[ vooraf ]
---
Schandaal Park ’44
---
Laat de Stadskrant uw mening horen

Een sober jubileum
---
[ recensies ]
---
Verstaanbare maar niet wereldschokkende Boeijen
---
De donkere toekomst van gentechnologie
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Cartoon Rob Derks, augustus 2002
---
Steeds meer kranten stappen over op het formaat van De Nijmeegse Stadskrant
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Het Nijmeegse Stadskrant
Jubeljaar - deel 2


door Tim Houwen, Rick Hovens, Rebecca Wolf en Arnout Drent


Jan Banning, freelancefotograaf
„Een saaie foto is onvergeeflijk"


Eigenlijk was fotograferen slechts een hobby van Jan Banning. Hij wilde, dat wist hij zeker, de schrijvende journalistiek in. Begin jaren tachtig studeerde hij geschiedenis in Nijmegen, omdat hij een goede opleiding als basis voor een journalistenbestaan belangrijk vond.
foto: Ton Hendriks
Tijdens de Piersonrellen maakte Banning foto’s van wat er allemaal gebeurde in Nijmegen. „Ik had een ‘sabbatical’ van mijn studie geschiedenis genomen om te schrijven en te fotograferen. Ineens zag ik dat de combinatie foto’s maken en journalistiek ook mogelijk was. Vanaf dat moment is het schrijven steeds meer op de achtergrond geraakt.”

De huidige freelancefotograaf heeft vanaf de voorbereidingen van de krant tot ongeveer 1984 bij de Nijmeegse Stadskrant gezeten. Banning: „Het samenwerkingsverband tussen de Piersonfotografen, oftewel het Nijmeegse Foto Kollektief, en de Stadskrant was een logische ontmoeting binnen progressieve kringen.” De journalisten en de fotografen kenden elkaar, hingen dezelfde ideologie aan. „De redactie had vriendenclubachtige trekken en kwam voort uit een soort gelijkgezindheid”, aldus Banning.
Om een tegenwoordig min of meer duidelijke taakverdeling op de redactie, een coördinator van de fotografen of het idee een hoofdredacteur te benoemen die beslissingen gaat nemen, kan Banning alleen maar lachen. „De in mijn tijd op de redactie dominante politieke opvatting leunde tegen het anarchisme aan”, zegt hij. „Een keuze wat mijn foto’s betreft was snel gemaakt. Ik leverde maar één foto in en die ging het worden.” Of dat geen urenlange discussies of zelfs ruzies op de redactie opleverde? „Natuurlijk was er gebakkelei maar daar houd ik van. ”

Sinds zijn vertrek bij de Nijmeegse Stadskrant heeft Banning zich vooral toegelegd op buiten-landreportages. Onder andere werkte hij voor De Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Het gedachtegoed uit zijn Stadskranttijd speelt nog steeds een rol. Ook bij het kiezen van opdrachtgevers. „Verder heb ik veel geleerd van de stilistische escapades die ik mij bij de Stadskrant heb kunnen permitteren. De NSk bood een speelplaats voor een zeer radicale aanpak.” Het belangrijkste leermoment: „De illustratieve waarde van een foto is gering. Het is onvergeeflijk als een foto saai is. Een fotograaf moet mensen verleiden tot lezen.” (rw)





Lokale bobo Wim Hompe en Nijmegens meest geliefde burgemeester, Ien Dales, doen inspiratie op uit De Nijmeegse Stadskrant.
foto’s: 1984 en (boven) Ronny Willems, 1989.





Demonstratie tegen vestiging Holland Casino. Speltip 080: spreid je kansen.
foto: Rob Mols, 1989





Hans Ariëns, eindredacteur Internationale Samenwerking
Relaxen, vrijheid en stevige discussies bij de Stadskrant
‘Een journalistieke speeltuin’, zo typeert Hans Ariëns De Nijmeegse Stadskrant. Ariëns behoorde tot de tweede lichting van de Stadskrant. In de jaren tachtig studeerde hij geschiedenis en woonde hij bij Stan en Guus Termeer in huis in de Van Goorstraat. De gebroeders Termeer stonden aan de wieg van de Stadskrant. Guus Termeer vroeg Ariëns of hij geen zin had voor de krant te komen werken. „Ik was nieuwsgierig, dus dat leek me wel wat”, zegt Ariëns.

„Toen ik bij de Stadskrant kwam, begon het langzaam een journalistiek product te worden en kwam de krant meer op afstand te staan van het politiek activisme. Er bestond veel vrijheid om ideeën uit te werken. Het ideologische kader was in ieder geval niet zo helder omschreven dat bepaalde onderwerpen níet aangesneden mochten worden”, aldus Ariëns. Enkele redactieleden kende hij al langer. „De sfeer op de redactie was meestal erg relaxed. Wel hebben Malou van Hintum, met wie ik toen veelvuldig samenwerkte, en ik het vaker aan de stok gehad met Ton Hirdes, de voormalige wethouder van GroenLinks in Nijmegen. Hij kon vaak behoorlijk eigenwijs zijn en moest dan ook per se zijn zin doordrijven”.

Ariëns’ meest explosieve artikel was een interview met Johan van de Woestijne, destijds hoofdredacteur van de toenmalige universiteitskrant KUnieuws. „Van de Woestijne had in dat interview aangekondigd dat hij van het KUnieuws het beste universiteitsblad ging maken en dat hij wel even de bezem door de redactie zou halen. Dit zou natuurlijk bij de redactie inslaan als een bom en daarom wilde hij deze passage later uit het artikel geschrapt zien. Hoewel hij ontplofte, heb ik voet bij stuk gehouden.”

De ironie wilde dat beider wegen elkaar even later weer kruisten. Bij KUnieuws zochten ze op een bepaald moment freelancers. „Op die vacature heb ik gereageerd en Johan was sportief genoeg om dat bewuste artikel te vergeten en me aan te nemen”, aldus Ariëns.


Een journalistieke carričre had Ariëns niet voor ogen toen hij bij de Stadskrant begon, maar „toch heb ik bij de Stadskrant de eerste schreden gezet op mijn journalistieke pad”, stelt hij achteraf vast. Na achtereenvolgens te hebben gewerkt als hoofdredacteur bij Leidse en Delftse studentenbladen, is hij nu eindredacteur van het maandblad Internationale Samenwerking van Buitenlandse Zaken. „Ook in mijn huidige baan kom ik nog geregeld mensen tegen die bij de Stadskrant zijn begonnen.” (th)





Met leuzen op muren en het markeren van plekken waar verkrachtingen hadden plaatsgevonden, bracht de vrouwenbeweging in de jaren tachtig seksisme en vrouwenhaat onder de aandacht van het Nijmeegse publiek.
foto’s: Simone van Zolingen en Rob Mols, 1983 en 1988





Lees verder...

 

Webmaster: Joris Teepe