstraat, die in dezelfde wijk ligt, ging afgelopen maand de zaag in alle gemeentelijke meidoorns. Een bewoonster liet zich tijdens het uitlaten van haar hondje ontvallen daar „niet rouwig” om te zijn. Tegen de bomen op zich had ze niks, „alleen moet de gemeente dan eerst al die kauwen afschieten die erin zitten en auto’s telkens zo bevuilen”. Hoe begrijpelijk ook, door dit soort respectloosheid tegenover natuur staat momenteel een op de tien vogelsoorten en een vijfde van alle bekende zoogdieren op het punt van uitsterven. Dit meldde 3 november de IUCN, de International Union for the Conservation of Nature, een koepel waarin nationale overheden en negenhonderd natuurorganisaties samenwerken.

Om te voorkomen dat nog meer straten ontgroenen om plaats te maken voor blik, ter voorlichting een passage uit ‘Tuinieren voor Dummies’: „In onze gehaaste wereld van beton, asfalt en vervuilde lucht bieden bomen tegenwicht. Ze werpen schaduwen op straten en koelen de steden en buurten af; ze absorberen stof en luchtvervuiling en hun wortels houden grond op zijn plek en voorkomen erosie”.

Naar boven

 
Zakennieuws
Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.
Deze uitspraak van Mahatma Gandhi is het fraaie motto van de weggeefwinkels. Tientallen bestaan er al van in Nederland. Nijmegen liep daarin een beetje achter. Tot mei van dit jaar. Dankzij idealistische krakers kwam toen hier in de stad eindelijk een weggeefwinkel van de grond. Vanaf de eerste dag liep dit prachtige initiatief als een trein. Mensen brachten spontaan spullen waar ze toch niks meer mee deden. Weggooien is zonde en zo krijgen soms heel fraaie spulletjes toch nog een goede bestemming, afgaande op de vergulde gezichten van nieuwe eigenaars.

Even dreigden er donkere wolken toen half oktober de krakers het gekraakte pand op Plein 1944 moesten verlaten. Maar er staat onderhand genoeg leeg in Nijmegen en een nieuw onderkomen was snel gevonden. Twee weken later heropende de weggeefwinkel in een gekraakt pand aan de Bloemerstraat 70–72. Ruim een jaar stond die ruimte alweer zinloos leeg nadat de destijds erin gevestigde naaimachinewinkel de verhoogde huur van rond de 1000 euro niet meer kon opbrengen.

Toeval of niet, pal na de kraak mocht D66 voor de weggeefprijs van 66 euro de enkele panden verderop gelegen lege winkel naast café De Plak huren om zieltjes te winnen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het geeft maar weer eens aan hoe onzinnig de voorgestelde antikraakwet is die door een monsterverbond tussen CDA, VVD, ChristenUnie en PVV in de Tweede Kamer is aangenomen. De hoop is nu dat de Eerste Kamer er nog een stokje voor steekt. Anders krijgt langdurige leegstand straks vrij spel. Pikant is dat de Nijmeegse CDA-afdeling vorige maand een leegstaand winkelpand betrok in de Van Welderenstraat. Gratis, als antikraak.

Voor informatie over de weggeefwinkel:
weggeefwinkelnijmegen.blogspot.com
Gentechvrij
De slinkse streken die gentech-multinationals uithalen met ons voedsel zijn een vele malen grotere bedreiging dan waar blaaskaak Wilders en zijn kornuiten met hun islamfobie zich druk over maken en Nederland tot vervelens toe in trachten mee te slepen. Gelukkig diende zich afgelopen maand een bijzonder burgerinitiatief aan.

Onder de indruk van de documentaire ‘De wereld volgens Monsanto’ startten vijf Nijmegenaren de werkgroep ‘Burgers voor gentechvrij voedsel’ om inwoners van de stad op de hoogte te brengen van

de gevaren van genetisch gemanipuleerde gewassen. Greenpeace, Milieudefensie en tal van andere organisaties luidden al langer de alarmbel over de enorme risico’s van dit knutselwerk voor onze gezondheid en de natuur. De Nederlandse media berichten hier echter amper over.

Op zaterdag 28 november trad de werkgroep bij de Albert Heijn aan de St. Jacobslaan naar buiten met een handtekeningenactie voor de petitie ‘Nijmegen gentechvrij’. De dagen ervoor verspreidde de groep daar in de omgeving huis aan huis tienduizend informatiebladen, financieel mogelijk gemaakt door Café de Bijstand, Stichting Overal en Basta. De nieuwe gemeenteraad krijgt deze petitie volgend jaar aangeboden. Ierland en Wallonië verklaarden zich al gentechvrij, net als negentien departementen in Frankrijk en tal van gemeenten in onder meer Duitsland, Italië en Griekenland. Nederland is in dit opzicht wat achterlijk met alleen Culemborg als gentechvrije zone. Ooit sprak Nijmegen zich uit als kernwapenvrije gemeente, dus dan moet dit ook lukken. Ondertekenen kan ook op www.gentechvrijvoedsel.nl .
  
Weg is weg
Enkele maanden geleden reed op de Karrengas een vrachtwagen die winkels bevoorraadt de mooiste kastanje van een groep van drie aan flarden. Binnen enkele uren werd de boom, met een stamomtrek van 45 centimeter, gesloopt tot een anderhalve meter hoge stomp. Wie verwacht dat de gemeente met in het achterhoofd het project ‘Groene Allure Binnenstad’ vlot een nieuwe boom terugplaatst, heeft het mis. Op een verzoek bij de Bel- en Herstellijn volgt slechts een kort berichtje met de mededeling:   „De stomp wordt gerooid verder wordt er geen boom herplant”.   Bewoners in het centrum kunnen dan wel leuk geveltuintjes aanleggen, de gemeente laat het flink afweten bij het serieuze groen.

 

 

Webmaster: Joris Teepe