[ vooraf ]
---
Van de zotte
---
Kunststukje
---
Persverwildering
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Val College
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Compacte canon van Nijmegen

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--==Wat brengt de Waalstad?==--

Te doen en te zien in 2010

Nijmegen pakt in 2010 flink uit met tal van culturele evenementen. Het aanbod belooft rijk en divers te zijn. Grote festivals en intieme concerten: er is voor elk wat wils. Een keus uit wat er komen gaat.

door Waldemar Krijgsman

Er zijn zoals elk jaar veel muziekfestivals om je als liefhebber alvast op te verheugen. Ga maar na: de blues van East of Eastern met Pasen, Oranjepop met diverse acts om hopelijk bij een lekker zonnetje van te genieten op Koninginnedag en verder natuurlijk weer Bevrijdingspop, de Dag van het Levenslied, de 26e Music Meeting, Emporium, De Affaire en de rest van de Zomerfeesten, de Popronde en Rockin’ Park (met onder andere Pearl Jam). Ook in de Goffert: topband Muse. Voor de bands van morgen moet je ook dit jaar weer in Doornroosje zijn.

Er komen echter ook minder bekende festivals zoals Kids ‘n’ Billies. In het openluchttheater de Goffert bedient dit gezellige familiefestival liefhebbers van rootsmuziek op hun wenken. Op 26 juni 2010 kunnen zij naar hartenlust genieten van gevarieerde muziek: van surf tot rockabilly en van country tot rock-’n-roll. Qua sfeer doet het festival aan de jaren vijftig denken. Ook aan de kinderen is gedacht. Voor jarenvijftigprijzen beleven zij een topdag, dankzij de zweefmolen, suikerspinnen, hoelahoeps, tattoos, waterpistolen, vetkuiven, spijkerbroekhangen en wat al niet meer. Van dit alles was in 2009 te genieten, maar 2010 doet ongetwijfeld niet onder voor dit programma. Later meer nieuws op www.kidsnbillies.nl .
 
    
Kinderplezier tijdens Kids ’n’ Billies.
foto Laura Thijssen
De Troost van Oost is een festival in Nijmegen-Oost dat de wansmaak tot kunst verheft. In meer dan tien cafés kunnen bezoekers in het najaar naar hartenlust meeblèren met allerlei tranentrekkers. Houd voor meer details over datum en programma www.troostvanoost.nl in de gaten.

Trommelen en swingen tijdens Sambafestival 2007.
foto Barend de Gooyert
    
Sambafestival Nijmegen beleeft alweer zijn zesde editie. In juli 2004 bezocht sambagroep Outra Vez! het Duitse Sambafestival Coburg. Enthousiast geworden besloten de trommelaars in de Waalstad een Nederlandse evenknie op te richten. Om Nijmegen 2000 te vieren organiseerde Outra Vez! in september 2005 het eerste Sambafestival Nijmegen. Het werd het begin van een traditie. Nieuwkomers bij editie nummer twee in 2006 waren dans­ensembles en capoeiragroepen. Weer een jaar later werkte Sambafestival Nijmegen voor het eerst samen met stichting Colourful City Nijmegen, die op dezelfde dag een stadsbrunch organiseerde.

In 2008 werkte het Sambafestival samen met Caribisch centrum Amanné, dat voorheen altijd het festival Nijmegen Tropical organiseerde tijdens de Fietsvierdaagse. Zo ontstond er één groot tropisch weekend! Eerst een parade door de stad, ’s avonds salsabands en zondag sambagroepen die de stad lieten swingen. Na het eerste lustrum in 2009 staat het eerstkomende festival genoteerd voor zondag 5 september 2010. Zie www.sambafestivalnijmegen.nl .

Op 19 en 20 juni 2010 kan Nijmegen en omstreken voor de derde keer genieten van het Romeinenfestival. Voor één weekend slaan de Romeinen weer hun tenten op in de Waalstad. Ook nu demonstreren re-enactmentgroepen de verschillende aspecten van de Romeinse tijd, zoals burgerleven, leger, handel en godsdienst. In 2008 trok het evenement 10.000 geïnteresseerden. Zij kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld met gladiatoren, een militaire show en een Romeins huwelijk. Verder was er een markt met allerlei producten en voorwerpen uit dat tijdperk en kon het publiek kennismaken met onder meer pottenbakken, haarvlechten, smeden en bronsgieten. Exacte details voor de komende editie zijn nog niet bekend, houd daarvoor www.romeinenfestival.nl in het vizier.

    
Schrijver Jan Siebelink.
foto Leon Peters
Andere festivals om in de gaten te houden: de literaire zoals de Wintertuin, Onbederf’lijk Vers, de Nijmeegse Gedichtennacht en het Nijmeegs Boekenfeest. Verder het Lesbian Festival Nijmegen, de Roze Meifeesten, het festival voor korte films Go Short en het Doble Ocho Tangofestival Nijmegen 2010.

Leeuwis, Van Mierlo en Akela tijdens hun Get U Concert
foto Geert Jans
    
Get U Concerts is relatief nieuw in Nijmegen. Sinds september 2009 programmeert deze organisatie elke twee maanden een intiem concert van artiesten met hun zelfgemaakte nummers in het Logegebouw in Nijmegen-Oost, het vroegere Steigertheater, te vinden aan de Fortstraat 7. De concerten zijn kleinschalig, er zijn 140 zitplaatsen. Zij beleven het concert in een ingetogen theatersfeer. Bier drinken en door de muziek heen kletsen is uit den boze. Alle aandacht gaat uit naar de artiest en de muziek. Tot nu toe zijn gegevens van vier van de vijf concerten in 2010 bekend. Remmelt, Muus en Femke bijten op 30 januari het spits af. Op 27 maart is het de beurt aan Jeroen Kant. Op 29 mei geeft Shane Alexander een optreden. Markowski staat op 25 september op de planken. De laatste twee namen onder voorbehoud. Kaarten zijn te bestellen via www.getu.nl of telefoon 024-3551612.

Het Muziekenhuis brengt eigenzinnige, moderne en vernieuwende muziek, doorgaans in LUX. Op 13 januari staat het slagwerkensemble Wyler Quartet op het podium. Op 4 maart is de beurt aan pianist Sebastiaan Oosthout met De Profundis. Een bijzondere avond waarop de beroemde tekst van Oscar Wilde centraal staat.

Op 14 april klinkt er een spetterend concert: TVBOX1 – Heartbreakers, compleet met veejay. Het laatste concert dat al gepland is: op 20 juni is het tijd voor Midzomerimpronacht 2010, voor de vijfde keer het jaarlijkse afsluitende jazz- en improvisatieconcert van Het Muziekenhuis. Zie www.hetmuziekenhuis.nl of www.lux-nijmegen.nl . •

 

Webmaster: Joris Teepe