[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantlijsttrekkersdebat 3/3
Editie: februari 2006

---
Artikel:
Oud-Stadskranters bestormen de provinciale staten
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Gezonde dochterondernemingen
Editie: december 2006

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---

--==Milieudeskundige geroemd en geridderd==--
„Nederland heeft al tien jaar geen milieubeleid”

Nijmegen heeft er een milieuridder bij. Op 28 maart kreeg Johan Vollenbroek een lintje uitgereikt voor zijn jarenlange en deskundige inzet op milieugebied. Lokaal en zelfs landelijk kunnen organisaties en overheden niet om zijn knowhow heen. Een man die niet zo op de voorgrond treedt, maar zeker niet te bescheiden is om problemen en discutabele zaken aan de kaak te stellen.

door Arnout Drent


„Een heel circus hoor, zo’n lintje krijgen.” Milieudeskundige Johan Vollenbroek ontving op 28 maart het koninklijke ridderschap voor zijn kennis en inzet op milieurechtelijk gebied. De in 1950 geboren Langerakker kreeg met het lintje respect en waardering toebedeeld voor zijn kennis van zaken en zijn technisch-juridische ondersteuning. Die is dermate belangrijk, dat ambtenaren hem raadplegen ter eigen geruststelling.

In Nijmegen voltooide Vollenbroek de studie scheikunde, waarna een postdocopleiding bedrijfseconomie in Eindhoven volgde. Als laatste deed hij milieurecht voor niet-juristen in Amsterdam, vooral met betrekking tot Europese wetgeving. Maar de praktijk blijkt zijn ware leermeester. „Tot vijftien jaar terug werkte ik bij Royal Haskoning. Daarna zijn mijn MOB-partner en ik ons adviesbureau gestart.”

Het milieuadviesbureau Mobilisation for the environment, kortweg MOB, is gevestigd op de zolderetage van Vollenbroeks huis. Een flinke ruimte met langs twee wanden lange bureaus en minstens één boekenkast vol ordners. Gerangschikt op provincie. „Voor een groot deel gevuld met procedures, veelal bij de Raad van State”, licht hij toe.

Alleen al voor Nijmegen heeft hij menig dossier aangelegd. Naar aanleiding van verhoogde kankerincidentie stelde hij een toptien op van bedrijven in Nijmegen-West die zich niet hielden aan de landelijke Europese normen voor luchtuitstoot. „De meeste procedures bij de Raad van State wonnen we. Dat heeft geleid tot aanzienlijke verbetering. Ze voldoen nu allemaal aan de verscherpte milieuvergunningen en scoren soms zelfs beter dan het landelijk gemiddelde”.

Door die verbeteringen kwamen het autoverkeer en de scheepvaart als grootste vervuilers bovendrijven. Naar de vervuiling door scheepvaart is volgens Vollenbroek maar beperkt onderzoek gedaan. „De uitstoot van stikstofoxide door schepen op de Waal schijnt vergelijkbaar te zijn met die van 100.000 auto’s.” Daar valt in zijn ogen dus nog een hoop te verbeteren.

Over de aandacht voor milieu in Nijmegen is hij best tevreden. „De klimaatnotitie van de gemeenteraad is een heel goed initiatief. Het transferium bij Ressen vind ik een aanwinst. Ook het maken van de dakscans om warmteverlies te meten is prima.” Waar hij beduidend minder over te spreken is, zijn de groene plekken in de stad die meer en meer moeten plaatsmaken voor bebouwing. „Dit gaat alleen maar ten koste van de leefbaarheid.”

Vollenbroek is met MOB in menig buitenlands project werkzaam, in samenwerking met lokale organisaties en bedrijven. De voornaamste inkomstenbron van het adviesbureau overigens. Hij woonde voor zijn werkzaamheden enkele jaren in Boedapest. Voor Turkije werkte het adviesbureau mee aan de totstandkoming van een roadmap. Deze routekaart moet binnen zeven jaar leiden tot het kunnen voldoen aan de EU-normen op milieugebied, bij eventuele toetreding. In het geval van Kroatië moet dit sneller. Daar is MOB momenteel mee bezig.


Puinhoop


Het buitenland naast de deur, België en Duitsland, kan waar het milieubeleid betreft bij Vollenbroek op meer sympathie rekenen dan Nederland. „Het Nederlandse milieubeleid is een puinhoop”, verzucht hij. Zijn oordeel is dat Nederland al tien jaar geen milieubeleid meer heeft. Met alle schrijnende gevolgen van dien. „We staan niet alleen stil, we zijn zelfs afgegleden tot de Europese achterhoede, naar Roemeense achterstanden.”

Ten aanzien van de kwestie rond palmolie als alternatief voor kolen heeft België volgens hem tenminste wel goed beleid. „Daar moet een initiatief duurzaam zijn, anders krijgt het geen goedkeuring. Die hele palmolie-idioterie hebben we bij Electrabel hier weten af te blazen. Voor de aanleg van plantages moeten tropische wouden wijken. In de praktijk levert palmoliestook slechts 35 tot 37 procent rendement op en dat met veel subsidie en soms veel luchtverontreiniging. Bovendien stijgt dan ook de prijs, doordat de vraag groeit.”

In Duitsland is aanzienlijk meer aandacht is voor wind- en zonne-energie. „Daar zijn zo veel meer windmolens en zonnepanelen te vinden. En helemaal niet duur, want de subsidiëring daarvoor komt uit de taks op grijze stroom. Zo laten ze de vervuiler betalen en maken ze de alternatieven aantrekkelijk. In februari moesten in Noord-Duitsland de turbines voor windenergie tijdelijk voor een deel worden uitgezet. Het netwerk kon het niet meer aan. Als alle Duitse turbines in werking zouden zijn, heeft heel Nederland stroom”, schetst hij gedecideerd.


Johan Vollenbroek: „In Nijmegen gaat het best goed. Landelijk is het een puinhoop.”
foto’s: Jan Lintsen


Hij legt uit dat na Pronk een ministerloos tijdperk volgde met alleen Pieter van Geel als staatssecretaris. „Nu is er met Cramer wel weer een milieuminister, bij VROM. Maar dat is in naam. Er lijkt eerder sprake te zijn van twee ministeries van EZ”, vervolgt Vollenbroek scherp. „Zij denkt dat er iets in Brussel is gewonnen als voor het bedrijfsleven de luchtkwaliteitseisen succesvol zijn afgezwakt”.

De achterstand op milieugebied in Nederland illustreert hij aan de hand van de Wet Milieubeheer. Daarop had in 2000 een wijziging moeten zijn doorgevoerd die ervoor moest zorgen dat ons land aan de Europese eisen voldoet.” Het is toch triest dat die wijziging pas in 2005 is doorgevoerd? De MOB heeft dat aangekaart bij VROM. Daar vonden de mensen dat het beleid wel spoorde en ze zeiden dat we maar naar de Raad van State moesten stappen als we het juridisch in twijfel trokken. Dat hebben we gedaan. Drie procedures. En alledrie gewonnen.”

Er valt nog veel winst te behalen, ook op het gebied van energiebesparing. Zeker 30 tot 50 procent meent Vollenbroek. „Dat dit nodig is, blijkt uit het feit dat 95 procent van de wetenschappers vreest dat we met het milieu en het klimaat richting een ramp gaan als we niet oppassen. Concreter, stel, je gooit al jouw bezit en dat van je kinderen en kleinkinderen op één hoop. Je gaat er vervolgens mee gokken, waarbij je weet dat er slechts 5 procent kans is op winst. Wie zou zo’n gok wagen?” •

www.mobilisation.nl

 

Webmaster: Joris Teepe