[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==De straf voor zwijgen is levenslang==--
VSK verlaagt drempels en doorbreekt taboes

Terrorisme is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Seksueel misbruik is echter een vorm van huiselijk terrorisme waar je niet of nauwelijks iets over hoort. De Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling (VSK) wil dit taboe doorbreken door middel van hulpverlening en voorlichting. Saskia (29), de jongste medewerker van de Nijmeegse VSK, praat over de nieuwste plannen op dit gebied.

door Mike Donkers

De Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling (VSK) is een landelijke belangenorganisatie die volgend jaar haar 25-jarig jubileum viert. Een van de twee overgebleven lokale afdelingen is sinds 1996 in Nijmegen gevestigd. De VSK stimuleert mensen om woorden te geven aan hun ervaringen met misbruik.Vaak zijn dat mensen die gestrand zijn in de reguliere hulpverlening. „Wij hebben geen wachtlijst en denken niet in diagnoses,” legt Saskia uit. „Hier mag je erover praten, het verhaal staat voorop.” Volgens de visie van de VSK houden klachten die mensen met een verleden van seksueel misbruik ervaren in het heden rechtstreeks verband met dat verleden. Daarom maakt de organisatie bij voorkeur gebruik van zogeheten ervaringsdeskundigen, lotgenoten als Saskia die een soortgelijk verleden hebben. Op zoek naar vrijwilligerswerk zag ze een poster van het Informatiecentrum Geestelijke Gezondheid in Arnhem waarop een spreekuur werd aangekondigd. Daar ontmoette ze Petra, die tevens verbonden is aan de VSK in Nijmegen. Saskia vatte het idee op om een soortgelijk spreekuur binnen de VSK in Nijmegen op te zetten. Ze had gewild dat er zoiets voor haar was geweest toen ze jonger was, want „dan had ik veel eerder gered kunnen worden.”

Het spreekuur ging op 1 juni 2006 van start en is bedoeld voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met seksueel misbruik. „Hier moet het veilig zijn om je ervaringen te delen,” licht Saskia toe. „Niets moet en alles mag.” Daarom moet er volgens haar niet meteen gepraat en gedacht worden in oplossingen. „Dat kan te veel druk, angst en verwachtingen geven. Mensen moeten de tijd krijgen om hun verhaal kwijt te kunnen.” Het idee is het taboe te doorbreken.

Saskia: „Bij ons mag je de dingen bij de naam noemen.
foto: Monic Bakker

Dat dit taboe nog volop leeft in de samenleving ondervindt Saskia aan den lijve wanneer ze posters en flyers verspreidt om haar spreekuur aan te kondigen. Te vaak krijgt ze geen toestemming om de aankondigingen op te hangen. „Ik loop tegen de muur op waar de posters moeten hangen,” vat ze met een woordspeling samen. Dit ontmoedigt haar echter totaal niet en ze nodigt iedereen uit de stap te nemen om naar het spreekuur te komen, dat ze iedere eerste woensdag van de maand tussen 10 en 12 uur ’s ochtends houdt op de afdeling aan de Groenestraat 294. „Wel van tevoren even bellen,” benadrukt ze.

Er is nog een aantal andere ontwikkelingen te melden. Een daarvan is de partnergroep, waarin partners van slachtoffers welkom zijn. Ook nieuw is de meidengroep, waarbij ondersteuning wordt geboden aan jonge meiden. Daarnaast gaat de VSK voorlichting geven aan leerkrachten op basisscholen en medewerkers in de kinderopvang. Er is dus een verschuiving naar wat Saskia „bewustwording en vroege signalering” noemt. „De mensen die bij ons aankloppen, worden steeds jonger,” constateert ze.

De VSK heeft volgens de bruisende Saskia plannen en energie te over om drempelverlagend en taboedoorbrekend te blijven. Dat moet volgens haar vooral op een positieve manier gebeuren. „Alleen omdat je seksueel misbruikt bent, betekent niet dat er niet gelachen kan worden.”

Informatie: www.hulpnaseksueelmisbruik.nl

 

Webmaster: Joris Teepe