[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==LUX: verbinding tussen inhoud en uitgaan==--
Directeur bouwt verder aan opgerichte cultuurpijler

Vooral doorgaan op de ingeslagen weg en zien te verbeteren wat al is opgebouwd. Dat lijkt het credo van LUX-directeur Huub Roelvink. Deze Amsterdammer is sinds november in dienst om het unieke arthouse in het hart van het Nijmeegse centrum verder te doen opbloeien.

door Arnout Drent

„De zaken staan er nu goed voor, maar we moeten geen gekke dingen doen”. De relatief jonge directeur (36) van arthouse LUX Huub Roelvink is gepast optimistisch over de toekomst. Hoewel hij pas een half jaar bezig is en nog een inwerkproces doormaakt, voelt hij zich al goed thuis in de Nijmeegse cultuurtempel.


De overgang van zijn directeurschap bij Cinema Delicatessen in Amsterdam naar het Nijmeegse LUX blijkt een hele verandering. „Ik ben onlangs naar Nijmegen verhuisd. Dat scheelt me gauw zo’n vier uur reistijd.” Enthousiast licht hij zijn keuze voor LUX toe. „Tijdens mijn tijd bij een filmdistributiebedrijf had ik te maken met LUX. Ik vond het toen al een prachtig bedrijf, het mooiste filmtheater van Nederland.” Dat het arthouse te kampen had met problemen, vooral financiëel, was hem bekend. „Ik heb er tijdens mijn sollicitatiegesprek de nodige vragen over gesteld. Het bestuur wist me echter te overtuigen dat het ergste voorbij was.”

De problemen waarmee LUX rond 2005 volop kampte, zijn nu grotendeels verholpen. Op een enkele bouwtechnische aanpassing na is het pand nu brandveilig. Met de destijds nog mopperende commerciële bioscopen, die de gemeentelijke steun betitelden als concurrentievervalsing, is het arthouse weer ‘on speaking terms’. Een vierjarige overeenkomst met de gemeente droeg daaraan bij. Zo geldt dat voor de subsidie een tegenprestatie staat van artfilms aanbieden voor een bepaalde hoeveelheid publiek. Eventuele winst op de grote, commerciële films, houdt een terugbetaling van de subsidie in.


Het blijft volgens Roelvink moeilijk te voorspellen hoe de zaken gaan. „Enkele jaren terug vreesden velen in de bioscoopwereld de concurrentie van home-entertainment en de invloed van het internet. Nu zijn we wat verder en overtuigd dat wat LUX te bieden heeft, namelijk een compleet avondje uit, een kracht is die home-entertainment niet kan bieden.”

De laatste jaren is een en ander verbeterd, ook financieel. „Helaas betekende dat wel snijden in ons personeelsbestand. Maar mede dankzij het aantrekken van een interim-horecamanager is de horeca aanzienlijk verbeterd. Ook de muziek- en theaterpoot is nieuw leven ingeblazen, na eerdere dreiging van afstoting vanwege de kosten.”


Kruisbestuiving


Termen uit zijn functieprofiel als ‘bruggen bouwen’ en ‘kruisbestuiven’ toveren bij het horen ervan een glimlach op Roelvinks gezicht. „Er is nu structureel overleg tussen de afdelingen over welke plannen er zijn en hoe we kunnen samenwerken.” Een goed praktijkvoorbeeld bleek de voorpremière en aansluitend debat naar aanleiding van de film TBS. „Dat was een doorslaand succes. Het stond op de voorpagina van diverse landelijke kranten.”

De afdeling debat draait al enige jaren erg goed, en werkt steeds meer multidisciplinair, merkt Roelvink op. „Ze werken goed met thema’s en zoeken de verbinding met de andere poten. Daarmee creëer je een goede verbinding tussen inhoud en uitgaan.” Het bruggen bouwen en kruisbestuiven blijft soms echter lastig. „Theater en muziek werken qua programmering ver vooruit. Bij debat is die tijd korter en bij films nog korter.”


Huub Roelvink: „Het gaat goed met LUX, maar we moeten geen gekke dingen doen”.
foto’s: Rob Mols


De samenwerking met de gemeente verloopt volgens Roelvink uitstekend. De contacten met het bedrijfsleven mogen wat hem betreft intensiever. „De politiek weet hier goed de weg, de bedrijven nog niet zo. Al hebben we er natuurlijk wel veel mee te maken, alleen al door leveranciers, maar ook onze afdeling verhuur organiseert geregeld allerlei evenementen voor het bedrijfsleven in onze zalen.” Op financieel gebied zijn nauwere banden met het bedrijfsleven eveneens van belang. „We moeten meer op zoek naar privat e investeerders. De gelegenheid is er nog niet voor geweest, maar het staat hoog op mijn agenda”.

Plannen zijn er bij LUX intussen genoeg. Zo wil het een internationaal filmfestival voor de korte film opzetten in samenwerking met een aantal andere partijen in Nijmegen, met een eerste editie in maart 2009. Later dit jaar volgt een nauw samenwerkingsverband met IDFA, waarvan een deel in LUX moet gaan plaatsvinden in de vorm van een minifestival. „Ook willen we elk jaar een special rond een regisseur maken. We zijn nu bezig om Wim Wenders naar Nijmegen te halen.”

Roelvink voelt zich zichtbaar thuis in zijn functie en in de stad. „De sfeer is hier goed. Het is vrij progressief en Bourgondisch tegelijk met een publiek dat liefhebber is van de betere artfilms. Ook steeds meer van buiten de stad.” •


Lees verder...

 

Webmaster: Joris Teepe