[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--== achtergrond ==--

Intiem festival binnen mega-evenement

de-Affaire – muzikale flirt van 25 jaar

Het grootste gratis meerdaagse festival van Nederland, de-Affaire, beleeft dit jaar zijn 25e editie. Het is gerust bijzonder te noemen dat het muziekspektakel alle stormen (soms letterlijk) heeft doorstaan. Godfried Verstegen, de bevlogen artistiek leider van het festival, blikt terug en vooruit.


door Deborah Weimer-Moulen

Verzameling muzikale herinneringen.
Voor de breed georiënteerde Nijmeegse muziekliefhebber is de-Affaire (voorheen bekend als de Valkhof Affaire) een begrip. Het festival is voor velen dé reden om de buitenste regionen van de Nijmeegse binnenstad op te zoeken tijdens de drukke Vierdaagseweek.

Gevraagd naar de verklaring van het succes somt Verstegen een aantal factoren op: „Enerzijds hebben we een prachtige en ongewone locatie. De historische en groene setting van het Valkhofpark zorgt voor een bijzondere sfeer. Daarnaast weet het publiek dat het bijzondere acts kan verwachten. Het stelt zich daarmee heel open en ontvankelijk op naar de artiest toe. Tot slot”, vervolgt Verstegen, „is er helemaal geen druk. De toegang is gratis en dat resulteert in een relaxte stemming. Dit en het feit dat het midden in de zomer plaatsvindt, maken de-Affaire tot een geweldig feest”.

Hoe komt het festival eigenlijk aan zijn prikkelende naam? Verstegen lacht. „Alle interpersoonlijke communicatie kun je bestempelen als een affaire. Het gesprek dat we nu voeren, is in essentie ook een kortstondige relatie. Ook muziek is communicatie. Als artiest breng je een gevoel, een idee over, waarop de toehoorder feedback geeft.”

Hoewel dit op andere festivals evengoed zo is, meent Verstegen dat het Affaire-publiek uniek is. „Als het publiek in de ban is van de muziek, ontstaat er rond het podium een soort groepsknuffel. De affectie is dan tastbaar. Dit herinnert me”, zegt hij plotseling, „aan een optreden van de Puppet Masters in 2004. De interactie tussen band en publiek was onbeschrijflijk. De muzikanten waren niet van het podium te krijgen doordat het publiek hen niet wilde laten gaan. Grandioos!”

Diepte

Welke rode draad loopt er sinds de start in 1987 door het festival heen? Verstegen is hier duidelijk over: „Het anders willen doen”. Hij licht toe: „De oorspronkelijke gedachte ‘We zetten wat leuks neer’ is meer inhoudelijk geworden. de-Affaire is nu een zelfstandige club die in samenwerking met de andere podia in Nijmegen een compleet programma bedenkt en neerzet. Met iedere editie gaan we meer de diepte in. En hoe je dat doet… tja, een combinatie van fingerspitzengefühl en een lange adem. Nieuwe ideeën bedenken is één ding. Ze vervolgens uitvoeren is andere koek. Zo liepen we al tien jaar rond met de gedachte om iets in de St. Nicolaaskapel in het Valkhofpark te doen. Vorig jaar vonden hier pas voor het eerst akoestische optredens plaats.”

Kan hij een tipje van de sluier oplichten over de aanstaande jubileumeditie? „Dit jaar hebben we een primeur. Het festival heeft voor het eerst een artist in residence. De jonge IJslandse componist Ólafur Arnalds bivakkeert gedurende het festival in het Besiendershuis om daar samen met het publiek nummers te componeren. „Daarnaast”, gaat hij enthousiast verder, „wordt maandag 18 juli, de dag waarop het festival exact 25 jaar bestaat, heel bijzonder. Het complete muzikale palet dat door de jaren heen op de-Affaire klonk, is op die dag vertegenwoordigd. Van old school tot punk, van rock tot Britpop.” Grote namen kan hij uit veiligheidsoverwegingen nog niet noemen, maar dat ook bij deze editie weer veel harten sneller gaan kloppen, staat vast.

Wat belichaamt voor Verstegen zelf de-Affaire? Rimpels verschijnen op zijn voorhoofd. „Ik moet nu even denken aan een optreden van Misha Mengelberg in 2004. Je moet weten dat deze muzikant vrij ingewikkelde jazz maakt. Bij dit optreden zag ik een Nijmeegs stelletje staan dat je eerder verwacht bij het grote podium op de Waalkade. De man probeerde zijn vrouw mee te trekken, hij vond er duidelijk niet zo veel aan. Maar zij zei: ‘Nee, wacht even. Ik wil luisteren, dit vind ik mooi’. Dat”, zegt Verstegen nog steeds zichtbaar geraakt door de herinnering, „is waar het bij de-Affaire om gaat. Contact tussen artiest en publiek. Het raakt je en maakt het jouw affaire…” •

 

Webmaster: Joris Teepe