[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--==De honderd van Nijmegen==--
Ex-ama’s zonder pardon op straat

Nijmegen telt naar schatting honderd alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die nadat ze meerderjarig worden ernstig in de knel raken. “Het huidige asielbeleid zet asielzoekers op straat en stuurt ze regelrecht de illegaliteit in”, aldus Marjolein Schoenmakers, werkzaam voor Stichting Gast.

door Mike Donkers en Ellen Kraft

Marjolein Schoenmakers is een bevlogen vrouw en zeer begaan met het lot van asielzoekers. Naast haar werk voor Stichting Geef Asielzoekers een Toevlucht (Gast) zet ze zich in voor de Vereniging Vluchtelingenwerk Nijmegen (VVN) en de Stichting Noodopvang Vluchtelingen Nijmegen (SNOV). Een gesprek met haar over het huidige asielbeleid maakt al snel voelbaar in wat voor bureaucratisch moeras asielzoekers terechtkomen. Een alfabetsoep van afkortingen en vakjargon wordt in korte tijd opgediend. Ze weerspiegelen een wirwar van regels en regelingen waardoor je algauw door de bomen het bos niet meer ziet.

Volgens Schoenmakers is dit geen toeval. Het systeem is er volgens haar op gericht om het asielzoekers zo moeilijk mogelijk te maken. Voor een asielzoeker kan een verkeerd antwoord op de vraag of je wil meewerken aan een vrijwillige terugkeer al het verschil betekenen tussen wel of niet in Nederland opvang krijgen. “Voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heb je nooit voldoende meegewerkt,” meent Schoenmakers.
Door het huidige asielbeleid leven ex-ama’s in een schaduwwereld.
foto: Art Wubben
Ook het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) volgt de harde lijn. Schoenmakers herinnert zich een gesprek met een medewerkster van het COA waarin ze opmerkte dat op deze manier asielzoekers regelrecht op straat komen te staan, waarop de COA-medewerkster zei: “Die opdracht hebben we ook.” Volgens Schoenmakers is het onthouden van procedures en leefgeld aan asielzoekers enkel om kosten te besparen. Dat hierdoor asielzoekers noodgedwongen in prostitutie en drugshandel vervallen, is weer reden om ze op te pakken en het land uit te sturen.

foto: Art Wubben

Moeder
Hoewel er van overheidswege geen definitie is van wat schrijnend is, beschouwt Schoenmakers de ex-ama’s als “sowieso schrijnend”. Na hun achttiende worden ook deze vluchtelingen op straat gezet, vaak terwijl hun procedure nog loopt. En dat terwijl ama’s over het algemeen goed geďntegreerd zijn, goed Nederlands spreken en vaak succesvol een beroepsopleiding volgen.

“Voor op straat gemanoeuvreerde ex-ama’s is geen opvang, geen geld, geen onderdak. Niemand van politiek Nijmegen wil er over nadenken. Zij zien dat als iets voor de hulporganisaties, zoals Gast en SNOV, en die moeten niet zeuren.” Schoenmakers schat dat er in Nijmegen zo’n honderd ex-ama’s zijn, veelal uit oorlogsgebieden. Een flink aantal van hen is getraumatiseerd en ze vreest voor zelfmoorden. “Dit is niet netjes op te lossen,” vindt Schoenmakers, “behalve met een pardon.”

Slechts enkele ex-ama’s verblijven in de noodopvang van de SNOV. De meesten vinden op andere manieren onderdak. Zo ook ‘Claude’, een voormalige ama die nu al een half jaar zonder werk en geld zit. Hij is nu 21 jaar en kwam op 15-jarige leeftijd samen met zijn één jaar jongere broer vanuit het door oorlog verscheurde Angola naar Nederland. Het contact met hun ouders en andere familieleden zijn de broers kwijtgeraakt. Zijn broer viel onder een andere regeling en mag wel blijven, maar Claude niet. Omdat zijn broer over woonruimte en leefgeld beschikt, woont Claude bij hem. Het leefgeld van 500 euro per maand dat zijn broer ontvangt, delen ze met elkaar.

Claude zit er gelaten bij en de pijn is in zijn ogen leesbaar. Op de vraag of ze drie keer per dag eten, antwoordt Claude: “Nee, dat kan niet.” Zijn dag bestaat uit “thuis zitten, televisie kijken”. Veel van zijn vrienden belandden uit pure nood in het criminele circuit. Claude is daarvoor tot nu toe niet bezweken. Hij dankt dit aan Schoenmakers. “Marjolein is mijn moeder,” zegt hij over haar. Via Stichting Voorwerk heeft Claude hier een opleiding gekregen. Plannen maken voor de toekomst kan hij echter niet, hij leeft van dag tot dag. Claude wil in Nederland bij zijn broer blijven. “Hier heb ik mijn broer. Alleen als de rest van mijn familie nog leeft kan ik terug.”

 

Webmaster: Joris Teepe