[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Steeds meer supermarkten op zondag open
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

Lokaal, logisch luisteren

Samenwerken aan goede initiatieven, oog hebben voor hoe het elders eraan toegaat om daar lering uit te trekken, en vooral goed luisteren. Met deze motto´s hoopt de Onafhankelijke Nijmeegse Partij (ONP) bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 ten minste één zetel te bemachtigen.

door Arnout Drent

‘Opgericht vanuit de ergernissen die ontstaan bij het participeren als burger in de Nijmeegse politieke arena’, omschrijft de Onafhankelijke Nijmeegse Partij (ONP) zichzelf op haar weblog. En dat er aan de gemeentelijke communicatie nogal eens iets schort, ervaren partijvoorzitter Ramon Barends en politiek leider Mark Verhagen geregeld.

Ramon Barends (31) is voor het gemeentehuis geen onbekende. Tientallen verzoeken en klachten schreef hij naar het gemeentebestuur. Zijn schriftelijk activisme oogstte geen waardering. In december 2008 besloot het college daarop niet meer te reageren. Barends is hierover verbolgen. In 2008 schreef hij slechts 44 brieven, iets meer dan een kwart van de pakweg 160 in het jaar ervoor.

„De gemeente klaagt over het aantal brieven, maar als je de eerste gewoon fatsoenlijk beantwoordt, heb je ook geen last van de vijf, zes vervolgbrieven. Iemand met een vraag verwacht antwoord. ” In één moeite door werd eind december 2008 ook zijn ONP in de ban gedaan met een kennisgeving dat brieven worden genegeerd. Voor de ONP reden om beklag te doen bij de Nationale Ombudsman.

ONP-voorzitter Ramon Barends: „Iemand met een vraag verwacht antwoord.”
foto: Max van Wel

Barends trad twee jaar geleden op de voorgrond bij de Provinciale Statenverkiezingen, waar hij zich verbond aan Gelderland Lokaal. Eerder was hij lid van D66 en daarna Stadspartij Leefbaar Nijmegen. „Toen Gelderland Lokaal geen zetel won, besloot ik met enkele andere Nijmegenaren van haar lijst door te gaan als Onafhankelijke Nijmeegse Partij.”

Onderwerpen die de ONP belangrijk vindt, zijn verkeer en wijken, maar vooral de mensen in de stad. „De stad slibt langzamerhand dicht. Zonder goede mobiliteit geen goede economie, en zonder goede economie geen goede samenleving.” Voor de wijken wil Barends de sociale samenhang verbeteren door samenwerking te bevorderen. „Neem nu het project van Nijmegenaar van het Jaar Saïd Achouitar. Het is heel knap hoe hij dat weet op te zetten met weinig middelen.”

Niet zo sexy volgens hem maar wel belangrijk zijn de gemeentelijke financiën. „De jaarrekening van 2007 vertoonde schrikbarende afwijkingen. Verantwoordelijk wethouder Peter Lucassen weigerde onze bevindingen zelfs maar in ontvangst te nemen. De sterkste afwijkingen lagen nota bene bij zijn portefeuille. Een jaarrekening behoort gewoon te kloppen. Omdat de gemeente niet wil luisteren, ligt dat dossier inmiddels bij de regering en zijn we weer wat brieven verder.”

„Alles begint met goede inspraak. Ik hoopte dat daarin verbetering kwam met Thom de Graaf als burgemeester, maar het werd juist slechter. Hij geeft vaak niet thuis. Met Guusje ter Horst was je het lang niet altijd eens, maar die had tenminste het fatsoen om mensen hun verhaal te laten doen en te luisteren.”

Geschreeuw

De ONP wil verder kijken dan de gemeentegrenzen. Arnhem is volgens Barends een voorbeeld van een betere wijkenparticipatie. „Daar hebben ze vier Vogelaarwijken en vindt er geregeld overleg plaats tussen de wijkplatforms. Daardoor is er veel meer onderlinge uitwisseling.” In de Arnhemse gemeenteraad wordt naar zijn mening beter naar elkaar geluisterd. „Het vergadersysteem is daar: eerst een ronde informeren, dan volgt meningsvorming en ten slotte besluitvorming. Inwoners krijgen zo meer de ruimte voor inspraak. En komt een onderwerp niet af, dan schuift het door naar de volgende week.”

Nijmegen kent sinds mei 2006 de Politieke Avond met een burgerronde, een kamerronde en een besluitronde. „Die burgerronde houdt een uurtje inspraak in, vanaf zes uur, een tijdstip waarop menigeen niet kan komen. Dat vind ik ronduit slecht geregeld. Mede daardoor laten weinig raadsleden zich tijdens dat spreekuur zien. Bovendien wordt er te veel gehamerd en te weinig gelezen.”

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wil de ONP een lijst met jonge mensen samenstellen. „Zij hebben vaak frisse ideeën. We willen uiteindelijk een lijst met dertig mensen hebben. Trefwoorden voor de politiek die wij voorstaan, zijn lokaal, logisch en links. Geen geschreeuw of gezweef, wel volgens democratische principes en naar de mensen toe gaan.”

„Voor een fractie heb je feitelijk slechts vier of vijf personen nodig. Kijk bijvoorbeeld hoe de VSP en Gewoon Nijmegen dat doen. Heel knap, want het is een hele klus, zo ervaren wij nu met onze kleine club mensen.” Of de ONP doorgaat als er geen zetel wordt verworven, valt volgens Barends nu niet te zeggen. „Dat is niet alleen aan mij. Als het goed is, hebben daarover straks meer mensen iets in te brengen.”

http://onp.web-log.nl

 

Webmaster: Joris Teepe