vooraf
---
Splinter verdeelt Plein 1944
---
Een brug te veel
---
Terreinwagens verbod
---
De Montage
---
recensies
---
Batavi,Batavieren en Bataven
---
De Compagnie: heet, maar gezellig
---
Onbederf'lijk Versus voetbal
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Chipknip
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Dreigende verloedering in leefbare wijk==--
Bottendaal minder snel op de barricades

De populaire wijk Bottendaal dreigt te verloederen. Wijkbewoners willen dat politie en gemeente de problemen in de wijk weer serieus nemen. Het ingooien van ruiten bij kapper Cor en nu ook bij galerie De Natris aan de Van Dulckenstraat zijn nieuwe, zichtbare incidenten.

door Jaap Peters

Een modelwijk. Zo zien de bewoners van Bottendaal hun wijk graag. Iedereen kan er wonen. Geven de verschillen in andere wijken en steden veel problemen, in Bottendaal vinden allerlei bevolkingsgroepen schijnbaar moeiteloos hun plaats. Gezamenlijk zorgden de bewoners ervoor dat Bottendaal veranderde van een door bedrijven gedomineerde fabriekswijk in een leefbare en hippe wijk. De bewoners regelden veel zelf, de gemeente hoefde er niet eens veel voor te doen en heeft steeds minder omkijken naar de wijk. Ook de politie kan tevreden zijn. Criminaliteit scoort in Bottendaal niet hoger dan gemiddeld.

Bewoners van Bottendaal beginnen zich echter zorgen te maken. Bij kapper Cor aan de Stijn Buijsstraat werden de ruiten ingegooid. Tienmaal gebeurde het, tussen mei 2003 en januari 2004. Eigenaar Cor Hopman besloot de ruiten niet meer te vervangen omdat hij verwacht dat hetzelfde gebeurt als hij dat wel doet. Bij galeriehouder Wim de Natris aan de Van Dulckenstraat werd tot twee keer toe de etalageruit ingegooid. De tweede keer ging dat bovendien vergezeld van beledigende leuzen op de muur.

Het politieonderzoek is nog niet afgerond en het buurtonderzoek waar de galeriehouder om vroeg, kwam er niet. “Ik zie het echter als een individuele actie”, aldus de galeriehouder. Samen met de Bottendalers ziet hij deze incidenten niet als bewijs voor toenemende overlast in hun fraaie wijk. Ze vragen veeleer de aandacht van politie en gemeente voor de dreigende verloedering.

Een voorbeeld hiervan is het parkeerplaatsje bij de Van Dulckenstraat. Ria, een van de omwonenden, vertelt: “De parkeerplaats wordt niet onderhouden en dat trekt daardoor vervelende verschijnselen aan. Mensen gebruiken de Van Dulckenstraat als sluipweg en gooien allerlei afval uit de auto. Zwervers stelen kleding uit de containers bij de Coöp en gooien er alles neer wat ze niet nodig hebben.”


--==Struikelen==--
Nu loopt de wijkagent tegen een enorme papiermassa aan die eerst weggewerkt moet worden. Ik denk zelfs dat het ingooien van mijn ruiten dan voorkomen had kunnen worden.”
Van oudsher komen de Bottendalers op voor hun belangen. “Ongevoelig voor onmacht is men nog steeds niet, maar minder dan vroeger”, vertelt Paul, een inwoner van de Van Dulckenstraat. “In het algemeen neemt de bereidheid tot actie bij de bewoners helaas af. Vroeger had je de straat zo bij elkaar, nu zijn het toch vooral eilandjes. Klagen helpt niet meer. Zo werd ons wijkfiliaal van de bibliotheek deze zomer gesloten, ondanks onze protesten. Nu moeten we ons heil in het centrum zoeken. Dat werkt drempelverhogend. Daarnaast zijn we met een groep aan de slag voor een veiliger woonerf zodat de Van Dulckenstraat niet meer als sluipweg wordt gebruikt. De gemeente zegt dat er geen geld voor is, maar als je ziet wat de verbouwing van de Fransestraat heeft gekost, geloof ik dat niet.”

Toch is er nog altijd saamhorigheid in de wijk. Wim de Natris ontving veel steunbetuigingen van zijn wijkgenoten na de vernielingen. De oplossing voor dreigende verloedering ziet hij als volgt: “De gemeente moet zo goed mogelijk luisteren naar de bewoners. Bij de politie zie ik de wijkagent als buurtregisseur; een aanspreekpunt voor iedereen in de wijk. Ik ben ervan overtuigd dat hiervan een preventieve werking uitgaat.

De voorpui van galerie De Natris.
foto: Art Wubben

De gemeente zit in een overgangsperiode, denkt De Natris. “Van oudsher gaan gemeenteraadsleden uit van de gedoogcultuur. Oogluikend stond men veel toe. De nieuwe trend is beter toezicht te houden op handhaving van de regels. Hopelijk komt deze omslag op tijd om de verloedering van de wijk te keren.” De linkse coalitie van GroenLinks, SP en PvdA onder leiding van Guusje ter Horst geeft de burgers echter moed. “Heel goed vind ik dat ze de wijken intrekken om de problemen te bekijken”, aldus de galeriehouder. “Het zijn goedwillende bestuurders, maar op dit moment zitten er te veel stofjes in de raderen. Politie en gemeente moeten zorgvuldig en consequent met onze wijk omspringen. De ingrediënten, in de vorm van gesprekken tussen de partijen, zijn er. Doen is echter iets anders.”

 

Webmaster: Joris Teepe