[ vooraf ]
---
Sponsormisbruik
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Klant is koning in café's
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==‘Thuiskomen’ drijfveer voor heroprichting==--
ChristenUnie verklaart Nijmegen de liefde

Christelijk politiek bedrijven in Nijmegen. Met de landelijke wind in de rug is begin oktober de Nijmeegse afdeling van de ChristenUnie heropgericht. Omzien naar je naasten staat daarbij centraal. „Een kwestie zoals de uitgeprocedeerde Iraniër die van de Waalbrug dreigde te springen, doet toch een belletje bij je arinkelen. Luistert de politiek wel voldoende naar dat soort verhalen?”

door Arnout Drent

‘Ook Nijmegen verdient een Christen-Unie’. Met die insteek pakten acht Nijmeegse Christen-Unie-leden de draad op. De laatste partijdeelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, in 2002, verliep teleurstellend met slechts 0,9 procent van de stemmen, en leverde dus geen zetel op. Sindsdien speelt de afdeling in Nijmegen geen enkele rol van betekenis buiten het tijdig innen van de lidmaatschapsgelden en het betalen van de nationale afdrachten. Van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zag zij af.

Van de nieuwelingen boden Rolf Vreugdenhil, Alwi Euverman en Dirk Vreugdenhil zich aan als bestuurslid. Zij zagen zich begin september tijdens de ledenvergadering geïnstalleerd als respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester. „Nee, we zijn geen broers. Onze vaders schijnen neven te zijn, maar we kennen elkaar niet via die familieband”, verwijst de penningmeester naar zijn naamgenoot.

Over de heroprichting van zijn partij noemt Dirk Vreugdenhil twee overwegingen. „We kregen al enige tijd reacties van mensen die het fijn vinden als de ChristenUnie in Nijmegen weer meedoet. Zij missen het christelijk-sociaal geluid. Daarnaast zijn de groeicijfers op landelijk en vooral op provincieniveau extra bemoedigend. In Nijmegen zagen we in de laatste twee jaar het ledental groeien van 40 naar 75. Daardoor lijkt het ons een haalbare missie.”

Euverman:„Het organiseren van publieke activiteiten was voor ons een eyeopener. We bleken echt een achterban te hebben. De startavond in oktober telde maar liefst 80 aanwezigen.” Gesteund door de reacties legde het bestuur zijn oor te luisteren in Arnhem. Daar heeft de ChristenUnie al enkele raadsperioden een zetel. „Van het contact met Arnhem kunnen we alleen maar leren.”

De twee bestuursleden erkennen dat nog een hoop te regelen valt voordat de partij serieus kan denken aan deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Eind november is een politieke fractie in het leven geroepen die de Nijmeegse gemeentepolitiek op de voet volgt. Die moet helpen een partijprogramma te schrijven, een netwerk op te bouwen en een lijsttrekker aan te wijzen. „We moeten verkennen wat er leeft in de politiek en bij de burger om zo duidelijke standpunten te kunnen formuleren”, legt Vreugdenhil uit.


Belletje


Euvermans inzet voor de wederopstanding van de Nijmeegse afdeling groeide van een hobby uit tot een passie. De partij moet de volgende verkiezingen overleven om niet opnieuw in een sluimerend bestaan te geraken. Het is wel zaak realistisch te blijven. „Vier tot vijf zetels halen we in Nijmegen niet. Reëler is een restzetel.”

Lokale incidenten brachten de ChristenUnie enkele keren in opspraak. Zo liet Amsterdams deelraadslid Yvette Lont zich in 2007 en 2008 kwetsend uit over homoseksualiteit. Partijleider Rouvoet, het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie en de ChristenUnie-kiesvereniging Amsterdam distantieerden zich van Lonts uitspraken. Lont kon zich niet langer vereenzelvigen met de partij en stapte op met behoud van haar zetel. Ook het Nijmeegse partijbestuur geeft nadrukkelijk aan niet achter deze solo-actie te staan.


Dirk Vreugdenhil, Alwi Euverman en Suheyla Tunç: „We komen in kroeg en kerk.”
foto: Jan Lintsen


Nijmegen kent als enige van de tien grootste steden geen vertegenwoordiging van de ChristenUnie. De partij wil nu ook hier voet aan de grond krijgen. Omzien naar je naasten, luidt daarbij het devies. Vreugdenhil: „Een kwestie zoals de uitgeprocedeerde Iraniër die van de Waalbrug dreigde te springen, doet toch een belletje bij je rinkelen. Luistert de politiek wel voldoende naar dat soort verhalen?”

Dat de partij in het politieke debat graag de Bijbel ter hand neemt en politiek wil bedrijven volgens de daarin geschetste normen en waarden, vormt geen bedreiging voor de rechtsstaat. „Anders dan bijvoorbeeld de SGP staat de ChristenUnie geheel achter de scheiding tussen kerk en staat. Wij willen leven in een democratie waarin de overheid het recht op vrijheid van godsdienst waarborgt”, licht Vreugdenhil toe.

De ChristenUnie wil een brede partij zijn voor Nijmegenaren van uiteenlopende signatuur. „Onze drive komt voort uit bewogenheid én liefde voor de stad”, verklaart medewerkster pr en voorlichting Suheyla Tunç. Wat bindt, is het christelijk geloof. Euverman: „In deze tijd zoeken christenen van uiteenlopende signatuur elkaar op. Zij delen het gevoel van ‘thuiskomen’ bij onze partij. Gelet op de landelijke ontwikkelingen hebben we het tij mee voor een sociaal-christelijk geluid. Met de nadruk op christelijk.” •

 

Webmaster: Joris Teepe