vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Wonen in de Wijk==--
Hoopvol Hatert

Het dorp Hatert werd een halve eeuw geleden met de grond gelijk gemaakt om als Nijmeegse nieuwbouwwijk te herrijzen. Eind vorige eeuw kreeg dit stadsdeel een steeds slechter imago dat ze nu allengs van zich afwerpt. Een impressie in vogelvlucht van een wijk met toekomst.

door Marieke van der Lek

Saai en grijs. Te ver van het stadscentrum verwijderd. Lange, rechte straten met rijtjeshuizen en flats. Met als kloppend hart een modern winkelcentrum, ontworpen door een architect die zonder veel inspiratie achter zijn tekentafel moet hebben gezeten.

Hatert is geen visitekaartje van het Nijmeegse bruisende leven, zo lijkt het. Was de wijk jarenlang het ondergeschoven kindje van de politiek, tegenwoordig staat Hatert met dikke letters op de agenda van gemeentelijke en maatschappelijke instellingen. Het zijn de bewoners zelf geweest die aan de bel trokken. Nergens in Nijmegen vind je zo veel georganiseerde clubjes van diverse groepen mensen die graag willen meedenken over de toekomst van hun wijk. Gemotiveerde en betrokken burgers die voor het merendeel al tientallen jaren in Hatert wonen.

Medewerkster Nicolien van de wijkpost gelegen achter het Hatertse winkelcentrum, is blij met de aandacht voor de wijkpost. Vroeger bestond haar taak vooral uit het informeren van wijkbewoners over activiteiten en hulp bieden bij klachten over de buurt. Tegenwoordig komen er steeds meer mensen die hulp nodig hebben bij het schrijven van brieven naar instanties en het invullen van formulieren. Sinds september hebben de Hatertse jongeren hun eigen plek in het wijkcentrum: Chill Out.

De dames van de wijkhobbyclub zijn nog net aanwezig in de ruimte naast het wijkpostkantoortje.
"De wijk is niet slechter geworden, wel anders."
foto: Jan Lintsen
Zij zijn wat minder positief over de vestiging van het jongerencentrum in de wijkpost. Natuurlijk, er moet een plek zijn voor deze jongeren, maar het zijn niet allemaal lieverdjes. Op een na zijn ze het er allemaal over eens dat de buurt achteruit is gegaan. Ja, ook wel vanwege de buitenlanders. "Ze blijven allemaal op één kliek zitten", is het verwijt, gevolgd door "Ze hebben allemaal hun eigen clubjes". "Nou, zelf stappen we eigenlijk ook niet op ze af", merkt een ander op. "Ik ben weleens bij zo'n culturele middag geweest en dat was hartstikke gezellig. Hadden de Turkse vrouwen lekkere hapjes gemaakt."

Autochtoon of allochtoon, in Hatert blijkt dat je gewoon samen dingen moet ondernemen. Zo leer je dat de ander niet zo anders is dan jijzelf, lijkt de conclusie. En inderdaad, een paar straten verderop zitten zowel autochtone als allochtone vrouwen gezellig samen bij te praten tijdens de Open Inloop van het Ouder Kind Centrum. "Als je kinderen hebt, dan maak je veel sneller contact met elkaar", beamen zij.


--==Poepen==--
Politieagent Frans van Driel is de netwerker van de wijk, de nieuwe aanduiding voor wijkagent. Hij signaleert de problemen die in de wijk spelen en coördineert de aanpak ervan. Hij werkt met veel plezier in en voor Hatert en is ervan overtuigd dat er de komende jaren een hoop verbeterd wordt. De subsidiekraan van de gemeente staat open, Hatert is een echte 'aanpakwijk'.

Jos Knoben, directeur van basisschool De Vossenburght, bevestigt dat de eerste positieve effecten te zien zijn. Hij ziet veel verborgen leed achter de ramen van de Hatertse rijtjeshuizen. In Hatert wonen geen yuppen of intellectuelen. Het is een echte volkswijk waar men niet te koop loopt met sores. De Vossenburcht is een zogeheten Open Wijk School. Deze vorm van samenwerking van maatschappelijke instanties en basisscholen is een project dat in meerdere wijken in Nijmegen is ingevoerd. Het probeert bewoners meer te betrekken bij het sociale netwerk in en rondom de scholen. Door het consultatiebureau in de school is de weg naar de hulpverlening letterlijk korter. Men loopt nu makkelijker even bij de verpleegkundige binnen voor een opvoedkundige vraag en de schooldirecteur kent de weg naar hulpverleningsinstanties.

In de computerzaal kunnen kinderen en buurtbewoners cursussen volgen. In samenwerking met cultureel centrum De Lindenberg worden er onder meer muzieklessen aan de leerlingen aangeboden. Er zijn meerdere sportactiviteiten op touw gezet, waar Knoben erg enthousiast over is omdat hij ziet hoe de kinderen nu ergens hun energie in kunnen steken, in plaats van op een leeg veldje doelloos rondhangen.

Terug naar de hobbyclub. Daar wordt nog even flink genuild. "Ze jatten zo de plantjes van je balkon!" "Toen zo'n opgeschoten knul zijn hond voor mijn stoep liet poepen en ik er wat van zei, was het wel: ga weg rotwijf! Was gewoon een Hollander hoor!" Wilma, zeventien jaar woonachtig in Hatert, ziet het allemaal wat milder. "De wijk is niet slechter geworden, wel anders. Oké, je deur laat je niet meer open, maar waar in Nijmegen doe je dat nog wel? Een praatje maken met elkaar op straat, je buurvrouw groeten, elkaar helpen, het gebeurt nog steeds." Hatert is weliswaar een echte stadswijk geworden maar het dorpse sfeertje is gelukkig niet helemaal verdwenen.

 

Webmaster: Joris Teepe