[ vooraf ]
---
Nijmegen-Leiden: zoek de verschillen
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
College wil meer groen voor een groenere en meer gezonde stad
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Het buurtgevoel van Jan Linders
Editie: december 2005

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Duitse immigranten onder de loep
Editie: november 2005

---

--==Weer baas in eigen huis ==--
Vanuit Nijmegen groot geworden

‘Sodemieter op met die kutgroep’ riep Willem Venema over de toen pas opkomende band Bon Jovi augustus 1993 in De Nijmeegse Stadskrant. In deze stad begonnen, bracht Venema het tot landelijk concertpromotor. Hij zette onder andere Coldplay, Live en Lowlands in Nederland op de kaart. Venema was destijds niet blij dat zijn ferme uitspraak de kop werd boven het interview met hem. Hij heeft namelijk veel meer te melden dan spierballentaal.

door Mike Donkers

De uit Eindhoven afkomstige Venema herinnert zich niet alleen het interview met deze krant, zijn hele Nijmeegse verleden haalt hij moeiteloos op. „In 1971 ging ik sociologie studeren in Nijmegen. Het eerste jaar maakte ik niet af. Na een maand Russisch ben ik rechten gaan studeren. De tentamens haalde ik zonder al te veel colleges te volgen. Ik volgde zelfs een studie criminologie, maar tijd om af te studeren had ik niet. Ik was te druk met diskjockey spelen op bezettingsfeesten, uitslapen, eten bij de Mensa, naar kroegen gaan als ‘t Haantje, 042 en afzakken bij Diogenes.”

Via Diogenes rolde Venema in het boekingsvak. Dat gebeurde op een aparte manier. „Alles en iedereen kwam daar binnen. Maar ineens was er een ander beleid en werd aan de deur naar studentenkaarten gevraagd.” Willems nachtvrienden mochten er niet meer in. Uit protest jatte hij de brievenbus van Diogenes. De pandbeheerder zag dit en sprak hem hierop aan. „Dan moet het bestuur hem maar op komen halen”, was Venema’s antwoord.

Dit gebeurde. Het bestuur daagde hem zelfs uit dat als hij het zo goed wist, hij het dan maar moest laten zien. Zo gezegd, zo gedaan. Als bestuurslid draaide hij diensten aan de deur, totdat er uiteindelijk betaalde portiers kwamen. Daarnaast was hij garderobemedewerker, schoonmaker, barkeeper en diskjockey in Diogenes. Hij had ook kritiek op de programmeur van de livemuziek. „Die zat er via de reclassering en maakte er een zootje van. Ik ben toen maar de boekingen gaan doen.”

Venema in zijn Diogenestijd in 1998
foto: Monique Vassen


Hippie


Op een dag stond er een jongen binnen die op weg was naar zijn vriendin in Arnhem. Hij vroeg of hij piano mocht spelen. Die persoon bleek Herman Brood te zijn. Venema boekte hem en werd de eerste echte tourmanager van Brood en zijn band, The Wild Romance. Via deze en andere acts zette Venema Diogenes op de kaart als Nijmeegs poppodium.

Toen hij later John Cale wilde boeken en bij het bestuur van Diogenes de gage niet los kreeg, besloot hij Cale zelf te organiseren in De Vereeniging. Hiervoor richtte hij een concertbureau op dat hij Double You noemde, naar de eerste letter van zijn voornaam.

Op deze manier speelde hij zich in de kijker bij concertgigant Mojo Concerts. Na de overname van Mojo door het Amerikaanse SFX verslechterde de relatie tussen Venema en Mojo. Op 16 februari 2004 werd hij door de volgende Amerikaanse eigenaar, Clear Channel Entertainment, op staande voet ontslagen.

Twaalf dagen daarna zette Venema opnieuw een eigen onderneming op, die hij op aanraden van een vroegere Nijmeegse compagnon Ben Giezenaar toepasselijk The Alternative noemde.


Venema nu.
foto: Lex van Rossen


Deze 54-jarige zelfverklaarde hippie, afgekeurd voor militaire dienst op basis van een ‘anti-autoriteitencomplex’, heeft een geheel eigen mening over de Nijmeegse poppodia. „De Vereeniging was een prima poppodium met een rijke traditie. Maar de directeur moest er zo-nodig het congrescentrum van Oost-Nederland van maken.” En over Doornroosje: „Die moeten gewoon hun zin krijgen. Een podium met zo’n rijke geschiedenis onderwerp maken van ‘haalbaarheidsonderzoeken’ is gewoon schandalig. Popmuziek in 2007 op clubniveau is niet selfsupporting en moet door gemeentes worden gesteund. Muziek is een van de weinige manieren om cement aan te brengen in de samenleving, zodat het niet een nog grotere zooi wordt.”

De band met Nijmegen heeft Venema nooit doorgesneden. „Ik kom er een paar keer per jaar. Vorig jaar kocht ik om sentimentele redenen met Giezenaar het legendarische dispuutshuis Het Gulden Vlies waar ik destijds woonde en waar we ons eerste kantoortje hadden. Nu zijn we zelf huisbaas en moet ik de bewoners vertellen er geen puinhoop van te maken. Daar moet ik nog even aan wennen.” •


Voor meer info: www.thealternative.nl

 

Webmaster: Joris Teepe