[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

Promotiekandidaten

Om stemmen te trekken fleurt bijna elke partij haar kieslijst op met bekende personen die op onverkiesbare plaatsen staan. Het is zelfs een ereplaatsje om helemaal onderaan te staan. Zij zijn de zogeheten lijstduwers. Al bestaat er natuurlijk altijd het risico dat iemand zoveel voorkeurstemmen krijgt dat hij of zij alsnog een zetel mag innemen.

door Frytskje Simonis


Frans Mikx (Stadspartij Nijmegen)
is misschien wel de bekendste vertegenwoordiger van de dorpsbelangen van Lent. Evenals bij de vorige verkiezingen staat hij onder aan de lijst van Stadspartij Nijmegen. Mikx woont sinds 1961 in Lent, maar voelt zich al jaren Nijmegenaar. „Als ik op de Grote Markt met de oude mannen van een biertje geniet, valt het me op dat men zich vaak niet realiseert wat er aan de andere kant van de Waal gebeurt. De voortuin van ‘the city’ is een prachtig gebied met boerderijtjes en groen. Sinds de komst van de fietsbrug ontdekt de stadsbewoner hoe mooi het hier is, prima! Maar ze moeten er wel met hun fikken van afblijven.”


Jan van Teeffelen (Nijmegen Nu)
staat bekend als stadsfotograaf. Al tientallen jaren legt hij menig schouwspel vast. Zo werkt hij geregeld voor de gemeente en voor de universiteit. Hij hield de kunst van het fotograferen niet voor zichzelf en bracht in centrum De Lindenberg anderen de technieken bij. Op de lijst van Nijmegen Nu vervult hij met trots opnieuw de rol van hekkensluiter. Het is de plaats die hem als erelid van de partij toekwam. Van Teeffelen woont in de benedenstad, maar heeft zijn grenzen verlegd. Zo kan het Nederlands Welkom Dorp, een project voor ouderen in Sri Lanka, op zijn ruimhartige steun rekenen.


Nancy Jacobs (Verenigde Senioren Partij)
is met haar tweeënveertig jaar een opvallende verschijning op de kieslijst. Haar vragen naar de keus voor de seniorenpartij levert een duidelijk antwoord op: „Niet alleen oudere mensen moeten zich druk maken om de zaken die hen aangaan. Bovendien vormen de senioren een doelgroep die niet alleen steeds groter wordt, maar ook actiever. Het is een groep die lééft en consumeert.” Behalve voor de senioren heeft ze een enorme en algemene belangstelling voor alles wat er in en om Nijmegen gebeurt. „Dat is belangrijk”, vindt ook Jo Lagerweij, de nummer twee op de lijst, „want de VSP wil geen one-issuepartij zijn.”


Ton Buitenhuis (CDA)
was tussen 1988 en 1998 wethouder. In totaal zat hij drieëntwintig jaar in de gemeenteraad. De ideeën van het CDA draagt Buitenhuis met verve uit. Zo is hij stellig over het verkeer: „Ik ben ervan overtuigd dat het op korte termijn volledig vastloopt en dat er zo snel mogelijk een rondweg moet komen.” Ook over zijn vroegere portefeuille, welzijn, onderwijs en sport, raakt hij niet snel uitgepraat. „Als we nu eens gewoon de mensen aanspreken op wat ze zelf kunnen. In de wijken zijn heus genoeg mogelijkheden om van alles te realiseren. We moeten niet steeds vragen wat men wil, roepen dat de gemeente dat regelt en vervolgens de beloftes niet waarmaken.”


Jacques Thielen (PvdA)
was tot februari 2000 wethouder en onder meer bekend van het gesneuvelde pre-stigeproject Flash Gordon. Hoewel hij inmiddels directeur van een woningcorporatie in Amsterdam is, gaat Nijmegen hem nog altijd aan het hart. Onder zijn voorzitterschap organiseerde Stichting Nijmegen 2000 een reeks activiteiten. De onderste positie noemt hij een plaats met een knipoog. „Grote namen als Wim Hompe zijn me voorgegaan. Dat ik nu op deze plek sta, is een eer.”


Volkert Vintges (GroenLinks)
is naar eigen zeggen sinds mensenheugenis actief in de milieubeweging. Meerdere malen nam hij het voortouw. Zo was hij onder meer betrokken bij acties tegen de kerncentrale van Dodewaard, werkte hij jarenlang bij Milieudefensie, en is hij nu directeur van de Gelderse Milieufederatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vintges een uitgebreid netwerk in de wereld van de Gelderse natuur- en milieuorganisaties heeft opgebouwd. Aan ambities geen gebrek. De volgende stap is Nijmegen aan een plaats in de top drie van duurzaamste gemeenten helpen. Deze toekomstplannen staan een raadslidmaatschap kennelijk in de weg. Op de site van GroenLinks laat hij de kiezer niet in onzekerheid: „Ik wil op deze onverkiesbare plaats GroenLinks steunen, maar ik ben niet beschikbaar.”


Wim van Megen (SP)
was twintig jaar voorzitter van de wijkraad Wolfskuil. Deze buurt is dan ook met recht zijn specialiteit. „Ik woon er al meer dan vijfendertig jaar en kan een heel dik boek schrijven over alle veranderingen”, zegt hij lachend. Van Megen is absoluut ‘SP-minded’. De partij krijgt zijn steun, omdat deze club echt wat voor de mensen doet. „Ik wil niet op andere partijen afgeven, maar ze kruipen pas na vier jaar uit hun schulp, terwijl de mensen van de SP iedere maand wel hun gezicht in een wijk laten zien. Van Megen roemt de vooruitgang in Wolfskuil gedurende de afgelopen vier jaar. Hij noemt de speeltuinen en hangplekken voor de jeugd. „Als ze nu niet leren hoe ze samen moeten spelen en werken, kunnen ze dat later ook niet.”

 

Webmaster: Joris Teepe