[ vooraf ]
---
Nieuw Gelders college
---
Persvrijheid
---
[ recensies ]
---
Sappig Nijmegen
---
Oosterse sferen in Nijmegen
---
Rechttoe rechtaan bluesrock
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Buurtbewoners gaan brainstormen over nieuw kunstwerk Dobbelmanterrein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==25 Jaar studentenvakbond AKKU==--
Van kernwapens naar goed onderwijs

Evenals De Nijmeegse Stadskrant bestaat studentenvakbond AKKU dit jaar 25 jaar. In deze periode ontwikkelde hij zich van een maatschappijkritische actiebeweging tot een vakbond voor studenten. Voorzitter Huub van den Bosch legt uit waarom AKKU het al 25 jaar volhoudt op de Radboud Universiteit.

door Renata Delchot


AKKU (Aktie Komitee Kritische Universiteit) ontstond in 1982, in een periode waarin studenten massaal deelnamen aan het maatschappelijk debat en actief politiek stelling namen tegen bijvoorbeeld de wapenwedloop, kernenergie en uitbuiting van ontwikkelingslanden. „Tegenwoordig is de vakbond ook op andere terreinen actief”, zegt de huidige voorzitter Huub van den Bosch (23). „Zo maken wij ons nu sterk voor kwalitatief goed onderwijs. Wij willen dat universiteitsdocenten die niet goed lesgeven, verplicht een cursus didactiek volgen.” AKKU is hierover in overleg met de universiteit.

Voorzitter Huub van den Bosch: „Over 25 jaar bestaat de AKKU nog.”
foto: Peter Lams
De vakbondsleden luisteren naar wat er onder de studenten leeft en nodigen hen uit klachten en wensen kenbaar te maken. Bij problemen verwijzen ze studenten door naar de juiste instanties en als het nodig is, ondernemen ze zelf actie.Van den Bosch studeert politicologie en hij wil later de journalistiek in. Dit studiejaar staat voor hem in het teken van de studentenvakbond. Volgend jaar is hij weer voorzitter af, zoals gebruikelijk is binnen de AKKU-gelederen.

Het AKKU-bestuur bestaat uit vier studenten. Daarnaast zijn er ongeveer veertig leden die hand-en-spandiensten verrichten. Maandelijks verschijnt er een gratis nieuwsbrief voor studenten, en voor juridisch advies is er een steunpunt waar studenten terechtkunnen. Verder is de vakbond vertegenwoordigd in de studentenraad van de universiteit en ze is een gesprekspartner voor de gemeente als het om studentenzaken gaat, zoals huisvesting. In Nijmegen studeren ruim 17.000 studenten aan de universiteit van wie er 200 lid zijn van de AKKU.


Hofvijver


Volgens Van den Bosch voert de AKKU geen grote acties meer zoals in de beginjaren. Als er echter kwesties zijn waar de vakbond zich hard voor wil maken, dan zijn de leden zeker bereid hun stem te laten horen.

„Waar ik persoonlijk trots op ben is onze demonstratie van 15 mei 2006 tegen de invoering van de leerrechten”, zegt Van den Bosch. Dat plan hield in dat studenten gedwongen werden binnen vier jaar hun studie af te maken. Wie er langer over deed, kwam voor extra studiekosten te staan. Van den Bosch: „Als ludieke actie sprong ik in de Hofvijver in Den Haag. Voor mij was het een belangrijke daad. We hebben er voor gezorgd dat de leerrechten niet werden ingevoerd.” Over de toekomst van de studentenvakbond is Van den Bosch zeer positief: „Ik ben ervan overtuigd dat AKKU over 25 jaar nog bestaat. Misschien niet in deze vorm, maar er zijn altijd mensen die zich betrokken voelen om hun stem te laten horen. Door ons jubileum sprak ik met oud-studenten die twintig jaar geleden lid waren. Zij zeggen dat de sfeer en de mensen niet veranderd zijn, terwijl ik juist dacht dat dit wel het geval was. Zolang er mensen zijn die staan voor kwaliteit en zich inzetten om dit te verwezenlijken, blijft er een AKKU op de universiteit bestaan.”

Meer informatie: www.ru.nl/akku

 

Webmaster: Joris Teepe