[ vooraf ]
---
Al dertig jaar een stem
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Nijmegen legt lat hoog voor nieuwe burgermeester
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten

---
[ verder ]
---
[ Column ]
Dik Hout
Kapotbouwen

---
[ Column ]
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
--== special ==--

De Nijmeegse blik van Henk Braam



 
Bijzonder, dat zijn de foto’s van Nijmegenaar en wereldburger Henk Braam (51) zeker. Maar wat maakt zijn werk nu zo speciaal? Hij lijkt over een zesde zintuig te beschikken waardoor hij op het goede moment op de goede plaats staat. En het is een kwestie van waarnemen. Waar andere stadsbewoners gewoon voorbijgangers, winkelpromenades en stadsduiven zien, daar ziet Henk Braam poëzie. Hij ontdekt pakkende beeldrijm in op het eerste oog alledaagse stedelijke taferelen. Deze neemt de vorm aan van verrassende herhalingen of onverwachte tegenstellingen. Vaak zijn Braams originele composities humoristisch. Het zijn nooit de gewone, gebruikelijke plaatjes. Er is altijd iets merkwaardigs aan de hand.

Hierover zegt Braam zelf: „Ik bedenk van tevoren niet wat ik ga fotograferen, maar ga spontaan en gevoelsmatig te werk. Er komt veel intuïtie aan te pas om ‘dat ene beslissende moment’ te pakken wat een foto zo wonderlijk maakt. Binnen de realiteit zoek ik naar een lichtelijk absurdistische, magische sfeer. Alledaagse beelden met een surrealistisch tintje.” Zijn werkterrein beperkt zich niet tot Nijmegen maar strekt zich uit tot wereldsteden als New York, Berlijn en New Delhi.

Braam beperkt zich niet tot de straatfotografie. Voor organisaties als Artsen zonder Grenzen maakt hij geregeld reportages in landen als Sri Lanka, Kameroen en Irak. Sinds eind 2008 heeft Henk Braam een vaste fotorubriek in De Nijmeegse Stadskrant, Braams Blik. Op verzoek van de redactie presenteert hij in deze jubileumeditie voor het eerst een special met een keuze uit zijn beste Nijmeegse werk.

Zie verder: www.henkbraam.com

 

 

Tekst: Waldemar Krijgsman
Foto’s: Henk Braam

 

Webmaster: Joris Teepe