[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
de-Affaire
muzikale ontdekkingstocht in het Valkhofpark


--==Bescheiden trio talent van het jaar==--


The Cohens: een ontloken Roos van Nijmegen

Pompende keyboards en drijvende drums, begeleid door zang. The Cohens wonnen 16 mei de finale van de Roos van Nijmegen met een verrassende bezetting en dito geluid. Dit trio, bestaande uit twee Nijmeegse broers en een Tilburger, bleek het grootste lokale talent na een vijftal voorrondes. Medio juli staan ze op de Valkhof Affaire. En ze hebben er zin in.

door Arnout Drent


Tijdens de vierde voorronde van de Roos van Nijmegen was The Cohens een van de drie bands in jongerencentrum Staddijk. Joost Nellen (zang), Geert Nellen (toetsen) en Bas Rens (drums) wisten de jury dermate te bekoren dat zij door mochten naar de finale in Doornroosje op 16 mei. Uiteindelijk kwamen zij, te midden van naar eigen zeggen sterke concurrentie, als winnaar uit de bus.

„We hadden niet verwacht dat we na de voorronde door gingen, en al helemaal niet dat we de finale zouden winnen”, licht Joost nog enigszins verbaasd toe. The Cohens, een goedklinkende naam zonder achterliggende gedachte, bestaat feitelijk pas sinds oktober 2006. Zijn voorganger kende nog gitaren en bas en miste zanger Joost. Vanwege te veel gedoe met vervoer van materiaal en afhankelijkheid van geluidsmensen gingen Geert en Bas hun eigen weg. Ze vroegen Geerts broer Joost als zanger erbij.

Geert: „De start verliep langzaam. We hadden een klein repertoire en moesten onze draai op het podium zien te vinden.” Alle drie zijn het erover eens dat de overgang van oud materiaal naar nieuwe nummers een heel goede uitwerking heeft gehad. De band, en met name zanger Joost, kreeg er meer zelfvertrouwen van. „Je ziet langzaam tijdens optredens de hoofden meeknikken. Daardoor konden we met meer vertrouwen achter onze nummers staan”, legt Bas uit.


The Cohens: „De nieuwe nummers hebben ons meer zelfvertrouwen gegeven.”
foto: Jan Lintsen


De drie begin twintigers vinden het lastig hun muziek te omschrijven. Geert: „Een hardere variant van pianorock?” „Met poppy melodietjes”, vult Bas aan. De bezetting is allerminst gangbaar, zonder gitaren en bas. De toetsen van Geert nemen zowel de bas- als de gitaarlijntjes over. De nummers zijn vrij kort. „Dat is ook wel noodzaak. We vinden het nog moeilijk om in langere nummers naar een climax op te bouwen”, bekent Geert.


Sprookjessfeer


Als finalist van de Roos prijst The Cohens zich gelukkig met de bijbehorende prijs. Het drietal krijgt bandcoaching vanuit Stichting Promotie Amateurmuziek Nijmegen (PAN) en is opgenomen in de programmering van de Valkhof Affaire. „Daarmee zijn we zeer vereerd”, geeft Joost aan. „Een buitenpodium met mooi weer en een goede sfeer. Ik heb er veel zin in.” Broer Geert: „Het park heeft dan een bepaalde sprookjessfeer, zo met die lampjes in de bomen. Het is een beetje een ontmoetingsplaats. Ik kom er allerlei vrienden en bekenden tegen.”

Ondanks de vrij korte sets tijdens de Roos van Nijmegen-rondes hebben de drie voldoende materiaal om op een buitenfestival te kunnen optreden. „De optredens duren hier wat langer dan bij de Roos, zo’n drie kwartier. De duur ervan is niet zo’n probleem, we hebben vaker zo lang gespeeld. Maar we zijn wel druk bezig met nieuwe nummers”, legt Geert uit.

Een derde onderdeel van de hoofdprijs is drie dagen opnametijd bij studio BigMouth in Nijmegen. De planning is om dit in de zomer te verzilveren. Joost: „Die opnametijd komt heel goed uit. We hadden toch al het voornemen om deze zomer te werken aan een cd. Het geeft ook extra motivatie om hard te trainen voor de opnames.” Volgens Bas kan de band de cd goed gebruiken om meer bekendheid te krijgen. „In het verleden kwamen we niet verder dan demo’s. Nu krijgen we de kans om het professioneler aan te pakken.”

Drummer Bas ziet nog wel een zwakke kant waaraan zij moeten werken. „We zijn wel bezig met vijfenveertig minuten vermaak, maar dan moet er nog wel iets aan ons geluid gebeuren. Een nieuw element, anders is het te veel van hetzelfde.” Hij merkt op dat de band het lastig vindt om te entertainen. „Joost doet het goed hoor als zanger, maar omdat Geert en ik zitten, oogt het wel wat statisch.”

De bandleden kijken niet al te veel naar de toekomst. Stille wensen koesteren ze echter al wel. Geert: „Ik wil op een kleine toer met andere bands. Niet ver, België is al goed.” De andere twee knikken instemmend. Joost: „Ik denk dat we altijd wel een kleine band blijven. Leuke kleinere podia zoals Doornroosje of een festival spreken ons meer aan dan een voetbalstadion.” •

 

Webmaster: Joris Teepe