[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

--==Overleven in het Nijmeegse==--

De zomerse uitstapjes, tropische vakanties en zonovergoten terrasjes behoren voor dit jaar definitief tot het verleden. Tijd om de beurzen te sluiten en de broekriemen een gaatje strakker te gespen. Voor menigeen was deze dagbesteding misschien sowieso al niet weggelegd zoals studenten en velen die leven rond het bestaansminimum. De Nijmeegse Stadskrant biedt een selectie van winkel- en uitgaansmogelijkheden voor iedereen die betaalbaar wil winkelen, dineren en uitgaan. Ook de meer draagkrachtigen onder ons die het geld liever niet over de balk smijten, maar een verantwoord huishoudboekje eropna willen houden, zien wellicht in het overzicht nieuwe en bekende mogelijkheden.

door Arnout Drent

Habbekrats

In de Betouwstraat 17

Bij deze veteraan onder de kringloopwinkels komen bezoekers vooral voor meubels, keukengerei en het vele glaswerk. In de achtertuin zijn voor de laatste nazomerdagen tuinstoelen en fietsen te vinden te midden van potten, vazen en het nodige riet- en vlechtwerk. Voor wie zijn of haar interieur een extra spiritueel tintje wil geven: katholieke prentjes en beeldjes maken ook onderdeel uit van de koopwaar. De spullen liggen bij Habbekrats op het eerste gezicht wel wat rommelig gesorteerd, maar dat mag de gemiddelde bezoeker niet van een recyclezoektocht weerhouden.

Uitslapen kan, want Habbekrats is ’s maandags gesloten en gaat de andere dagen pas om 12.00 uur open.


Kleren Goed/Drommels Goed

Prins Hendrikstraat 14a

Na enig geschuif met panden en gewissel van eigenaren is de kringloopwinkel naast de videotheek nu voorlopig weer gesetteld aan de rechterkant. Het voorste gedeelte, Drommels Goed, is meer gericht op meubeltjes en andere huishoudelijke voorwerpen, al is het aanbod klein. In het achterste deel, Kleren Goed, hangt het nodige aan ‘aparte’ kinder- en vooral vrouwenkleding. Tweedehands, maar ook nieuw. Rondneuzen op vakanties, internet en in eigen land levert een groot deel van de inkoop op.

Duo-kringlopen bij Kleren Goed/Drommels goed
Foto: Jan Lintsen



De Eeuwige Jeugd

Waldeck Pyrmontsingel 6

Met haar 22 jaar is De Eeuwige Jeugd dé pionier onder de kringloopwinkels. Hier is het grootste en meest gevarieerde aanbod aan dames-, heren- en kinderkleding te vinden. Per jaar wordt er zo’n 200.000 kilo aan kleding en schoenen verzameld en uitgesorteerd waarvan maar een procent in de winkel verschijnt. De rest gaat naar goede doelen, onder meer in Angola en het voormalige Oostblok.

Veel kledingstukken zijn onder de tien euro, en dan nog zijn ze vaak in de aanbieding. Minder gangbare kleren vinden ook geregeld gretig aftrek zoals galajurken en ‘brasjasjes’, de studentikoze colberts. Op kledinggebied de meest complete en voordelige kringloper van Nijmegen.


Retro Michani’s

Tooropstraat 95

‘Retro- en tweedehandskleding van toen en nu’. Verderop in Oost, voorbij de rotonde, biedt Retro Michani’s het nodige op het gebied van hippe kleren met de ‘geur’ van seventies. Ideaal dus voor iedereen die feestjes organiseert waarop de visite niet in een kringetje hoeft te zitten voor koffie met gebak. Af en toe gaat de verkoopster met een aantal vrouwen in retrokleding de binnenstad in en brengen zij Michani’s met flyers onder de aandacht. Ook voor verhuur van deco, licht en geluid is de deur geopend op dinsdag- tot en met vrijdagmiddag.


Stichting Basta

Begijnenstraat 34

De huisjes aan de Begijnenstraat bieden een glimp van de vooroorlogse schoonheid van Nijmegen. Stichting Basta heeft een van deze pandjes weten te bemachtigen en is daar een ideële kringloopwinkel begonnen. Bekend is de naam wel, zeker onder links Nijmegen, alleen de inboedel is niet groot en gevarieerd. Misschien minder geschikt voor het inrichten van een (studenten)huis, maar een bezoek kan voor de minder noodzakelijke ‘spulletjes in huis’ een succes opleveren. Als het geld nagenoeg op is door het shoppen in de gezellige Hezelstraat, kunnen de laatste euro’s misschien wel het best worden besteed bij Basta.


Stichting Overal

Bredestraat 52

Verscholen in een aardig villawijkje is Stichting Overal gevestigd. De buitenkant doet denken aan een agrarisch bedrijf met een glazen voorpui. De openingstijden op woensdag- en zaterdagmiddag zijn klaarblijkelijk voldoende om toch veel bezoekers te trekken. Misschien omdat het hier allemaal zo goedkoop is. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen. De ruime benedenverdieping biedt een scala aan glas- en aardewerk alsook allerhande meubels. Boven kunnen boekenverzamelaars snuffelen en op computergebied vullen harde schijven, muizen en toetsenborden de verzameling beeldschermen en pc’s aan.


Het Goed

Burchtstraat 110

De vestiging in het centrum is er een van vele vestigingen in Nederland. Onder de Nijmeegse kringloopwinkels is Het Goed meteen niet de goedkoopste. Het pand omvat twee riante winkelruimtes voor enerzijds tapijt- en vloerbedekking en anderzijds huishoudelijke artikelen en meubilair verdeeld over drie verdiepingen en een kelder. Het aanbod bij Het Goed is groot en gevarieerd: van bedden tot kinderfietsen en van kinderwagens tot computerschermen. Kleding is er voor kinderen en volwassenen en hangt keurig gesorteerd zoals in gewone kledingwinkels. Ondanks het feit dat de zaak de grootste onder de Nijmeegse kringloopwinkels is, valt het niet mee de boel draaiende te houden. Eind vorig jaar dreigde een faillissement en alleen met steun van de gemeente kon een doorstart worden gemaakt. Voorwaarde was wel dat binnen een jaar een nieuwe locatie geregeld moest zijn. Het Goed wil zelf ook het liefst verhuizen naar bij voorkeur een industrieterrein waar dan de verkoop en de sortering weer worden samengevoegd en zo de gesubsidieerde werknemers beter inzetbaar zijn. Bijkomend voordeel is dan dat de vestiging beter bereikbaar is voor auto-mobiele bezoekers.


Sam-Sam

Gaffelstraat 12

In de Landbouwbuurt is het knusse winkeltje Sam-Sam te vinden. Een routewijzer in de wijk heeft de eigenares tegenwoordig niet meer nodig: de naamsbekendheid is inmiddels voldoende om ook de nodige mensen uit andere wijken aan te trekken. Lang niet alle goederen zijn voor klanten uitgestald. De eigenares heeft vooral de grote spullen opgeslagen, maar bij navraag heeft ze vaak die ene paspop of dat kledingrek wel aan te bieden. Voornamelijk (kinder)kleding, sieraden, spelletjes en speelgoed vormen het assortiment. De winkel ligt buiten het centrum maar is wel goed te bereiken, ook per auto met parkeergelegenheid naast de deur. Kleine goede doelen kunnen zich aanmelden om zich door de verkoop in Sam-Sam financieel te laten steunen.

Lekker snuffelen bij het gezellig gelegen Sam-Sam
Foto: Jan Lintsen



Alternatieven

Mocht de bovenstaande selectie niet voldoende zijn, dan zijn er nog de volgende alternatieven:

Jut & Jul, Kastanjelaan 8
Pippi Langkous, Oude Molenweg 145
Charlotte, Van Heutszstraat 29a
Retro, Grotestraat 22
Nijmeegs Jopie, Grotestraat 13
Second Hand Rose, Wintersoord 24
Waterlooplein, Koolemans Beynenstraat 70
Zunny, Daalseweg 164
Cappello, Houtstraat 28
De Econoom, Bloemerstraat 9
Het Hoekje, Bloemerstraat 80
Jut & Jul
Foto: Jan Lintsen



Een betaalbaar natje


Al het geld dat wordt uitgespaard met goedkoop winkelen in tweedehandszaken en betaalbaar eten kan op een goedkope manier verbrast worden met een gezellig borreltje of biertje in de kroeg. Een van de mogelijkheden is ’t Haantje aan de Daalseweg 19 in Oost. Al jaren een naam als betaalbare wijkkroeg die ook mensen van elders trekt. Een van de bekendste op gebied van bier met voetbal op groot scherm. De ruimte achterin is niet alleen geschikt voor darten en poolen, maar ook te huur voor feestjes.

Wie een meer populaire kroeg niet schuwt, vindt zijn heil misschien in het 1 Euro Café. Het publiek dat valt voor de scherpe prijzen is doorgaans vrij jong. Zowel koffie en thee als bier, fris en wijn kosten enkel 1 euro. De likeuren en gedistilleerd bedragen 1,50 euro en de mix-drankjes zijn allemaal te bestellen voor 2 euro. Gelegen in de schaduw van de Hertogstraat is deze kroeg aan Wintersoord behalve op zondag en maandag elke avond om 20.00 uur geopend.

Café The Q aan de Grotestraat heeft voor een leuke avond stappen de prijzen ook scherp. Op donderdag en vrijdag is het bier interessant: 1 euro voor een Amsterdammertje en 2 euro voor een halve liter. Zoals in veel kroegen in Nijmegen is darten ook hier doorgedrongen en organiseert The Q maandelijks toernooien.

Bij de naam Kollektief Kafé De Bijstand aan de Van Welderenstraat denken veel Nijmeegse kroegenlopers: Wodkawoensdag! Vanaf 21.00 uur is dan voor slechts 1,60 euro per glas van dit alcoholische goedje te genieten. De kroeg wordt gerund door een ‘kollektief’ bestaande uit vrijwilligers en de winst gaat naar maatschappijkritische actiegroepen en initiatieven. Hier kun je elkaar dus onder de tafel drinken voor een goed doel. Bier, wijn en gedistilleerd hebben eveneens een acceptabele prijs. De muziek is sterk op punk gericht maar dat weerhoudt mensen met een iets andere muzieksmaak niet te komen.
't Haantje: een biertje en biljartje in een van de parels van Oost.
Foto: Jan Lintsen



Mr. Jack’s

Kelfkensbos 50

Goedkoop op het gebied van eten met een Grieks-Italiaanse inslag met een filiaal in Utrecht en Nijmegen is Mr. Jack’s te midden van de meer prijzige restaurants op Kelfkensbos vooral onder studenten erg populair. De online menukaart biedt de grillgerechten aan voor 7,50 euro. Op de voorruit prijkt momenteel echter een aanbieding: de grillgerechten kosten nu slechts 6,95 euro en de pasta’s en pizza’s 5 euro. Vis- en vleesgerechten vallen wat duurder uit, tussen 11 en 13,50 euro. Voor wie geen tijd heeft voor een gezellige ambiance, afhalen kan ook.


Klinkklaar

Tooropstraat 59

Als de uurtjes zijn omgevlogen bij het zoeken naar hippe kleding bij Michani’s, is de opgekomen honger te stillen even verderop in de straat bij eetcafé Klinkklaar. Dit zelfbenoemde ‘restaurant onder de eetcafés’ onderging dit jaar een flinke restyling. Het binnengedeelte heeft zeker stijl maar ademt ook gemoedelijkheid. Het buitenterras is verruimd, zodat ruim vijftig mensen van de gerechten kunnen genieten in de avondlucht.

Naast de bestaande paradepaardjes als kaasfondue, tapas en carpaccio, zijn er verrassende weekmenu’s. Het bijna twintig jaar oude café-restaurant is een begrip in Oost en daarbuiten.


Collectief Eetcafé De Plak

Bloemerstraat 90

‘Kaasgehakt’ denkt de echte Nijmegenaar. Het vormt het bekendste gerecht van dit verantwoorde eetcafé met politiek-historische geschiedenis in krakerstijden. Hier kan de bezoeker terecht voor lunch en avondeten waarbij goed gelet is op eerlijke en biologisch verantwoorde producten. Voor vegetariërs is er ruim aanbod en veganisten en mensen met een dieet of voedselallergie kunnen na overleg vooraf ook terecht. Reserveren is mogelijk voor groepen van 9 tot 30 personen en die kunnen terecht in de kelderruimte. Die ruimte is ook te huur voor feestjes. Met een deel van de omzet steunt het café goede doelen. Ook de fooienpot gaat elke maand naar een goed doel.


De Klinker

Van Broeckhuysenstraat 46

Dit alternatieve eetcafé is onderdeel van het krakerscollectief De Grote Broek. Vegetarisch en veganistisch eten is het credo. Elke zaterdag en zondag vanaf 19.00 uur kost een voedzame driegangenmaaltijd slechts 4,40 euro, mits gereserveerd. De mogelijkheid tot lunchen bestaat ook op zaterdag tussen 12.00 en 18.00 uur. Elke eerste zondag van de maand biedt het brunchkafé zoete en hartige taarten en salades. Voorafgaand aan de infoavonden over diverse thema’s is er op de woensdagavond een maaltijdsoep met brood en salade. Gedurende openingstijden kan er gratis gebruik worden gemaakt van internet en is er een alternatieve bibliotheek. De opbrengst van De Klinker gaat naar goede doelen.


Maar ook voor mee naar huis


Naast een scala aan al dan niet mediterraan geïnspireerde cafetaria’s en snackbars, kent Nijmegen ook een aantal betaalbare afhaalrestaurants. Zorba de Griek (Van Welderenstraat 130) speelt al jaren in op een grote studentenpopulatie onder de klanten. Behalve goedkope afhaalmenu’s is er ook een behoorlijke korting op de gerechten. De meeneemmenu’s bedragen 5,50 euro, aangevuld met enkele driegangenmenu’s van rond de 9 euro. Afhalen van de rest van de kaart kan op dinsdag tot en met donderdag voor 7,90 euro. In het weekend kan dit tot 18.00 uur. Dit restaurant is ook een combi-actie met de bioscopen Calypso en Carolus aangegaan: eerst uit eten en dan naar de film, of andersom voor de vroege kijkers.

Onder de Chinezen in Nijmegen-Centrum is China Delight (Hertogstraat 31–35) de beste qua prijs-kwaliteitverhouding. Links is een ruim restaurantgedeelte waar wordt gewokt voor klanten. Rechts is het afhaalgedeelte met de nodige dagmenu’s die ook rekening houden met singles van deze tijd: kleine en goedkope porties. Op maandag tot en met donderdag kan de liefhebber van oriëntaals terecht voor een lopend buffet met Japanse, Chinese, Szechuanse, Thaise, Indische en Kantonese gerechten voor 13,50 euro. Voor thuis of het bedrijf biedt China Delight ook catering. Een oosters restaurant met vele mogelijkheden.

Pinoccio aan de Molenstraat 99 is gelegen op een zeer aantrekkelijke locatie in de binnenstad, randje winkelgebied. Ondanks twee andere pizzeria’s in de nabije omgeving, trekt deze Italiaan veel bezoekers. Gezinnen kunnen in het weekend goed terecht: de kleintjes eten dan gratis. Dat hierop is ingespeeld, toont de verzameling maxi-cosy’s en kinderstoeltjes. Op de mooiere zomeravonden kan er ook buiten worden gegeten. Van maandag tot en met woensdag zijn de pizza’s tot 9,95 euro af te halen voor slechts 5,50 euro.

De liefhebber van vlees en kluiven loopt het water in de mond bij de grillgerechten van Van Dam Sparerib Grill aan de Berg en Dalseweg 46a. Al twintig jaar loopt deze afhaalplek als een trein. Niet alleen spareribs zijn verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld ook beenham, satés en shaslicks. De ribs ondergaan een ambachtelijk proces van herhaaldelijk marineren en krijgen als finishing touch een zelfgemaakte zoete en/of pittige marinade. Door het succes in Nijmegen zijn er in de afgelopen vier jaar ook vestigingen in Arnhem en Druten gestart. In het weekend loopt het vaak storm en is de wachttijd redelijk lang, maar met een telefoontje vooraf staat de bestelling klaar.


Denkt u ook nog eens aan:


Gratis jamsessies in Merleyn, Odessa, Dollars en Trianon. De markt op maandag en zaterdag in de Augustijnenstraat, Burchtstraat en op Kelfkensbos.


 

Webmaster: Joris Teepe