[ vooraf ]
---
Nijmegen graaft, bouwt en kijkt vooruit
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Groen Links wil voetpad langs busbaan van station naar Graafseweg legaliseren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Van wild headbangen tot intens mijmeren

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Airport Nijmegen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--== achtergrond ==--

Burgemeesterscarrousel in het Rijk van Nijmegen

De sollicitatieprocedure van een nieuwe burgemeester in Nijmegen haalde begin dit jaar de landelijke pers. De reden was het voortijdig uitlekken van de namen van sollicitanten. Nijmegen is echter niet de enige gemeente in de regio met een nieuwe burgemeester. Vrijwel alle buurgemeenten kregen onlangs een nieuwe bestuurder of krijgen die binnenkort. Hieronder een overzicht van alle verschuivingen.


door Marc Scheenen

De beëdiging van Hubert Bruls.
foto: gemeente Nijmegen
Nijmegen

Vorig jaar september kondigde Thom de Graaf verrassend aan per 1 februari 2012 te stoppen als burgemeester van Nijmegen. Een jaar voor het einde van zijn eerste zesjarige termijn besloot De Graaf om voorzitter van de HBO-raad te worden. De benoemingsprocedure voor de opvolging stond vanaf het begin bol van incidenten. Zeer tegen de zin van de gemeenteraad stelde Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland, een waarnemend burgemeester aan, in de persoon van Wim Dijkstra. Vervolgens publiceerde De Gelderlander een lijst met sollicitanten voor de openstaande burgemeestersfunctie, waarop Cornielje aangifte deed wegens lekken van vertrouwelijke informatie. Het lekken was hiermee nog niet voorbij. Enkele weken later, nog voordat de gemeenteraad hierover ging stemmen, werd bekend dat PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma boven aan de voorkeurslijst van de vertrouwenscommissie stond.

De gemeenteraadsvergadering waarin over de voordracht voor de nieuwe burgemeester werd gestemd, groeide uit tot een landelijk evenement en werd zelfs trending topic op het sociale netwerk Twitter. Na vier uur vergaderen kwam Hubert Bruls, burgemeester van Venlo en oud-wethouder van Nijmegen, als overwinnaar uit de bus. Op 21 mei jongstleden ging hij aan de slag als burgemeester van Nijmegen.

Heumen

Na het vertrek van burgemeester Jan van Zomeren wegens zijn benoeming tot burgervader van Gemert-Bakel, werd Paul Mengde in maart 2011 door de Commissaris van de Koningin aangesteld als waarnemend burgemeester van de gemeente Heumen. Dit beviel blijkbaar zo goed, dat hij ook solliciteerde voor de opengevallen burgemeesterspost. De gemeenteraad van Heumen steunde zijn kandidatuur, waarna hij in november 2011 werd benoemd als ‘echte’ burgemeester van Heumen.

Beuningen

Na liefst 26 jaar nam Huib Zijlmans eind maart afscheid als burgemeester van de gemeente Beuningen, om met vervroegd pensioen te gaan. Hij was tot dat moment de langstzittende burgemeester van Nederland. Als opvolger van Zijlmans is Nijmegenaar Carol van Eert benoemd, tot dat moment secretaris-directeur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Van Eert is op 2 april officieel geïnstalleerd als burgemeester.

Groesbeek, Ubbergen, Millingen aan de Rijn

Na 21 jaar burgemeester van Groesbeek te zijn geweest, ging Gerd Prick eind maart met pensioen. In tegenstelling tot de andere gemeenten in de regio wordt er voor Groesbeek voorlopig geen benoemingsprocedure opgestart. Dit vanwege de op handen zijnde gemeentelijke herindeling, waarbij Groesbeek met Ubbergen en Millingen aan de Rijn fuseert tot één gemeente. De samensmelting moet op 1 januari 2015 zijn voltooid. Voor de periode tot aan de herindeling is Wijchenaar Harry Keereweer, oud-gedeputeerde van de provincie Gelderland, aangesteld als waarnemend burgemeester.

Wijchen

Gosse Noordewier kondigde dit voorjaar aan dat hij per 1 november stopt als burgemeester van Wijchen, vlak voor zijn 65ste verjaardag. De benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester is inmiddels in volle gang. Dertig kandidaten hebben gesolliciteerd voor de burgemeesterspost. Het is de bedoeling dat de nieuwe burgemeester meteen na het vertrek van Noordewier aan de slag kan in Wijchen.

Overbetuwe

In juni maakte Liesbeth Tuijnman bekend dat ze per 1 november vertrekt als burgemeester van de gemeente Overbetuwe. Ze stopt op 69-jarige leeftijd en is op dit moment de oudste burgemeester van Nederland. De leeftijd waarop burgemeesters verplicht met pensioen moeten, is vijf jaar geleden verhoogd van 65 naar 70 jaar. De benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester wordt na de zomer opgestart. Als er bij het afscheid van Tuijnman nog geen opvolger is benoemd, stelt de Commissaris van de Koningin tijdelijk een waarnemend burgemeester aan. •

 

Webmaster: Joris Teepe