[ recensies ]
---
Afhaalaziaten onder de loep
---

[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Nieuwe burgemeester
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Bambix lust er wel pap van
Editie: 2008

---
Artikel:
Markant op de campus
Editie: september 2012

---

--==Al dertig jaar natuurlijk==--
Gezonde dochterondernemingen

De Gaper en De Natuurdrogist. Twee pioniers en veteranen die in Nijmegen al drie decennia een natuurlijk alternatief voor de reguliere geneeskunde bieden. Al moet dat allang geen alternatief meer heten, vinden de twee dochters die uiteindelijk de zaken overnemen.

door Mike Donkers

In het centrum van Nijmegen aan de Stikke Hezelstraat vind je De Natuurdrogist. Niet ver daarvandaan, op de hoek Ganzenheuvel-Lange Hezelstraat, is er De Gaper. De een bestaat 31 jaar, de ander 29. Karin Pijfers van De Gaper en Yvonne Esser van De Natuurdrogist kennen elkaar zeer goed. Ze stelden voor het gesprek samen te voeren op één plek. Gezusterlijk zitten ze naast elkaar onder in de praktijkruimte van De Natuurdrogist.

„Ik werk nu 8 jaar in de winkel en mijn moeder 22 jaar,” zegt Esser. „Mijn opa en oma begonnen eerst een zaak in Heerlen en daarna een in Nijmegen. Daarvoor reisden ze op en neer. Dat was ondoenlijk en kort daarna gingen ze in de buurt van Nijmegen wonen.” De zaak begon in 1975 als ’t Droppy. De naam dekte de lading niet volledig. „Behalve dat ze drop en kruiden verkochten, hadden ze fytotherapeutische medicijnen (op kruidengeneeskundige basis, red.).” Toen dat laatste aspect een steeds grotere plaats innam, werd de zaak zestien jaar geleden omgedoopt tot De Natuurdrogist.

„Mijn vader begon bij een gewone drogist, Hoosse, aan de Molenweg,” zegt Pijfers. Eén ervaring was voldoende voor haar vader om het roer om te gooien. „Een klant schudde hem wakker. Die wilde een plantaardig middel en de drogist vertelde hem dat dat toch niet zou helpen. Waarop die klant zei dat hij degene was die de klacht had en per se dat middel wilde hebben.” Dat zette Pijfers’ vader aan het denken en hij verdiepte zich meer en meer in homeopathie en reform.

In 1977 was De Gaper een feit. Een gaper is een Moor met de mond wijd open, al dan niet met een pilletje op de tong. Deze verwijzing naar de geneeskrachtige kruiden uit het oosten vormde lang geleden in Nederland een bekend uithangteken bij drogisterijen en apotheken. De Gaper dankt er zijn naam aan en ook het uithangteken is nog altijd zichtbaar. Pijfers werkt nu zo’n negen jaar in de winkel.

Yvonne Esser (links) en Karin Pijfers zien elkaar niet als concurrent
Foto: Monic Bakker

Uitgedokterd

De markt voor natuurlijke alternatieven is in de loop der jaren sterk veranderd, daarover zijn de ondernemende dochters het eens. „De populariteit van alternatieve geneeskunst vertoonde jarenlang een golfbeweging. Nu zien we een blijvende trend naar zelfzorg. Mensen zijn mede dankzij het internet beter geïnformeerd en komen met gerichte vragen de winkel binnen.” Esser verwoordt het groeiende wantrouwen van klanten naar artsen die hen niet kunnen helpen in een gevatte woordspeling: „De mensen zijn uitgedokterd.”

Niet alleen de vaandeldragers van de beide winkels zijn naar elkaar toe gegroeid, het assortiment van hun winkels is dat ook. Toch blijken de visies op bepaalde punten van elkaar te verschillen. De Natuurdrogist ziet fytotherapie nog steeds als een belangrijk onderdeel en De Gaper gooit het meer op orthomoleculaire therapie (voedingssupplementen als vitaminen en mineralen) en voeding. Daarnaast heeft de Natuurdrogist nog steeds een groot drop-assortiment.

In hun kritiek op het huidige gezondheidsbeleid zijn de dames eensluidend. Esser: „Door minister Borst zijn heel veel mooie middelen verdwenen. Sommige klanten moeten bepaalde producten uit Duitsland halen, omdat ze hier niet meer verkocht mogen worden.” Ondanks dat de politiek vooral de belangen van de farmac eutische industrie dient, zien ze de toekomst niet somber in. Pijfers: „Ik blijf optimistisch. De bewustwording van mensen dat er meer is dan wat de reguliere geneeskunde aanbiedt, is niet meer te stoppen. De mensen blijven onze markt dragen.” •

 

Webmaster: Joris Teepe