[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Aanpak leegstand Kerkenbos==--
Flexibel huren op kwakkelende kantoormarkt

Op de Nijmeegse markt voor kantoorruimte worden nieuwe concepten bedacht om de leegstand een halt toe te roepen. De aanpak ‘flexibel huren’ is daarin het meest in het oog springend. De bedrijfsmakelaar probeert hiermee in te spelen op de wensen van vooral startende ondernemers.

door Erik Rijpstra

Ondanks dat de vraag naar kantoorruimten de afgelopen vijf jaar flink afnam, investeerden beleggers, gestimuleerd door de lage rentestand, nog steeds volop in nieuwe kantoorpanden. Ieder voor zich hoopten ze op de vangst van grote, prestigieuze bedrijven. Het rendement is dan aanzienlijk, omdat zulke gebruikers over het algemeen kapitaalkrachtig zijn en zekerheid bieden.

Volgens Dynamis Research, een brancheorganisatie van regionale makelaars, steeg het Nijmeegse kantooraanbod tussen 2003 en 2004 ten opzichte van een jaar eerder met bijna een kwart. In diezelfde periode nam de bezettingsgraad van Nijmeegse kantoorruimten echter af met 7 procent. Leegstaande kantoren omvormen tot woonruimte is geen aantrekkelijk alternatief, want daarvoor zijn tijdrovende wijzigingen nodig in bestemmingsplannen. Bovendien levert woonruimte voor beleggers minder op dan het verhuren van kantoorruimte.

Kantorenpark Kerkenbos in Lindenholt kampt al jaren met ernstige leegstand, momenteel meer dan twintigduizend vierkante meter, vergelijkbaar met vier voetbalvelden. Om het risico van leegstand terug te dringen, pakten de bedrijfsmakelaars het anders aan. Daarvoor wordt een groot aantal kleine huurders in één bedrijfsgebouw ondergebracht dat is onderverdeeld in tien tot twintig bedrijfsruimten. Zo is bijvoorbeeld het tweede gebouw van Het Kantorencentrum na jaren leegstand nu nagenoeg compleet verhuurd aan een zevental kleinere bedrijven.

Volgens Jeroen Balzer, directeur van Callart Contact Center Solutions, is dit mogelijk door een doelmatiger aanpak waarin flexibel huren centraal staat. “Met behulp van speciale software bieden we receptieondersteuning voor het dagelijkse reilen en zeilen zoals het afhandelen van telefoongesprekken en e-mails. Vooral voor startende ondernemers is dit interessant, omdat ze niet gelijk te maken krijgen met hoge investeringskosten.” De kracht van zijn concept zit volgens Balzer in het kunnen aanbieden van kleinere aantallen vierkante meters in een gebouw dat uitstraling heeft.

Verbeek Bedrijfsmakelaars doet mee met deze nieuwe aanpak in de persoon van Marcel Hulshof. “Voor ondernemers die zich willen vestigen in het Kantorencentrum bieden we een interessante huurprijs aan.” Net als Balzer benadrukt Hulshof dat een ondernemer minder risico loopt. “Blijkt dat het startende bedrijf niet goed presteert, dan kan de ondernemer zo stoppen zonder veel geld te verliezen.” In de kantorenmarkt ziet Hulshof een lichte verschuiving optreden. “Vorig jaar wilden veel bedrijven kleinere ruimten tot dertig vierkante meter huren, maar tegenwoordig mag het wel wat meer zijn, tot vierhonderd vierkante meter. Maar dan dient het gebouw wel uitstraling te hebben.”

Het markante Kantorencentrum op Kerkenbos.
foto: Jan Lintsen

FiftyTwoDegrees
Ward Stadhouders, bedrijfsmakelaar bij Strijbosch Thunnissen , ziet daarentegen nog geen belangrijke verschuiving in de kantorenmarkt. Alleen het kantorencomplex FiftyTwoDegrees, dat naast de bestaande gebouwen van Philips Semiconductors verrijst en waarin collega Verbeek deelneemt, noemt hij een uitzondering. Maar daarbij ziet hij wel een nieuw probleem opdoemen. “Philips huurt nu verspreid over de stad veel verouderde kantoorpanden die door verschillende bedrijfsafdelingen worden bevolkt. Wanneer deze bedrijvigheid naar FiftyTwoDegrees verhuist, krijgen we te maken met nieuwe leegstand omdat die oude kantoorpanden moeilijk zijn te verhuren.”

Om te voorkomen dat krakers in de leegstaande kantoorgebouwen trekken, schakelen veel makelaars bedrijven in die op hun bezit passen. “Die oppasbedrijven beleven gouden tijden”, zegt Stadhouders met enige jaloezie. Als een pand langer dan een jaar leegstaat, mag volgens de wet worden gekraakt. Dat overkwam Hulshof recent nog met een winkelpand in het centrum van Nijmegen dat bijna een jaar leeg stond. “Doordat niet alles op tijd rond was, kreeg ik plotseling van de politie te horen dat het pand gekraakt was. Dan moet je ineens juridisch bewijzen dat het pand toch echt een nieuwe huurder heeft. Dat wil ik niet gauw meer meemaken.”

Krakers houden overigens zelf lijsten bij, zodat ze weten hoe lang een pand leeg staat. Volgens ‘Bert’, kraker in het Oude Weeshuis, hebben krakers weinig interesse in het bezetten van kantoorpanden. “Leegstaande winkels in het centrum hebben meer onze aandacht, omdat ze geschikter zijn als woonruimte.”

Top 10 Leegstaande
kantoorpanden Nijmegen
(Bron: Propertynl.com)
1. Stationsplein 13 (9593 m2)
2. Van Diemerbroeckstr. (5290 m2)
3. Takenhofplein 3 (4421 m2)
4. Meijhorst 6010 (3200 m2)
5. Weurtseweg 478 (2018 m2)
6. Kerkenbos 1002 (1990 m2)
7. Kerkenbos 1020 (1905 m2)
8. Kerkenbos 1097 (1860 m2)
9. Kerkenbos 1057 (1675 m2)
10. Kerkenbos 1103-a (1564 m2)


Voor meer informatie zie:
www.stichtinggast.nl

 

Webmaster: Joris Teepe