[ vooraf ]
---
Al dertig jaar een stem
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Nijmegen legt lat hoog voor nieuwe burgermeester
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten

---
[ verder ]
---
[ Column ]
Dik Hout
Kapotbouwen

---
[ Column ]
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== achtergrond ==--

Nijmegen en parkeren, geen gelukkige combinatie

Het parkeerbeleid van verkeerswethouder Henk Beerten staat de laatste weken volop in de belangstelling. Alleen gebeurt dit niet bepaald op een wijze waarop hij zelf gehoopt had. Falende parkeermeters en nieuwe regels voor centrumbewoners vormen een onuitputtelijke bron van ergernis.



Parkeerprotest in Dukenburg.
foto: Djenné Schwachöfer

Vroeger betaalde je een parkeerkaartje en als je eerder dan gepland wegging gaf je de rest van de betaalde parkeertijd aan een andere parkeerder. De huur van de parkeerruimte was immers betaald. Het moet de gemeente niets uitmaken welke auto erop stond.

Nijmegen heeft dit systeem dat sociaal gedrag stimuleerde vervangen door een systeem dat niet naar behoren functioneert. Het zette Nijmegen wel op de kaart, want de gemeente moest het besluit nemen dat er een week lang gratis geparkeerd mocht worden. Kosten: 20.000 euro per dag.

Dat een aantal van de 260 parkeermeters, die op zonne-energie werken, amper te lezen is door reflectie is maar bijzaak. Dat er minimaal 1 euro in gestopt moet worden, staat niet in de gebruiksaanwijzing. Veel mensen denken dat de automaat niet werkt als ze er hun bankpas of creditcard in steken. Pas na veel verwarring blijkt dat de automaat eerst aangezet moet worden.

Het is veel logischer als de gretigheid waarmee de gemeente op onze euro’s aast, resulteert in perfecte voorlichting en groot gebruiksgemak. Nu zitten we met een bedrijf dat keer op keer de software moet vervangen, nota bene handmatig per meter, in plaats van digitaal in een paar minuten.

Inmiddels waren de winkeliers aan de woonboulevard in Dukenburg de klantonvriendelijkheid meer dan zat. Ze overwogen naar de rechter te stappen om te verzoeken tot verwijdering van de parkeermeters, die daar niet op gemeentegrond staan. Uit pure frustratie plakten ze eind januari de meters af met de tekst: „gratis parkeren tot nader order”. Dat werkte. In een mum van tijd regelde de gemeente een gesprek met de vertegenwoordiger van de winkeliersvereniging.

De klachten van gebruikers zijn niet alleen de onbekendheid en de tekortschietende gebruiksaanwijzing; ook de invoering van gegevens neemt veel tijd. Daarnaast worden letters niet juist weergegeven en reageert het touchscreen foutief bij sterke wind. Door het verplicht invoeren van het kenteken maken veel mensen zich ook zorgen over hun privacy, omdat onduidelijk is wat er met deze gegevens gebeurt.

Stadsvriend

De firma Taxameter Centrale vermeldt op haar site dat de nieuwe Citypal het paradepaardje van de firma is. De Nijmegenaren kunnen kennismaken met de toekomst van parkeren. Elders wordt de Citypal een ‘stadsvriend’ genoemd. Bij de nieuwsberichten staat niets over Nijmegen, daarom hebben we Taxameter om een reactie gevraagd. Die kwam opmerkelijk genoeg niet van henzelf, maar van Jeroen Balemans, de woordvoerder van wethouder Beerten, aan wie onze vragen waren doorgestuurd. Durfden ze zelf niet te reageren? Volgens Balemans „… werken de automaten probleemloos in buitenlandse steden (o.a. in Frankrijk) waar ze al langer in gebruik zijn. (…) En ja, de automaten zijn van tevoren getest. Ze gaven toen niet de problemen die zich in januari hebben voorgedaan. Was dat wel het geval geweest, dan hadden we ze uiteraard niet laten plaatsen.”

Enkele dagen later gaf Taxameter tegenover De Gelderlander wél zelf openheid van zaken. Hierop werd duidelijk dat Nijmeegs boerenverstand het bij het rechte eind had: de meters waren nog nergens getest. Er bleken over de hele wereld slechts een zeer beperkt aantal automaten in gebruik te zijn. De meeste daarvan, 17 stuks, staan in Cannes. Daarna volgen Rennes en Seattle met tien stuks, plus nog een handjevol elders in Amerika en in Saudi-Arabië. Geen enkele van deze automaten heeft dezelfde combinatie van software en hardware zoals die in Nijmegen gebruikt wordt.

De plannen om de automaten eerst te laten testen door het publiek, bleken al in een vroegtijdig stadium te zijn geschrapt. In de concept-contracten voor Taxameter en de aanbestedingsstukken uit juli/augustus 2011 was hier niets meer van terug te vinden.

De gemeente wil nu alle kosten verhalen op de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor dit debacle.

Een ander plan van Beerten is om het bezoek van de centrumbewoners aan banden te leggen. Een schamele honderd uur per jaar kunnen zij bezoekers gratis laten parkeren, op voorwaarde dat dit bezoek ruim van tevoren wordt aangemeld en ook tijdig wordt afgemeld. Dit alles om woningbezitters met twee auto’s maar één parkeerplaats te gunnen. Exacte cijfers over deze dubbelparkeerders zijn echter niet bekend. •

 

Webmaster: Joris Teepe