[ vooraf ]
---
Volksverlakkerij PVV
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
kandidaten provinciale statenverkiezingen genieten weinig bekendheid
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
De constructie van Gelderland

---
[ hoor ]
Fruit of the Original Sin overtreft zichzelf

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
TIP in Goffertpark

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Herrie rond Staddijk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
Zorghotel als springplank naar werk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
De Montage Editie: juli 2004

---
Artikel:
Rechtomteweten.nl Editie: juli 2004

---

De Stadskrantplakprijs


door Max van Wel

Amper waren de 33 aanplakborden voor verkiezingsposters geplaatst, of de immer actieve SP opende de verkiezingsstrijd daarop met een enorme banner waarop het woord ‘protest’ stond. Hiermee behaalt de SP de eerste plaats van de Stadskrantplakprijs. Met deze banner reageerde de SP op de opmerking van Mark Rutte dat hij de verkiezingen voor de Provinciale Staten ziet als een test voor zijn rechtse regering. Dat is natuurlijk een ondergraving van de eigenlijke aard van de Statenverkiezingen. Het is geen landelijk referendum over het kabinet in Den Haag. Het gaat erom wie de bevolking mag vertegenwoordigen in zijn eigen provincie.

Klik op het plaatje om te vergroten

Emile Roemer, boegbeeld van de SP, reageerde ad rem. Als Rutte een test wilde, dan kan hij die krijgen: een protest wel te verstaan. Waarmee de SP meteen van wal stak op de verkiezingsborden. Op enkele borden, zoals bij de Neerbosscheweg (zie foto links), plakte de SP en passant een minder opvallende A4-poster van de actie Red het Bos, tegen de verkoop van Heumensoord door de gemeente Nijmegen.

Omdat de gemeente Nijmegen speciaal weerbestendig plaksel op de borden tegenwoordig verbiedt, vielen de protestbanners van de SP op veel plaatsen ten prooi aan het slechte weer. Daarop maakte de SP langs de meeste borden een nieuw rondje met andere posters en bevestigde daarmee dat de eerste plaats bij de Stadskrantprijs geheel terecht is. De SP is niet alleen de eerste die plakt, maar ook de enige partij die haar verkiezingsposters geregeld afwisselt met andere posters.

Klik op het plaatje om te vergroten
Lange tijd had de SP de verkiezingsborden geheel voor zichzelf. Ineens was daar dan GroenLinks met affiches op de verkiezingsborden, zij het op slechts een deel ervan, waaronder hier op de foto het bord aan de Daalseweg (zie foto rechts). Ook al was het aantal borden beperkt, hiermee sleept GroenLinks de tweede plaats in de wacht van de Stadskrantplakprijs. Gezien de lage plakplek beschikt GroenLinks blijkbaar niet over zo’n lange ladder als de SP.

Tja, en dan de derde prijs. Die gaat gedeeld naar de D66, PvdA en de Partij voor de Dieren. Bijna gelijktijdig verschenen die op de borden, zoals te zien op het bord bij het centraal station (zie foto onder). De PvdA deed dat overigens niet zelf, maar besteedde het plakwerk uit aan werkvoorziening Breed.

De rechtse partijen schitteren vooral door afwezigheid. Alsof het ze geen moer kan schelen om op deze manier zichzelf onder de aandacht van kiezers te brengen. Zelfs al sympathiseer je ermee, je gunt aan hen bijna niet je stem wegens negeren van de kiezer. •

foto’s: Max van Wel

 

 

 

Webmaster: Joris Teepe