[ vooraf ]
---
Nieuw Gelders college
---
Persvrijheid
---
[ recensies ]
---
Sappig Nijmegen
---
Oosterse sferen in Nijmegen
---
Rechttoe rechtaan bluesrock
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Buurtbewoners gaan brainstormen over nieuw kunstwerk Dobbelmanterrein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


Culturele broedplaatsen in Nijmegen - Deel 1

Meer ateliers, minder leegstaande panden, en meer uitwisseling tussen kunstenaars. Het Nijmeegse atelier- en broedplaatsenbeleid in een notendop. Al vier jaar biedt het voer voor discussies. Uitgelicht in deze special De Markies, als hoofdhuurder en initiator van Stichting Cultuurspinnerij De Vasim, de achtergrond van de totstandkoming van het broedplaatsenbeleid, en een interview met cultuurwethouder Hannie Kunst over de afgelopen jaren en wat er moet veranderen.

door Albert Santing en Arnout Drent


--==Evaluatie broedplaatsen op stapel==--
Kunst kraakt beleid, niet de kunst


De culturele broedplaatsen zijn niet mislukt, de uitvoering van het beleid wel. Die conclusie trok wethouder Hannie Kunst vorig jaar al, en deze werd nog een bevestigd na een discussieavond over dit thema met alle betrokkenen. Ze vindt het tijd om de zaken nu anders aan te pakken.


„Mijn kritiek richtte zich op het beleid, niet op de broedplaatsen zelf”, zo licht cultuurwethouder Hannie Kunst (PvdA) haar eerdere scherpe uitlatingen over het broedplaatsenbeleid nader toe. Dit beleid leek in haar ogen mislukt. „Er lag geen uitvoeringsplan waarin stond hoe en waaraan het geld moest worden besteed. Een beoogde toetsingscommissie kwam bijvoorbeeld nooit van de grond. Gelukkig bleek de werkelijkheid sterker dan het papier en is er wel degelijk sprake van mooie broedplaatsen in de stad”, erkent Kunst.


Wethouder Kunst bij een van haar favoriete kunstwerken.
foto: Albert Santing
Vanwege de ontstane onrust in de broedplaatsen organiseerde GroenLinks 8 mei een discussieavond in De Vasim voor alle betrokken partijen. Een van de conclusies die Kunst daaruit trok, is dat de gestelde criteria aan de broedplaatsen te zwaar en te star zijn. „Experimenten en creativiteit botsen in de praktijk vaak met die criteria.”

Een voorbeeld daarvan is volgens Kunst kunstenaarscollectief Extrapool. Alleen de oppervlakte voldoet niet aan de criteria. „Dan weegt zo’n maatstaf te zwaar. Want het is een fraai voorbeeld van een mooie broedplaats. Ook in de Paraplufabriek gebeurt van alles, zonder subsidie op huisvesting. Die ontvangt alleen geld voor productie. Datzelfde geldt voor theaterproductiehuis Grote Broer.” Allemaal mooie initiatieven die naast de officiële broedplaatsen serieuze aandacht verdienen, vindt de wethouder.


Bij haar aantreden trof Kunst met de broedplaatsen een probleemdossier aan. Er was wel geld vrijgemaakt voor de verbouwing van De Grote Broek, maar weerstand van naburige ondernemers veroorzaakt vertraging. Bij De Vasim bestond een hoop geruzie met omliggende ondernemers over de evenementen. Ook de kwestie rond de brandveiligheid vormde een enorm probleem. „Ik vroeg me af waar dat geld vandaan moest komen en hoe dat weer te verantwoorden was naar de raad. Ik ben erg blij dat het toch lukte de Vasim tot 2010 open te houden. Inmiddels is er ook overeenstemming tussen de gemeente, De Vasim en de omliggende ondernemers over het houden van evenementen. Eind mei tekenen alle partijen een convenant waarin deze afspraken zijn vastgelegd.”


Experimenteren


In 2003 reserveerde de gemeente voor het broedplaatsenbeleid 5 miljoen euro. Daarvan is nu nog 1,7 miljoen over. De helft is met goedkeuring van de gemeenteraad naar Doornroosje overgeheveld. Voor de verbouwing van Extrapool trok de gemeente 140.000 euro uit. Het overige stak zij in De Grote Broek. De Krayenhoffkazerne ontving als broedplaats helemaal geen geld. Die is volledig door de projectontwikkelaar gefinancierd. „Daar zitten vooral gevestigde kunstenaars die in staat zijn hun eigen ruimte te betalen.”

Kunst vindt het belangrijk om als gemeente te kijken of in de leegstaande gebouwen tijdelijk ateliers kunnen worden gevestigd. „Er zijn nu zo’n 200 ateliers. In het gebied van de nieuwe Stadsbrug komt het een en ander leeg. Maar niet alles is geschikt vanwege bestemmingsplannen en brandveiligheid.”

De term broedplaats bevalt Kunst nog altijd allerminst. „Voor mij is het een vrijblijvend woord. Broeden is niet erg, maar er moet wel iets uitkomen als kunstenaars beroepsmatig werken.” Een kwestie van terminologie, beaamt ze, maar haar benaming productiehuis geeft volgens haar meer activiteit aan. Dat dit associaties oproept met lopendebandwerk in de fabriek kan ze inkomen. „Ik heb alle respect voor experimenteren. Daar hoort het maken van missers bij. Het is zoeken naar de juiste balans tussen kunstenaars de kans bieden te experimenteren en iets terugvragen als maatschappij, bijvoorbeeld in de vorm van een productie of een expositie.”

Hoe het verder moet met het broedplaatsenbeleid wordt binnenkort duidelijk. „De evaluatie wordt eind mei voorgelegd aan het college. Daarna krijgt de raad een beleidsnotitie over hoe nu verder te gaan.”

Voor huisvesting staat haar een tweesporenbeleid voor ogen van een vaste kern van broedplaatsen, aangevuld met tijdelijke ruimtes. Daarnaast wil ze activiteiten en producties blijven stimuleren. „Verscheidene projecten als de Paraplufabriek en Grote Broer ontvangen geen subsidie voor hun huisvesting, maar wel productiegeld voor losse projecten.”

Ze ziet in Nijmegen sterke kanten op gebied van woord en beeld. „Nijmegen is een echte debatstad. Daarnaast is er veel activiteit op het gebied van literatuur en film. Het is goed om als stad een gedifferentieerd kunst- en cultuuraanbod te hebben. Daar zet ik me graag voor in.”

(as/ad)


De Vasim toont zich publieksgericht tijdens een open dag.
foto’s: Jan Lintsen




--==Wethouder wil creatief ondernemerschap==--
Onzekere tijden voor broedplaatsen


De culturele broedplaatsen liggen onder vuur nu cultuurwethouder Hannie Kunst het tot nu toe gevoerde beleid bekritiseert. Zij wil dat kunstenaars zich meer richten op het publiek en de commercie. De vier Nijmeegse broedplaatsen timmeren echter al flink aan de weg en de gemeenteraad wil eerst de afgesproken evaluatie afwachten.


„Het broedplaatsenbeleid moet worden opgeschud en die verschrikkelijke term broedplaatsen mag wat mij betreft de prullenbak in”. Dat zei de cultuurwethouder Hannie Kunst (PvdA) kort na haar aantreden in november 2006. Nog zonder evaluatie verklaarde zij het sinds 2003 gevoerde beleid als mislukt.

Kunst hekelt de term broedplaats omdat die volgens haar suggereert dat mensen in zichzelf gekeerd bijna letterlijk bezig zijn met broeden en vooral nergens mee gestoord mogen worden. Zij wil dat de broedplaatsen meer naar buiten treden en lanceerde de term creatief ondernemerschap. Broedplaatsen moeten volgens haar veranderen in zogeheten productiehuizen.


Vier plaatsen omvatte het Nijmeegse broedplaatsenbeleid toen het in 2003 totstandkwam: de Krayenhoffkazerne, de Dobbelmanfabriek, De Grote Broek en het Vasimcomplex. In de jaren die volgden, ondervond elke locatie haar eigen problemen. De Dobbelman moest plaatsmaken voor woningbouw met beperkte terugkeer van duurdere en voor de meeste kunstenaars niet betaalbare ateliers. De Grote Broek moest als kraakpand eerst worden gelegaliseerd en heeft nu problemen met de beoogde renovatie. Op de Krayenhoffkazerne kwamen na de herontwikkeling van het Limosterrein slechts dertig van de oorspronkelijk vijftig ateliers terug.
foto: Jan Lintsen


Nadat tentenbouwer en -verhuurder De Markies grote delen van De Vasim onderverhuurde aan kunstenaars en aan cultuur gerelateerde bedrijven kwamen er protesten van omliggende ondernemers. Via de rechter dwongen zij een verbod als broedplaats af, waarna de gemeente zich genoodzaakt zag om het tijdelijke bestemmingsplan als broedplaats definitief te maken.

Het oorspronkelijke broedplaatsenbeleid wilde drie problemen oplossen. Er waren te weinig ateliers voor de kunstenaars in Nijmegen, er was weinig onderlinge uitwisseling, en de kunstenaars hadden onvoldoende mogelijkheden om zich naar buiten toe commercieel te presenteren. Tegelijkertijd zat de gemeente met tal van leegstaande panden die soms jarenlang leegstonden. Door daarin kunstenaars te huisvesten, sloeg de gemeente op creatieve wijze twee vliegen in een klap: kunstenaars onder dak en lege panden optimaal benut.

Broedplaatsen moesten aan zeven eisen voldoen: een oppervlakte van ten minste 1000 vierkante meter, een gezamenlijke werkruimte, aantoonbare professionaliteit van de kunstenaars, diversiteit, verkoopgerichte productie, publiekgeoriënteerd, en met doorstroming ruimte bieden aan nieuwkomers. Nog voor de afgesproken vijfjaarlijkse evaluatie uitte Kunst al haar kritiek. Zij vindt dat de broedplaatsen te weinig doen in de richting van het publiek. Volgens Kunst mag voor het geld dat in de broedplaatsen is gestoken wel wat terug verwacht worden. In haar ogen is een jaarlijkse presentatie of evenement wel het minste.

Experimenteren


Hier zit nu vooral voor De Vasim een probleem. Deze zich ‘cultuurspinnerij’ noemende broedplaats wil dolgraag een van de hallen als evenementenruimte gebruiken, maar krijgt daarvoor geen toestemming van de gemeente omdat daarvoor een wijziging nodig is van het bestemmingsplan. Zo’n procedure beslaat al snel twee jaar, terwijl het hele gebied in 2010 wordt herbestemd vanwege Koers West en de tweede stadsbrug. De evenementen die De Vasim wil houden, zijn daarom beperkter dan ze zelf willen. Een geval van ‘wil wel, maar mag niet’. Aanvullend organiseert De Vasim open dagen waarop de huurders hun kunsten en ambachten aan een breed publiek tentoonstellen.

De algemene kritiek van Kunst dat broedplaatsen zich te weinig richten op het publiek snijdt ook weinig hout bij De Grote Broek. Met een oefenruimte en podium voor bands, tal van lezingen en exposities, is dit woon-werkpand met de linkse boekhandel Assata en veganistisch eetcafé De Klinker al behoorlijk publieksgericht nog voor de verbouwing. Ook voor de Dobbelman is de geuite kritiek twijfelachtig, omdat eerst moet worden afgewacht hoe die zich gaat ontwikkelen na de nieuwbouw aldaar. Hooguit gaat de kritiek op voor de Krayenhoff, die na de ontwikkeling van het Limosterrein volgens de voormalig directeur van beheerder Stichting DAK geen echte broedplaats meer is maar slechts een verzameling ateliers. Ook vanuit de gemeenteraad is er weerstand om het broedplaatsenbeleid nog voor de afgesproken vijf jaar al over een andere boeg te gooien. Zij wil eerst de geplande evaluatie maken en niet dat Kunst op eigen houtje opereert.

(as/ad)

Nadat de Vasim-fabriek werd gesloten, trok De Markies in 2002 in het leegstaande complex. Aanvankelijk nog samen met stichting DAK die ateliers voor kunstenaars beheert, maar zij haakte na verloop van tijd af vanwege de hoge huurlasten. De gemeente gaf De Markies toestemming om delen van het pand onder te verhuren aan andere culturele organisaties. De eerste drie jaar vielen zij onder de verantwoordelijkheid van De Markies. Daarna besloten de gebruikers Stichting Cultuurspinnerij De Vasim op te richten, waarvan Hans Glaudemans de voorzitter is.

Het huidige bestemmingsplan van de gemeente loopt tot 2010. De gemeente maakt onderscheid tussen de twee functies van De Vasim. De werk- en gebruiksruimtes passen wel in het bestemmingsplan, de evenementenhal niet. Per evenement moet dan telkens een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Vanwege de hogere leges die daarvoor gelden, is dat alleen nog rendabel voor grootschalige evenementen. Na procedures van omliggende ondernemers verbood de rechter de broedplaats. Dat dwong de gemeente het tijdelijke bestemmingsplan van de broedplaats om te zetten naar een definitief. Dat betekent echter niet dat de cultuurspinnerij verzekerd is van een toekomst na 2010. Dan wordt het pand herbestemd waarbij de gemeente neigt naar verkoop aan een commerciële partij. De Vasim heeft niet stilgezeten en stelde zelf, na onderzoek van architectenbureau 024, een eigen toekomstplan op. Vooralsnog heeft de gemeente daar geen serieuze aandacht aan besteed. Onder druk van de gemeenteraad is het voorstel van het college om een prijsvraag uit te schrijven voor het beste plan met de Vasim voorlopig in de ijskast gezet uit vrees voor een té commerciële invulling van het pand. De raad wil in elk geval meer betrokken worden bij verder beleid na een evaluatie. De cultuurspinnerij maakt zich ondertussen sterk voor een voorkeurspositie bij de verkoop.


Lees verder...

 

Webmaster: Joris Teepe