[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--==De Monnikskap verhuist uit ruimtegebrek==--
Leefmilieu bezorgd om gezondheid leerlingen

Het terrein van de Sint Maartenskliniek herbergt meer dan alleen de bekende zorginstelling. Ook onderwijs is er te vinden in de vorm van twee scholen speciaal voor gehandicapte en chronisch zieke kinderen. Een daarvan, De Monnikskap, verhuist binnenkort, van het rustige ‘oosten’ naar het drukke ‘westen’. Een groot risico, vindt Marga Jacobs van Leefmilieu.

door Rick Hovens


Al jaren ligt De Monnikskap in een rustieke, groene omgeving, het oude Hengstdal. De uitbreidingen van de Sint Maartenskliniek maken de ruimte op de stuwwal echter beperkt. Daarom moet de school voor gehandicapte en chronisch zieke leerlingen uitzien naar een nieuwe locatie.

De Monnikskap is onderdeel van het Dominicus College. De directie heeft besloten de school te verplaatsen naar een locatie pal naast de nieuwbouw van het Dominicus, tussen de Neerbosscheweg en de Dennenstraat in Nijmegen-West. Zorgverlener Pluryn wil voor de scholieren van De Monnikskap een aantal woningen op dit terrein bouwen. Zo kunnen de jongeren op eigen kracht naar de school gaan.

Marga Jacobs van de Nijmeegse vereniging Leefmilieu vindt dit niet verstandig. „De schooldirectie realiseert zich onvoldoende wat voor gebied dit is. Met de aanleg van de tweede stadsbrug veranderen de verkeersstromen in Nijmegen-West. Op de plek waar de Energieweg de Neerbosscheweg snijdt, komt een rotonde. Op dit punt komen de automobilisten van de snelweg en moeten zij kiezen tussen de route naar de stadsbrug nemen of de stad verder in rijden. Een heel druk punt dus, en daar ligt het Dominicus College vlak naast. De Monnikskap en de zorgwoningen krijgen daar geheid last van.”

Kaalslag aan het Rosa de Limaterrein ten behoeve van de komende woningbouw.
foto’s: Jan Lintsen


Volgens haar schetst de gemeente een wel erg rooskleurige toekomst door te beweren dat met de komst van de stadsbrug de vervuiling in Nijmegen in zijn totaliteit vermindert. „Dat kan gemiddeld gezien wel waar zijn, maar in West neemt de vervuiling juist toe.” Ook zegt de gemeente dat ze het traject onaantrekkelijk wil maken voor doorgaand verkeer, onder andere door het aanleggen van rotondes. „Maar zolang de A73 niet wordt doorgetrokken, gaat het verkeer richting Arnhem nog gewoon door Nijmegen heen.”

Gevoelig


Jacobs haalt een recent rapport van de Gezondheidsraad aan. Daarin stelt de raad dat kinderen extra gevoelig zijn voor verontreinigde lucht, zoals door autoverkeer. Het rapport adviseert om een minimumafstand van enkele honderden meters te hanteren tussen drukke wegen en scholen. „Bij het Dominicus College is daar nu al geen sprake van. Sterker nog, er komt dus zelfs een school naast, terwijl er in de toekomst alleen maar meer verkeer langs rijdt. Bovendien betreft het een school voor onder meer kinderen met luchtwegproblemen. Dat is vragen om moeilijkheden, zeker als die leerlingen op hetzelfde terrein komen wonen.”


Kruising Energieweg–Neerbosscheweg. Hier komt één van de vele rotondes in de aanrijroute naar de nieuwe stadsbrug.


Leefmilieu is ook niet erg te spreken over de aanwezige geluidsoverlast op de bouwplek. De nieuwbouw kan er alleen komen met een ontheffing voor geluidsoverlast. Jacobs: „Er zijn aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan geluid de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Helemaal niet verstandig dus om gevoelige kinderen de hele dag op dit terrein te laten zitten. Zeker als je bedenkt dat ze geen keus hebben, in tegenstelling tot de mensen die er bewust voor kozen daar te gaan wonen”

Eric Ordelmans, afdelingsleider van De Monnikskap, weet te melden dat de nieuwbouw in augustus start. „Maar de leerlingen komen niet op het terrein van De Monnikskap te wonen. Pluryn bouwt de 24 wooneenheden meer richting de Rosa de Limastraat, verder van de Energieweg dan de school.”

Theo Smid van Pluryn voegt daaraan toe dat er beoordeeld wordt per geval. „We kijken altijd of de woningen geschikt zijn voor onze cliënten. Zo moet er goede begeleiding zijn, en kijken we of de omgeving voldoet. We gebruiken daarbij de expertise van de medische staf. En in deze zaak gaan we ons ook zeker breder laten adviseren. De beslissingen die we nemen, zijn altijd in het belang van onze cliënten.” Jacobs heeft al een gesprek gehad met de directie van Pluryn. „Daar is niks concreets uit gekomen. Daarom gaan we waarschijnlijk een bezwaarschrift indienen.” •

 

Webmaster: Joris Teepe