[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Kwart eeuw Vrijwilligerscentrale==--
“Vrijwilligersbeleid verdient serieuze aanpak”

Minder opvallend voor het grote publiek, maar een baken voor vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken. De Vrijwilligerscentrale is achter de schermen het knooppunt op het gebied van vrijwilligerswerk in Nijmegen en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum.

door Max van Wel

Officieel is de Vrijwilligerscentrale (VWC) op vrijdag gesloten, maar toch is directeur Mirjam Kaptein op haar vrije dag nog druk in de weer in het verlaten kantoor. Ze is zojuist terug van gesprek met wethouder Geert van Rumund, die per 1 november burgemeester van Wageningen wordt. “Hij nodigde mij uit om te brainstormen over hoe hij het beste in contact kan komen met burgers. Vrijwilligerswerk vindt Van Rumund belangrijk en in zijn nieuwe job als burgemeester wil hij daar veel aandacht aan besteden.” Daaruit valt al op te maken dat de VWC als een serieuze partij wordt gezien.

De afgelopen 25 jaar heeft de VWC hard aan de weg getimmerd, licht Kaptein toe. Eind jaren zeventig ontstond vanuit organisaties als de Nijmeegse Jeugdraad, de Nijmeegse Sportstichting, de Vereniging Kindercentra Nijmegen, en de Raad voor Maatschappelijke Opbouw de behoefte aan structurele ondersteuning bij het werven van en werken met vrijwilligers. Na drie jaar voorbereiding was het dan zover. Op 8 oktober 1980 werd de VWC als onafhankelijke stichting opgericht. Dankzij de VWC ontstond er een centraal overzicht van vraag en aanbod van vrijwilligerswerk.

Duizenden vrijwilligers zijn door de VWC sinds haar oprichting op weg geholpen. Een middel hiervoor is de vacaturebank. Organisaties die vrijwilligers zoeken, kunnen dat daar aanmelden. Geheel in de tijdgeest zijn de ongeveer zevenhonderd vacatures voor iedereen die op zoek is naar vrijwilligerswerk ook via internet te raadplegen. Een ander middel is de persoonlijke bemiddeling voor speciale doelgroepen zoals allochtonen en mensen met lichamelijke en/of psychische beperkingen.

Minstens zo belangrijk is de ondersteuning van organisaties die met vrijwilligers werken. Want niet alleen het vinden, maar ook het binden van vrijwilligers is een hele kunst. De VWC staat hen bij met kennis en ervaring. “Een aantal had het zonder ons niet gered”, aldus Kaptein.

Bij de opening van de Vakbeurs Vrijwilligerswerk die de VWC begin oktober organiseerde, onderstreepte burgemeester Guusje ter Horst nog eens het belang van vrijwilligerswerk. “Vrijwilligers nemen gigantisch veel werk voor hun rekening, dat de samenleving miljarden bespaart”, zei ze bij het in ontvangst nemen van de brochure ‘25 jaar Vrijwilligerscentrale Nijmegen’.

Mirjam Kaptein: “Wij werken vooral achter de schermen.”
foto: Jan Lintsen

Onzichtbaarheid
Hoewel de gemeente erkent dat vrijwilligerswerk onmisbaar is ontvangt de VWC volgend jaar 30 procent minder subsidie. Kaptein: “Op die manier neem je vrijwilligerswerk niet serieus. Als de overheid vindt dat mensen meer voor elkaar moeten doen, moet je wel investeren in het vrijwilligerswerk.” Volgens Kaptein speelt de onzichtbaarheid van de VWC hierbij een rol. “Wij werken vooral achter de schermen. Onder het motto ‘Vrijwilligerscentrale het podium op’ grijpen we daarom ons jubileumjaar aan om duidelijker te maken wat de VWC betekent voor Nijmegen.” Hoogtepunt daarvan was de themaweek in de eerste week van oktober met een jubileumtoer langs organisaties, de Vakbeurs Vrijwilligerswerk en afsluitend een open dag.

Teleurstellend vindt Kaptein dat er in Nijmegen nog steeds geen nieuw vrijwilligersbeleid tot stand is gekomen. “Dit college wil dat al een jaar, maar nog steeds wordt er gezocht naar een afdeling waar het onder valt. Hierdoor komt het alsmaar niet op gang. Door de vele reorganisaties bij de gemeente is het moeilijk voor ons daar een contactpersoon te vinden. Zo had ik bijvoorbeeld eindelijk de ambtenaar gevonden die er tijdelijk over ging. Vervolgens werd de eerste afspraak meteen afgezegd met de mededeling: wie er wel over gaat, hoor je nog wel. Toen ik dat dan maar weer eens ter sprake bracht bij iemand van de gemeente die onze open dag bezocht, volgde het verrassende antwoord dat het nu op zijn bordje lag.”

Een andere tegenvaller waar de jubilaris dit jaar mee te maken kreeg, was het wegvallen van de vaste rubriek met vacatures in het advertentieblad De Brug. “Ineens kregen we te horen dat er meer met adverteerders gewerkt gaat worden. De SWON, Stichting Welzijnswerk Ouderen Nijmegen, betaalt bijvoorbeeld voor de Seniorenpagina. Alleen is zoiets voor ons niet op te brengen.” Slechts als er nog plaats over is, mag de VWC als bladvulling vacatures plaatsen. “Erg jammer. Want nu vrijwilligers die rubriek niet meer vast aantreffen, slaan ze niet meer wekelijks speciaal De Brug erop na, zoals anderen zaterdags kranten kopen voor de personeelsadvertenties.”

Voor meer informatie zie:
www.vwc-nijmegen.nl

 

Webmaster: Joris Teepe