[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Bambix lust er wel pap van
---
Bloedstollend echte fictie
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Mosquito
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Breien: hip of nestwarmte?==--
Een avondje breien met de Stitch ’n Bitchclub

Breien is voor oma. Of voor moeders, zo’n dertig jaar geleden. In elk geval voor vrouwen op leeftijd, niet voor de vrouw van 2008. Het tegendeel blijkt waar. Breien verovert Nijmegen stukje bij beetje. Met als voornaamste drijfveer: samenzijn.

door Jora Wolterink

Sinds één jaar bezet een enthousiaste groep breiers wekelijks het café van De Lindenberg. Een harde kern van negen vrouwen oogst veel bekijks in het doorgaans rustige café. Naast uitwisseling van de nieuwste patronen en tips vindt hier vooral sociale binding plaats.

In 1999 richtte de Amerikaanse Debbie Stoller de eerste Stitch ’n Bitch-groep op in New York. Wekelijks kwamen breiliefhebbers samen in een café om hun hobby in de openbare ruimte uit te oefenen. Sindsdien is het fenomeen verspreid over de Verenigde Staten. In veel steden werden lokale groepen opgezet, allen verbonden via yahoo-groepen op internet. De ‘Stitch ’n Bitch-community’ was geboren.

Achter in het Lindenbergcafé zit de groep rustig te breien. Pal naast hun handwerktafel vergadert een groep mannen in pak. Het contrast met de breiende vrouwen kan niet groter zijn. De groep is heel toegankelijk, zo vertelt Hanneke Lucassen, medeoprichtster van de groep. Iedereen die zin heeft in een avondje breien is welkom. Een jaar geleden besloten zij en een vriendin dat Nijmegen klaar was voor Stitch ’n Bitch. Haar vriendin opende de yahoo-groep, Lucassen adverteerde op verschillende plekken en sindsdien is het wekelijkse onderonsje een feit.

Het is best ingewikkeld, handwerken en praten tegelijk. Zo heeft Loes het erg zwaar. Een zeer ingewikkeld kraaltjeswerkje vergt al haar energie en aandacht. Gelukkig staat Cathérine haar bij, door de groep ook wel gezien als het brei-brein. „Als je iets niet snapt, moet je bij haar zijn”, legt Loes uit. Door schade en schande wijs, en vooral goed lezen wat er in het patroon staat, is haar devies.

Gedurende de avond worden de blikken serieuzer, brillen belanden op puntjes van neuzen en zo nu en dan valt er even iemand stil; ruzie met de draad. Dit is hard werken. Midden in deze energiestromen blijkt steeds duidelijker welke bezieling een breigezelschap kan brengen.


Breien is hard werken.
foto: Jora Wolterink


Naast het uitwisselen van de laatste technieken en patroontjes is de club vooral een sociaal netwerk. Lucassen licht toe: „Het handwerken is het uitgangspunt van onze bijeenkomsten. Maar het sociale gebeuren is minstens zo belangrijk”. Dat bewijzen ook het oudste lid (72) van de breigroep en haar twee schoondochters. Deze trouwe leden komen elke week, natuurlijk om te werken, maar vooral ook om te kletsen. De groep is laagdrempelig, de deelnemers hoeven zich niet te registreren en lidmaatschap is niet vereist. Soms komen mensen slechts eenmalig. Zo was er ooit de breister wier naalden in de fik vlogen: „Ze waren van bamboe en lagen te dicht bij de kaars. Met breiwerkje en al gingen ze in vlammen op, we hebben haar nooit meer gezien”, weet Marleen te vertellen.

Kriebeltrui


Maar is breien echt nog wel van deze tijd? Wie draagt er nog wollige kriebeltruien anno 2008? Het lijkt zo veel makkelijker, sneller en goedkoper even naar de Hennes & Mauritz te lopen en een paar truien in te slaan. Deze avond leert dat het niet om het eindproduct, maar om het proces gaat.

Cathérine vertelt dat ze vroeger veel meer breide dan nu: „Ik heb wel vijf ongedragen truien in de kast liggen”. Maar ondanks de geringe afname onder naasten blijft de lol bestaan. De breiers wisselen vol enthousiasme nieuwe ideeën uit; tassen, mutsen, sjaals, knuffels, alles wat los zit wordt vastgebreid.

De groep is overwegend 40-plus. Marleen meent te weten wat het probleem is: de jeugd neemt tegenwoordig geen tijd meer voor handwerken; „de jonge vrouwen van vandaag de dag moeten carrière maken”. Als het aan de mannen aan de andere tafel ligt, hoeft dat niet zo’n vaart te lopen; voor hen symboliseren de breiende vrouwen het gevoel van hun moeder. „Als ik op zoek ben naar nestwarmte dan weet ik waar ik moet zijn”, zo vertelt een van hen.

Dat breien geen typische vrouwensport is, bewijzen de vele weblogs van mannelijke breiers. Zo houdt Jerry zijn bezoekers bijna dagelijks op de hoogte van zijn brei-vorderingen op www.gaiser.org en bestaat er een heuse brei-website voor mannen: www.menknit.net. Hier zoeken breiende mannen elkaar op en krijgen ze de steun waarnaar ze op zoek zijn. Voor mannen lijkt het Lindenbergcafé toch een iets te hoge drempel te zijn. Maar wellicht brengt het nieuwe jaar nieuwe mannelijke aanwas. •

 

Webmaster: Joris Teepe