[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---

Cultuur en de kracht van samenwerking


Medio 2005 was in dit blad te lezen dat de cultuurtempels in Nijmegen moeite hadden het hoofd boven water te houden. In bijna drie jaar tijd is er flink wat veranderd, veelal ten goede. Doornroosje had in 2007 een topjaar met een record aan bezoekers en kreeg definitief een nieuwbouwlocatie toegewezen. LUX wisselde van directeur en wist tegelijkertijd de financiering voor met name de muziek- en theaterpoot op orde te krijgen. Het Steigertheater trok na jaren van overleg dan eindelijk in bij de Lindenberg. Door goede afspraken met de gemeente en beduidend meer samenwerking kwamen de cultuurpijlers in rustiger vaarwater terecht. De toekomst van deze ‘stadsgezichten’ ziet er nu hoopvol uit.


--==Poppodium wacht rooskleurige toekomst==--
Doornroosje zet de toon op cultuurgebied

Het gaat goed met Doornroosje. De bloeiende cultuurtempel oogst zowel regionaal als landelijk de nodige lof. Het poppodium heeft Nijmegen in de afgelopen jaren op de culturele kaart weten te zetten. Inmiddels zijn de plannen voor de nieuwbouw zo goed als rond. Directeur Toine Tax kijkt met een goed gevoel terug en is hoopvol over de toekomst.

door Ricardo Warner


„De laatste jaren gaat het op meerdere terreinen goed met Doornroosje”, legt directeur Toine Tax tevreden uit. Dat geldt volgens hem niet alleen voor de bedrijfsmatige kant, maar ook voor de bezoekersaantallen, die ieder jaar toenemen. „Afgelopen jaar hebben we met 62.416 betalende bezoekers weer een bezoekersrecord gevestigd. En uit onderzoek van de gemeente Nijmegen blijkt dat het publiek zeer tevreden is over Doornroosje en zijn programmering.”

Landelijk gezien krijgt Doornroosje eveneens de nodige waardering. In 2004 is Toine Tax cultureel directeur van het jaar en onlangs is bekend geworden dat hij voor 2008 wederom genomineerd is. In 2006 is Doornroosje door Nieuwe Revu uitgeroepen tot beste uitgaansgelegenheid van Nederland. En de concertprogrammeur, Robert Meijerink, is door collega’s uitgeroepen tot beste programmeur van het jaar. Hieruit spreekt waardering voor de algehele programmering van Doornroosje, zowel op dance- als concertgebied, me ent Tax.

„We zijn onlangs benaderd door muziekcafé Merleyn om op het gebied van programmering de krachten te bundelen. Merleyn heeft het moeilijk, krijgt geen subsidie en moet reorganiseren. Ons is gevraagd hierin mee te denken. Inmiddels hebben wij ons programmanetwerk ter beschikking gesteld. We programmeren trouwens steeds meer in LUX, De Vereeniging en de schouwburg”, legt hij uit.


Toine Tax: „Het publiek is zeer tevreden over Doornroosje”
foto: Willie Kerkhof


Doornroosje heeft zich als bedrijf sterk ontwikkeld. De financiële middelen die het zelf genereert zijn flink gestegen. Zo gaat het dus niet alleen bedrijfsmatig goed, maar ook wat betreft publiek en inhoud. „Dat is wat ons betreft de belangrijke drie-eenheid in de bedrijfsvoering: financiën, bezoekersaantallen en inhoud. Eigenlijk zien we hetgeen in 2005 al zichtbaar was nu concreet terug in alle credits en prijzen die we krijgen. Het gaat zo goed dat we zelfs weer kunnen investeren in het huidige gebouw. Zo hebben we onlangs de hele backstage-area verbouwd. Zodra we wat geld te besteden hebben, investeren we dat in de opvang van bands en in publieksvriendelijkheid en publieksveiligheid.”


Vertrouwen


Het is duidelijk dat Doornroosje uit zijn jasje is gegroeid en toe is aan een nieuwe en grotere locatie. Er bestaan al lang plannen voor nieuwbouw en de locatie is bekend: het voormalige TPG-gebouw bij het Centraal Station. De positieve ontwikkeling en de waardering die Doornroosje oogst, scheppen vertrouwen bij gemeente en provincie. Dat is terug te zien in de vernieuwde financieringsconstructie voor de nieuwbouw.


Tax: „Sinds 2005 zijn de plannen voor de nieuwbouw verder doorgetrokken en bijgesteld. De financiële constructie, met private investeerders, die destijds op tafel lag, is volledig op de schop gegaan. Na intensief overleg heeft de gemeente in het coalitieakkoord van maart 2006 besloten zelf het grootste bedrag te investeren. Het feit dat we het zo goed doen is zeker van invloed geweest op deze beslissing”. Uiteindelijk besloot de gemeente 9 miljoen uit te trekken. Met dat bedrag start in juni 2007 een Europe se aanbesteding.

Een consortium van projectontwikkelaars, architecten en bouwondernemers gaat naast de nieuwbouw ook 150 studentenflats en 150 appartementen realiseren. De investering van de gemeente heeft ertoe geleid dat Doornroosje onlangs een subsidie van 1,3 miljoen van de provincie heeft gekregen.

Inmiddels maken vijf geselecteerde consortia elk een ontwerp. De uiteindelijke keuze uit die vijf ontwerpen volgt in september 2008. Vervolgens moet er eind 2008 een definitief plan liggen waarna de bestemmingsplanprocedures, de sloop, gebiedsontwikkeling en bouw kunnen starten. De planning is dat de nieuwbouw er in 2012 staat.


„Wij zijn blij dat de gemeente deze keuze gemaakt heeft en het ook waar maakt. Er is sprake van wederzijds vertrouwen, waardoor er een stimulerende verhouding tussen ons en de gemeente is ontstaan. Een jaar of vijf, zes geleden was er meer sprake van een strijdmodel“, licht Tax toe.Hij ziet de gemeente zich nu beduidend meer inspannen om de culturele instellingen gezond te maken. „Ik ben ervan overtuigd dat als deze instellingen gezond zijn, ook de behoefte groeit samen te werken. Want goed samenwerken kan alleen vanuit kracht. Dat is nu onder meer terug te zien in het Cultuur Netwerk Nijmegen (CNN), een samenwerkingsverband van alle culturele instellingen in Nijmegen.”

Hiermee lijkt de positieve groei die Doornroosje de laatste jaren doormaakt verder door te zetten. De geoogste waardering en het verkregen vertrouwen vormen in ieder geval een goede basis om de toekomst rooskleurig tegemoet te zien. •


Lees verder...

 

Webmaster: Joris Teepe