[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Polderen over fietsen in de stad
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Zinloos gestraf

Editie: juli 2013
---

--== Geïllustreerde column ==--

[ Fotovisie ]


Tekst en foto’s: Max van Wel

 
Parkeertuinen

In de categorie stenen voortuinen waarover in De Nijmeegse Stadskrant eind vorig jaar een Special verscheen, valt een markant fenomeen op. Dat is het pal voor de deur parkeren bij rijtjeshuizen. Niet langs de kant van de weg maar in de eigen voortuin, direct bij de voordeur.

Bizarre uitschieter daarbij is de Gitaarstraat in Neerbosch-Oost. Voortuinen rijgen zich daar bijna aaneen als een tweedehands-autoshowroom in de open lucht. Ook in de Guldenstraat en Veldstraat dient zich het verschijnsel van tuinparkeren opvallend aan.

Gevraagd naar de reden, legt een bewoner klagend uit dat de straat zo vaak vol staat met geparkeerde auto’s. Daardoor moeten mensen dikwijls hun auto een eind van hun woning zetten, soms zelfs een straat verderop in de buurt. Een eigen parkeerplek in de voortuin lost dat ongemak op.

Wat wel weer tot gevolg heeft dat er een algemene parkeerplaats minder is langs de weg. Want in feite creëert zo’n inrit voor een drive-intuin een privé­stoeprand waarlangs niemand meer kan parkeren.

Blijkbaar offeren huizenbezitters graag een stuk voortuin op om hun blik gegarandeerd nabij te hebben. Met soms een gezellig zitje erbij als nieuwe variant op het verdwenen bermtoerisme. Voor dat gemak dien je tevens financieel aardig wat over te hebben. Een inritvergunning voor het verlagen van de stoep komt op 408,60 euro plus 93,42 euro per strekkende meter stoeprand die verlaagd moet worden.

Het nieuwe stadsbestuur streeft naar groengebieden binnen driehonderd meter van iedere woning, zo staat te lezen in het coalitieakkoord. Alleen is zoiets niet bepaald besteed aan mensen die honderden euro’s spenderen om in de voortuin hun auto te parkeren. Zodat ze daar nooit ver naar hoeven te lopen. Misschien is het beter eerst een inhaalslag te maken om Nijmegenaren aan te zetten zélf groen aan te leggen in hun eigen voortuin.

Alleen dient de gemeente tegelijk zelf natuurlijk het groene voorbeeld te geven. Zie de toelichting op de voorplaat.
Nijmegen mag dan wel de ambitie hebben een duurzame stad te worden als bijdrage aan de bestrijding van de klimaatverandering op onze aarde, tegen de verstening van de eigen stad valt ook nog een wereld te winnen.

Klik op een plaatje om te vergroten.

 

Webmaster: Joris Teepe