[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---

de-Affaire
muzikale ontdekkingstocht in het Valkhofpark


Alternatief festival blijft bijzonder buitenbeentje

In meerdere opzichten is de-Affaire, in 2005 nog uitgeroepen tot ‘festival van het jaar’, een buitenbeentje te midden van alle muzikale festiviteiten tijdens de Vierdaagsefeesten. Het festival op en rond het Valkhofpark is inmiddels toe aan zijn 22ste editie. Het programma is zo goed als rond en belooft een scala aan bekende en vooral minder bekende, talentvolle bands en acts uit binnen- en buitenland.

door Ricardo Warner


Het zeven dagen durende en gratis toegankelijke festival de-Affaire staat bekend als een alternatieve vrijplaats voor livemuziek. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot dé tegenhanger van de commerciëlere en op het grote publiek gerichte Vierdaagsefeesten.

Voor degenen die de drukte en de meer mainstream concerten op locaties als de Waalkade, het Koningsplein en Plein 1944 liever mijden, is het van 12 tot en met 18 juli op en rond het Valkhofpark goed toeven. Verdeeld over zes podia treden dit jaar opnieuw zo’n honderd bands en artiesten op. Het programma is niet alleen omvangrijk en divers, maar vaak ook verrassend en vernieuwend.

Sinds 2002 is Robert Meijerink, samen met Martijn Roselaar, verantwoordelijk voor de programmering. Meijerink is tevens programmeur bij Doornroosje en EuroSonic, het tweedaagse festival in de Groningse binnenstad. Twee jaar geleden riepen collega’s hem uit tot beste programmeur. Daarvoor ontving hij een IJzeren Podiumdier Vakprijs 2006.


De programmeurs: Martijn Roselaar (links) en Robert Meijerink.
foto: Rob Mols


Springplank


Volgens Meijerink heeft de-Affaire een bijzondere en aanvullende positie verworven. „Wij zijn een beetje de alternatieve tak binnen de Vierdaagsefeesten en willen met ons programma een zo breed mogelijk publiek bedienen. In potentie is Nijmegen een muzikale stad waar veel studenten wonen en waar een redelijk gezond popklimaat heerst. Wij bieden meer een ontdekkingsplek voor muziekliefhebbers. Door ons kleine budget zijn wij genoodzaakt vooral te focussen op jonge talenten.”

De-Affaire is vaker een platform en springplank gebleken voor beginnende bands en nieuw talent uit binnen- en buitenland. De voorbeelden van destijds minder bekende bands en artiesten die op de-Affaire speelden en later bij een groter publiek doorbraken zijn legio. Zoals Vive La Fête, Godspeed You Black Emperor. En wat te denken van Jamie Lidell en The Sheer. Of Gem en zZz, Battles en Kraak & Smaak, en vorig jaar nog Animal Collective, The Rapture en C-Mon & Kypski.


Publiekstrekkers


Naast een aantal bekendere internationale bands staan er dit jaar ongetwijfeld weer verrassende lokale, regionale en natio-nale bands op het programma. Meijerink: „Het is voor ons telkens een uitdaging hier een mooie mix van te maken. Dit geldt eveneens voor het aanbod van bands die al bekender zijn bij een groter publiek en talentvolle nieuwe bands. We proberen hierin een goede balans te vinden.”

Inmiddels is het programma zo goed als rond. Een van de internationale publiekstrekkers is DeVotchKa. Dit Amerikaanse gezelschap uit Denver weet op originele wijze polka, folk, balkan, country en pop te vermengen met Mexicaanse mariachi. De band kreeg vooral bekendheid door zijn bijdrage aan de soundtrack van de film Little Miss Sunshine.


DeVochKa


Andere grote namen zijn The Black Seeds uit Nieuw-Zeeland die inmiddels een aardige live-reputatie heeft opgebouwd met zijn aanstekelijke mix van dub, reggae, soul en funk en de electro-pop-rock van het op internet veel bekeken Parijse trio The Teenagers.

Op nationaal, regionaal en lokaal gebied zijn De Staat, Bonne Aparte, Beansprouts, Jean Parlette, Blaudzun en Lea in het oog springende namen. Verder is er een aantal speciale programmaonderdelen, zoals de Fortarockavond op zaterdag, met onder andere de Nederlandse folkmetalformatie Heidevolk, de Finse equivalent Finntroll en het Nijmeegse Myrkvar.


Blaudzun


Op de zondagmiddag is er een singer-songwriterpodium met onder meer de Amsterdamse folkzanger Lucky Fonz III en de Engelse singer-songwriter met band Fink die eerst als dj aan de weg timmerde en later producer was van de toen nog volslagen onbekende Amy Winehouse. Net als vorige edities treden lokale dance-dj’s op tijdens de speciale Planet Rose-avond op het Waalparkpodium.



Ten opzichte van vorig jaar is er aan de opzet weinig veranderd. Meijerink: „Boven op het Valkhofpark staan drie podia, het hoofdpodium Saddlespan, de Ruïne met onder andere muzikale experimenten van Extrapool en een kleiner podium, de Kapel. Dit was vorig jaar nog een afgesloten tent, maar nu is het alleen een overdekt podium.”
Finntroll


Daarnaast heeft de-Affaire twee podia beneden, Voerweg en de Hennes LatinStage. Wie lekker, weg van de drukte, wil loungen op het strand bij het jazzprogramma van Habana, kan met een pontje naar de overkant van de Waal, naast de spoorbrug.


Antenne


De laatste jaren zijn er meerdere samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo werkt de-Affaire sinds 2003 nauwer samen met Doornroosje en is er op het gebied van nieuwe talentvolle bandjes uit Gelderland een samenwerkingsverband met het Gelders Poppodium. Meijerink vindt het van groot belang een link te houden met de regionale en lokale muziekscene. „We letten goed op wat er in de regio zoal aan bands te horen en te zien valt en onderhouden goede contacten met Stichting PAN, Promotie Amateurmuziek Nijmegen. Zij is voor ons een antenne voor de lokale scene.”


Voer


Stichting PAN presenteert op zondagmiddag Smash The Statues, De Kwelling van Pythagoras, Intero, Dead Man Running, Tyrants of the Ancient Law en Anavarin, volgens stichting PAN alle talentvolle bands uit Nijmegen. Sinds 2004 is op de-Affaire eveneens plaats voor de winnaars van de lokale talentenjachten de Roos van Nijmegen en Kaf en Koren. Zo sluit The Cohens, winnaar van de Roos, het festival op vrijdagavond af. Meijerink: „Zo creëer je een doorstroom voor die bands en de mogelijkheid zich aan een groter publiek voor te stellen.”

Naast het eerdergenoemde Extrapool biedt het festival een podium aan het Nijmeegsche Elektronische Waar (N.E.W.). Dit is een samenwerkingsverband van zes onafhankelijke platenlabels dat, met steun van Doornroosje, De Waaghals en Actieplan Cultuurbereik van de gemeente Nijmegen, een platform is voor lokale dance-artiesten op het gebied van experimentele elektronica, house, techno en drum&bass.


Valentin
foto: Willie Kerkhof


Status


In februari kwam het college van B&W met het voornemen om voor de-Affaire niet langer een uitzondering te maken ten opzichte van andere buitenpodia. B&W waren van mening dat het festival zich dit jaar aan de officiële sluitingstijd van 00.00 uur moest houden en dienden hiertoe een voorstel in. Gelukkig voor de organisatie erkende een meerderheid van de gemeenteraad het culturele belang van de-Affaire wel en stemde tegen. Vooralsnog behoudt zij haar bijzondere status en mag ook dit jaar tot twee uur na de officiële sluitingstijd doorgaan met het draaien van muziek.


Okieson


In tegenstelling tot bijvoorbeeld de programmering op de Waalkade krijgt de-Affaire geen geld uit subsidies of sponsoring. Dat maakt de twee uur ‘extra’ tijd in het Valkhofpark welhaast van levensbelang voor haar voortbestaan.Voor de financiering van het enorme programma-aanbod is de-Affaire namelijk volledig afhankelijk van de opbrengsten uit de drankverkoop. Meijerink: „Dit maakt de organisatie sowieso tot een spannende maar ook risicovolle onderneming .”

In dat licht misstaat het degenen die de-Affaire een warm hart toedragen, niet een extra drankje te bestellen en het meenemen van eigen drank achterwege te laten. Als de gemeente op haar beurt het onderkende culturele belang beloont met een evenwichtige verdeling van subsidiegelden kan deze alternatieve tak van de Vierdaagsefeesten, in zijn huidige vorm en omvang behouden blijven. •

www.de-affaire.nl

 

Webmaster: Joris Teepe