[ vooraf ]
---
Airport Nijmegen
1 reacties
---
Identificatieplicht
---
De montage
---
[ verder ]
---
Column
[Intrigant]

1 reacties
---
Nijmeegse Zaken
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Een stadswandeling door webloggend Nijmegen

Met deze special brengt de Stadskrant webloggend Nijmegen in kaart. We beschrijven een aantal bekende en onbekende weblogs en tonen de krenten uit de pap. Van vogelpoep tot liepjesmuziek en van aardappelen kopen op de markt tot treurwilgen in de Ooij. Welke belevenissen delen Nijmegenaren met de wereld? En op welke manier? Een stadswandeling door digitaal Nijmegen.

door Marte Klein Koerkamp en Simone Schouten

Weblog is een verzamelterm voor een persoonlijke site waarop iemand zelf publiceert op het internet. In zijn afstudeerscriptie Egodump van 2002 onderscheidt communicatiewetenschapper René Kasbergen drie soorten weblogs op het internet. Voor de oudste vorm gebruikt hij de term linklog. Op een persoonlijke website vertelt iemand over de sites die hij of zij bezoekt. De weblogger vermeldt de links van dag tot dag, ook wel linkdumping genoemd, en voorziet ze van zijn commentaar.

Later ontstond er een persoonlijker vorm van het weblog, het zogeheten lifelog. Hierop publiceren webloggers dagboeken, verhalen, gedichten, ervaringen, politieke stellingen en foto’s. Mengvormen van deze twee soorten weblogs waar zowel links als persoonlijke ontboezemingen te vinden zijn, noemt Kasbergen hybride logs.

Vul op Google de zoekterm ‘weblog’+‘Nijmegen’ in en je wordt verrast door het grote aantal websites. Een mysterieuze wereld vol links, discussies, verhalen, foto’s en plaatjes. Met één klik op de muis treed je binnen in digitaal Nijmegen.

"Meer bekendheid voor mijn werk als SP-er"

Oké, Jan Marijnissen was eerder. Maar Toine van Bergen, ooit nog redacteur van de Nijmeegse Stadskrant en nu actief in de Gelderse politiek voor de Socialistische Partij, is inmiddels ruim een jaar actief als weblogger. Zijn log bevat veel verschillende elementen, zoals een poll, nieuws, brieven en andere documenten. Hij heeft inmiddels een lezerspubliek opgebouwd van meer dan 200 unieke bezoekers per dag.

Er waren verschillende redenen voor hem om met toinevanbergen.web-log.nl te beginnen. "Ik wilde meer bekendheid geven aan mijn werk als SP-er in Provinciale Staten. Daarnaast wil ik op deze manier de discussie kunnen aangaan met iedereen in Gelderland die daar behoefte aan heeft. Bovendien is het een moderne manier van journalistiek bedrijven. Ik heb altijd iets in de journalistiek willen doen. En ik vind het ook gewoon leuk!"

Op zijn rood-groene log laat Toine zijn licht schijnen over actuele Nijmeegse zaken, zoals het verdwijnen van de wijkmarkt in Meijhorst en de discussie over het vergissingsbombardement in 1944. "Mijn weblog is heel politiek. Er staan ook afzonderlijke dossiers op over bijvoorbeeld slibstorten en wachtgeldgegevens van ex-politici. Maar af en toe vind je er ook een persoonlijke noot. Zo wil ik nog weleens schrijven over mijn schaakpartijen."

http://toinevanbergen.web-log.nl

Totally flabbergasting

Even genoeg van poëtische oprispingen, persoonlijke anekdotes of serieuze maatschappijkritiek? Dan kun je voor ‘sexy, grappige, ontroerende en soms bitterharde stukjes van het internet’ bij linklog Flabber terecht, aldus geestelijk vader Gert. Hij begon in februari 2002 met een website waarop hij leuke links verzamelde die hij tegenkwam op internet. Met gemiddeld 100.000 bezoekers per dag die samen zo’n 250.000 pagina’s bekijken, mag met recht gesproken worden van een Nijmeegs succesnummer. Kijk op dit log en je komt meer te weten over blondines, brunettes, playstations, ‘kutsites’ zoals vagina.com en andere (on)gein. Niet voor heel gevoelige zielen dus, wel voor mensen die in zijn voor een totally flabbergasting ervaring.

http://www.flabber.nl

Weblogqueen MissGien

Ze is de vrouw achter een van de langst bestaande en bekendste weblogs van Nijmegen: Gien Jansen. In juli 2001 begon ze met haar weblog als MissGien en post nog steeds dagelijks met onverminderd enthousiasme. Haar stukjes zijn vaak kort en bieden een kijkje in haar leven. Als lezer deel je in haar verwondering (de eerste sneeuwklokjes, gesignaleerd in een tuin aan de St. Annastraat) en andere grote en kleine dingen die haar internet- en levenspad kruisen. Dat ze trots is op ‘haar stad’ blijkt uit haar postjes en andere activiteiten. Gien is de grondlegger van de Nijmeegse Log Ring en schrijft mee op www.nijmegencentraal.nl; het collectieve weblog dat commentaar levert op wat er gaande is in de stad. En ook dit jaar wil Gien tijdens de Vierdaagse weer een themalog bijhouden over dit Nijmeegse evenement bij uitstek.

http://www.missgien.net

Lief weblog

Een nieuwkomer aan het Nijmeegse weblogfirmament is Katyo. Onder de noemer ‘Gedachtjes En Andere Schrijfsels’ deelt Katja sinds september 2004 haar belevenissen én gevoelens met het internetpubliek. Zelf noemt ze het weblog haar ‘uitlaatklep’, zoals andere mensen sporten of muziekmaken. Ze is een echte lifelogger, die het hyperpersoonlijke niet schuwt. Ze denkt veel na over wat ze wil met leven, werk en andere wezenlijke zaken. Niet iedereen zal haar stukjes even interessant vinden. Ze zijn hier en daar zo persoonlijk dat de aandacht kan verflauwen als je niet in dezelfde situatie zit. Mensen die echter met dezelfde vragen worstelen als Katja of dezelfde interesses hebben, zoals ‘bliepjesmuziek’, moeten zeker eens gaan kijken op haar weblog. Laat je niet afschrikken door de minder fraaie vormgeving, waar Katja zelf verre van tevreden over is. Als iemand nog goede tips heeft?

http://www.katyo.net

"Op zoek naar gelijkgestemden"

Jenneke Harings is geen onbekende in weblogland. Ze startte Nijmegen Centraal naar Amsterdams voorbeeld en schrijft ook voor File Under, een collectief weblog over muziek. Het begon allemaal met haar lifelog. Op 2 december 2002 liet ze als bezoekster een reactie achter op een weblog. ‘Lijkt me leuk, zo’n weblog.’ Het weblog bleek van een ICT-techneut te zijn die liet weten dat hij er zo eentje voor haar kon maken. Op 3 december 2002 was http://www.jnnk.nl een feit. "Toen moest ik gaan nadenken wat ik er eigenlijk mee wilde. Uiteindelijk kwam ik erachter: de stukjes die ik schrijf zijn vingeroefeningen. Ik hoef niet per se een boek te schrijven, maar ik wil wél schrijven."



De postjes van Jenneke gaan over wat haar bezighoudt en ze slaagt er doorgaans goed in om ze boven het persoonlijke uit te tillen waardoor ze voor een groot publiek leuk zijn om te lezen. Haar log betekent meer voor haar dan alleen het oefenen met schrijven. "Het feit dat ik nog steeds log, wil zeggen dat het een rol in mijn leven speelt. Ik weet alleen niet precies welke. Ik ontmoet daardoor bijvoorbeeld nieuwe mensen. Iemand zei ooit dat een weblog eigenlijk fungeert als een grote contactadvertentie en daar zit wel wat in. Niet dat ik wanhopig op zoek ben overigens. Door het lezen van weblogs, wat ik zelf ook doe, ga je toch op zoek naar gelijkgestemden. Daarnaast zit er ook een zeker exhibitionisme in webloggen. Je deelt iets met anderen, of je ze nu kent of niet."




Categorie: Nijmegen

Pieter Arends, sinds een jaar weblogger en ook actief als dj RePiet bij Stadsradio Nijmegen, heeft op zijn log de categorie ‘Nijmegen’ in het leven geroepen omdat hij zich verbonden voelt met de stad en wat er gebeurt. Hij levert bijvoorbeeld commentaar op de ‘onzichtbare feestelijkheden’ van Nijmegen2000 en doet verslag van een wedstrijd van de Eiffel Towers. Daarnaast leeft hij zich uit in categorieën als ‘politiek’, ‘radio’, ‘samenleving’, ‘persoonlijk’ en ‘kwootjes’. In de laatste categorie tekent hij uitspraken op als “Tony Blair? Wie is dat?” van Britney Spears. Kortom, alles wat hem opvalt, interesseert of verbaast, krijgt een plaatsje op zijn log.

http://www.pieterarends.nl



Geen troep

Zijn weblog heet Rommelhok maar erg rommelig is het er niet. Zelf omschrijft Matthijs zijn weblog als ‘door en door fatsoenlijk en voor iedereen geschikt’. De lay-out is eenvoudig, op het saaie af misschien, maar zijn stukjes zijn dat niet en daar gaat het toch om. Matthijs schrijft sinds maart 2004 met onderkoelde humor over grappige ontmoetingen, werkperikelen en andere dagelijkse belevenissen. Alles kan een onderwerp zijn, blijkt uit zijn postjes. Van giechelende meisjes in de bus tot het kopen van aardappelen - niet om te bakken, om te prakken! - op de markt. Schrijft ook mee op Nijmegen Centraal.

http://rommelhok.com



Doei en x van Paula

‘Het dagelijks leven van een student uit Nijmegen!!’ Daarmee weet Paula Voesten die communicatie studeert aan de HAN je naar haar weblog te lokken. Wat zou zij allemaal meemaken op een dag? Doet zij verslag van een bruisend ideeënleven? Blinkt ze uit in ontroerende observaties over de kleine dingen des levens? Ontmoet ze veel intrigerende mensen? Heeft ze een (boeiende) mening over bijvoorbeeld haar studie, Nijmegen of het studentenleven? Beleeft ze prikkelende seksuele avonturen? Verlegt ze, op welk vlak dan ook, haar grenzen? Vergeet het. Paula, die standaard twee uitroeptekens achter elke zin zet, maakt eigenlijk ‘nix’ mee. Nou maakt dat niet uit, sommige webloggers kunnen daar prachtig over schrijven. Ook die gave heeft Paula helaas niet. Wie nieuwsgierig is geworden naar ‘korte scčnes uit het leven van Paula Voesten’ moet vooral even een kijkje nemen. Dit log maakt duidelijk dat webloggen een kunst is waar de een beter in is dan de ander en waar sommigen gewoon niet aan moeten beginnen. Goed medicijn voor mensen die hun bestaan als leeg ervaren!!

http://paulavoesten.blogeiland.nl


Nijmeegse weblogs

• Anne-Floor http://www.annefloor.nl
Kleurige weblog met verhalen uit het leven van een Nijmeegse studente

• BandLog http://bandlog.junearc.nl
Weblog over de muziek en de belevenissen van de leden van de Nijmeegse band June Arc

• Barto www.barto.nl/weblog
Overzichtelijke weblog met foto’s, links en commentaar

• Da Blog http://www.rosmulder.nl/blogger.php
Weblog van een hardlopende Nijmegenaar

• Dancing Queer http://dancingqueer.web-log.nl
Roze lifelog met elke dag een foto uit het dagelijks leven van een ‘dancing queer’

• Even Stranger Brew http://esbmarion.blogspot.com
Weblog over het wel en wee van een Nijmeegse geschiedenislerares

• Friet Wagd Bankje!! http://www.frietwagdbankje.com
Nijmeegse studenten alias ‘Team Honger’ schrijven al bijna vijf jaar over uiteenlopende zaken

• Gé http://ge.bykr.org
Een weblog met elke dag een foto of plaatje met tekst over de opmerkelijke kanten van het leven

• Ibrahims Domein http://www.brambalk.nl
Obscuur weblog met alle onzin en interesses van een paar studenten

• Idea http://idea.atomicvoid.net
Weblog waarop lezers uitgenodigd worden zelf te schrijven of te reageren op verschillende soorten artikelen

• Leau.net http://www.de-leau.com
Informatieve weblog met praktische en leuke links, ‘the daily stories of the man without a plan’

• Lieffie http://lieffie.web-log.nl
Zoete weblog met persoonlijke verhalen van een vrouw van middelbare leeftijd
• Liquid Motion http://www.liquid-motion.nl
Een informatieplatform voor jongeren. Lifestyle, recensies, gedichten en een uitgaansagenda

• Logboek.com http://www.logboek.com
Smal weblog over de belevenissen van Michael

• Madeliefjes http://www.madeliefjes.net
Lifelog over de belevenissen van een stel vrienden

• Monchito http://www.monchito.com
Weblog met categorieën als ‘Nijmegen’, ‘de wereld’, ‘leuke proggels’ en ‘webdesign’

• Nijmegen Centraal http://www.nijmegencentraal.nl
Betrokken burgers geven een actueel beeld van wat er leeft in Nijmegen. Een serieuze weblog met simpele lay-out en elke dag een nieuwe tekst of foto

• Noviomagum http://weblog.noviomagum.com
Origineel weblog over Nijmegen, muziek, taal, wetenschap, nieuws en het dagelijks leven

• Onderhuids http://onderhuids.worldfora.com/weblog
Linklog over actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen

• Paul Lemmens http://www.minervaplaats.cx
Nijmeegse onderzoeker schrijft onder andere over wetenschap

• Paul van der Heijden http://www.paulvanderheijden.nl
Webmaster houdt op deze lifelog zijn belevenissen van alledag bij

• Peggie en Meggie http://peggieenmeggie.web-log.nl
Kleurig en druk lifelog van twee ‘diva’s’ met nieuws, roddels en foto’s

• Roze Beer http://www.rozebeer.web-log.nl
Lifelog van een homoseksuele Nijmegenaar met persoonlijke belevenissen en foto’s

• Vidajo http://www.vidajo.nl
Zwart-witte weblog zonder foto’s en plaatjes met elke dag een nieuw stukje (on)zin




Klinkertjes en treurwilgen

‘Tadek blogs the world’ en dat doet hij mooi. Misschien wel een van de best bewaarde Nijmeegse webloggeheimen. Soms literair, soms filosofisch, dan weer persoonlijk of inspelend op de actualiteit: rechtenstudent en De Slegte-medewerker Tadek geeft woorden aan wat hem bezighoudt en inspireert. Muziek, fotografie, film en kunst zijn terugkerende onderwerpen op zijn weblog. In de kantlijn staan uitgebreide lijsten van bijzondere dingen om te luisteren, lezen en kijken. Ook de natte, rode klinkertjes van de Molenstraat en de Ziekerstraat en de treurwilgen in de Ooij komen vaak ter sprake. Zijn bezoekersaantallen zijn, met ongeveer 30 bezoekers per dag, vooralsnog bescheiden. Zijn drang om te schrijven is echter groot – zelf spreekt hij van een verslaving waar hij gelukkig van wordt – en voorlopig onverminderd. Gelukkig maar.

http://tadek.blogspot.com



Uit de goot

Een webloggende kunstenaar of een kunstzinnige weblogger? Nico van Hoorn prefereert het eerste. Hij is de man achter de vuilnisbelt van het Nijmeegse loglandschap: www.trashlog.org. Verwacht geen dirty links en ranzige plaatjes zoals de naam doet vermoeden. Nico scant letterlijk afval dat hij vindt in de straten van Nijmegen. Hij is ermee gestart op 5 mei 2002 en stopt ermee op 4 mei 2005. 1.096 stuks straatafval heeft hij dan verzameld op zijn dagelijkse wandelingen in het centrum en de benedenstad. Al dit karton, papier, plastic en blik kreeg via zijn weblog ‘een tweede kans’. Het is fascinerend om te zien hoe mooi afval kan zijn én om te ontdekken wat er zoal in de Nijmeegse goten ligt. Ben je de blikjes en etiketten zat, neem dan een kijkje op www.nicovanhoorn.nl. Hier plaatst de kunstenaar foto’s van bird droppings, oftewel vogelpoep.

http://trashlog.org

 

Webmaster: Joris Teepe