[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---
--== actueel ==--

35 jaar collectief eten in De Plak

Eetcafé De Plak aan de Bloemerstraat bestaat dit jaar 35 jaar. In mei viert het gezelschap van personeel en eigenaren, het zogeheten ‘collectief’, de hele maand feest. De Nijmeegse Stadskrant ging eens eten. Tijdens een bord Plaks Kaasgehakt vertelde Adriane Klip over placemats, collectiviteit en jubileum.
door Peter Barton

Klik op het plaatje om te vergroten

Prangende vragen op een placemat.
Adriane Klip

Wie een hapje gaat eten in Eetcafé De Plak krijgt een placemat voor zich neergelegd. Daarop staan de zes meestgestelde vragen om te voorkomen dat de medewerkers continu hetzelfde verhaaltje moeten vertellen. Barvrouw Adriane Klip (33) komt hoogstpersoonlijk de borden met het befaamde Plaks Kaasgehakt brengen die zojuist bij haar aan de bar zijn besteld. Maar eerst legt ze vol trots de placemat neer. Trots op de placemat die ze zelf heeft ontworpen.

‘Is de kelder beneden?’ luidt één van de veelgestelde vragen. Een andere vraag op de placemat ligt minder voor de hand: ‘werken jullie allemaal op vrijwillige basis?’ Het antwoord hierop is ontkennend. „Iedereen hier krijgt gewoon betaald,” licht Klip toe. „Ik bezit een grafisch ontwerpbureau en doe De Plak erbij.” De placemat kwam voort uit haar werkzaamheden als grafisch ontwerpster.

Klip werkt nu acht jaar bij De Plak. Het 25-jarig jubileum heeft ze dus niet als medewerkster meegemaakt. Ze laat een krantje zien van tien jaar oud. „Dat heeft ‘het collectief’ gemaakt toen De Plak 25 jaar bestond. Dit jaar doen we weer zoiets,” kondigt Klip aan. Het krantje wordt onderdeel van een hele feestmaand, in mei van dit jaar. „We zijn van alles aan het plannen.”

Muiterij

In het krantje staat een interview met Hans Greveling, oprichter van Eetcafé De Plak. In het pand aan de Bloemerstraat was voorheen de Choco-bar gevestigd. Greveling betrok de ruimte in 1976 en begon het eetcafé dat sindsdien niet meer is weg te denken uit het Nijmeegse centrum. Hij was zelf acht jaar lang de baas, totdat het personeel ontevreden werd over de salarisverdeling. Muiterij brak uit en het personeel nam uiteindelijk de tent van Greveling over. Sindsdien is De Plak in collectief eigendom van twintig leden.

Inmiddels is ‘het collectief’ een begrip. „Elk collectieflid heeft een eigen postvakje,” vertelt Klip. Liefdesbrieven vinden ze daar niet in, alleen interne berichten. En ook die steeds minder, want bij de interne posterijen van De Plak slaat de digitalisering toe. E-mail verdrijft het ouderwetse postvak gestaag, maar Klip is verheugd dat ze nog geregeld een nostalgische papieren boodschap ontvangt.

Als de borden leeg zijn komt de rekening. Klip benadrukt dat de fooi ten goede komt aan de Voedselbank. Jaarlijks gaat de fooi van één maand naar een goed doel. Meestal is dat de fooi van december, maar dit jaar koos het collectief voor de fooi van januari. „Dat kwam beter uit met de planning”, aldus Klip.

Het recept van het kaasgehakt wil Klip niet prijsgeven. Dat blijft geheim. Net als dat de kelder beneden is, De Plak geopend is tussen het middaguur en elf uur ’s avonds en de keuken open is tot half tien. Dat staat allemaal netjes op de placemat.

Feest

Op zaterdag 28 mei viert De Plak het 35-jarig jubileum. Overdag zijn er kinderactiviteiten zoals kinderkookworkshops en worden er workshops dansen georganiseerd. ‘s Avonds haalt het eetcafé de meest succesvolle recepten van de afgelopen jaren uit de kast.

Vanaf 20.00 uur treden er bands op en wordt een theatersportwedstrijd georganiseerd in de kelder. Vanaf één uur ‘s nachts draait een dj muziek tot in de kleine uurtjes. De hele dag is er gratis toegang. •

 

Webmaster: Joris Teepe