[ vooraf ]
---
De Montage

---
[ recensies ]
---
De Stadskrant Verse Patattest
---
Tuesday Night Live
---
In gevecht met een luipaard in Namibië
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nijmeegse archeologen misleid
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---
Artikel:
Nijmeegse street art in beeld Editie: juli 2013

---
Louis


„Schimmig verleden”, „toch niet smetteloos” en „naar alle waarschijnlijkheid vijanden” kopten de kranten en weekbladen na de moord op Louis Sévèke. Is dat de reden waarom de landelijke politiek zich niet wil branden aan zijn persoonlijkheid? Geen gegil over nieuwe wetgeving, maatregelen. Misschien moeten we er blij om zijn, maar het tekent wel de leegte en het gebrek aan passie van de hedendaagse politiek. Hoeveel procedures Louis ook voerde, die passie heeft hij nooit verloren. Schimmig verleden? Iedereen die de jaren tachtig in de grote steden heeft meegemaakt herkent de strijd. Een strijd die radicaal was, maar wel opkwam voor de zwakkeren in de samenleving zowel binnen Nederland als daarbuiten. Een strijd die door de overheid vaak niet op een zuivere wijze gevoerd werd. Daar schreef Louis samen met Frank Schoenmaeckers en Ed Bruinvis het boek Operatie Homerus over. Het boek handelt over Cees van Lieshout. „Maar aan ons was het nu, vonden we, om eens op een rijtje te zetten wat er al die jaren rond deze Van Lieshout aan waars en onwaars de ronde had gedaan. En vooral gold voor ons de vraag: als het juist is dat Van Lieshout al die tijd door de CID respectievelijk de BVD is gerund, is het dan misschien niet zo toevallig dat hij voortdurend, zoals veel actievoerders al jaren beweerden, tot gewelddadig activisme probeerde aan te zetten?” schrijft Ed Bruinvis (Doca) na de moord. Niet smetteloos? Louis was een doorbijter, een vasthouder. Hij legde zich niet snel neer bij het behaalde resultaat. Dat leverde natuurlijk op alle fronten niet alleen vrienden op. „Altijd zeer kritisch; je werd er weleens niet goed van, maar meestal had hij gewoon gelijk,” schrijft Erik Timmermans. Timmermans werkte met Louis samen rond het Centraal Informatie- en Coördinatiepunt Infrastructurele Projecten (CICI). „Het CICI was een speciaal samenwerkingsverband tussen een aantal regionale inlichtingendiensten en de BVD, dat zich vooral bezighield met het verzamelen van informatie over de tegenstanders van de Betuwelijn. We schreven er een aantal stukken over, er kwamen kamervragen, ik was best tevreden. Louis niet.” Louis maakte gebruik van al zijn democratische rechten die de Nederlandse rechtsstaat ons biedt om de onderste
steen boven te krijgen. Vanaf 1992 heeft Louis zich hardgemaakt voor inzage in dossiers van inlichtingendiensten. Louis was lid van de landelijke Vereniging Voorkom Vernietiging (VVV), die met behulp van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur inzage probeerde te krijgen in dossiers van inlichtingendiensten. Bij de VVV ontstond het idee om naast de landelijke vereniging ook plaatselijke verenigingen op te zetten, die met de dossiers van de Plaatselijke Inlichtingendiensten (PID) aan de gang zouden gaan. Louis Sévèke nam daarop samen met anderen het initiatief voor het Steunpunt Inzage PID-Nijmegen (SIP). „Het doet Louis tekort hem neer te zetten als een dossiervreter of juridische procedure-freak. Hij was een erg aardig iemand, behulpzaam, altijd bereid om naar welke uithoek van het land dan ook af te reizen om mensen te helpen of voor te lichten. Eigenlijk nooit cynisch of neerbuigend naar de jongere generaties actievoerders die dezelfde fouten maakten als de generatie voor hen,” schrijft Timmermans. Dat kenmerkte Louis, hij poogde het juridisch en zette de procedures in voor mensen aan de onderkant. Voorheen vaak activisten, de laatste tijd ook steeds meer dak- en thuislozen. Wars van overheidsgeheimzinnigheid en overheidsgeweld staat hij symbool voor een Nederlandse bewoner die niet schreeuwend zijn gelijk probeert te krijgen zoals dat in de huidige tijd zo gewoon is. Nee. In stilte en met oprechte betrokkenheid zette hij zich in voor een andere samenleving waar plek en ruimte is voor iedereen. Wij zullen je vreselijk missen.

Buro Jansen & Janssen
Wil van der Schans
Rick van Amersfoort


Buro Jansen & Janssen, genoemd naar de twee onderzoekende, snordragende broers in de Kuifje-strips, is volgens de eigen website „een onderzoeksburo dat politie en inlichtingendiensten kritisch volgt en daar gevraagd of ongevraagd een mening over geeft.” Louis Sévèke werkte veel samen met het in Amsterdam gevestigde Buro. Op verzoek van de Nijmeegse Stadskrant leverden zij onderstaande bijdrage over het verlies van hun vriend en collega Louis.

 

Webmaster: Joris Teepe