[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--== actueel ==--

Groen en eigen verantwoordelijkheid

Bezuinigen en veranderen is de strekking van het nieuwe collegeakkoord in Nijmegen. Maar uitgewerkte keuzes met een duidelijke uitvoering bieden GroenLinks, PvdA en D66 niet met hun kernwoorden als ‘schakelen, verbinden en verankeren’.

door Peter Barton en Rick Hovens

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart waait er een andere wind door Nijmegen. Ook de Nijmeegse kiezer liet zich sterker door trends beïnvloeden dan te rechtvaardigen is door de prestaties van de partijen. De SP en de PvdA verloren zetels, terwijl D66 juist flink steeg. Groenlinks nodigde tweede partij PvdA en derde partij D66 voor coalitiebesprekingen, wat de SP voor het eerst in acht jaar weer de oppositiebankjes in dreef. Het einde dus van een compleet links college. In een eerste reactie op het coalitie­akkoord zei SP-fractievoorzitter Hans van Hooft jr. dat „Nijmegen een ruk naar rechts maakt”. Dat het college minder links is geworden, is niet zo vreemd, met middenpartij D66 erbij in plaats van de SP.

Het eerste dat opvalt aan het nieuwe collegeakkoord is de titel Werken aan een duurzame toekomst. Dat moet duidelijk maken waarop hoog wordt ingezet: Nijmegenaren stimuleren om op een schone en gezonde manier te leven en te werken. De ambities voor energiebesparing en een gezonde leefomgeving zijn inderdaad groot. Er wordt zelfs naar gestreefd om als stad compleet klimaatneutraal te worden. Dat wil zeggen: geen extra bijdrage aan het broeikaseffect, iets wat met de nieuwe stadsbrug en bijkomend verkeer ongetwijfeld moeilijk wordt. Maar alles bij elkaar zijn de plannen voor een groene en milieuvriendelijke stad veelbelovend.

Ook in de economie wordt duurzaam geïnvesteerd om werkgelegenheid te bevorderen. Geen gemakkelijke taak in een economische crisis. Creativiteit en een kennismaatschappij zijn daarbij de sleutelwoorden, maar hoe het nieuwe college dit voor elkaar wil krijgen wordt niet concreet. Behalve dan via het stimuleren van toerisme.Spelcomputer

Zonder onderzoek geen recht van spreken. Dat moeten de coalitiepartijen gedacht hebben bij een aantal hoofdpijndossiers. Over de plek van het eventuele Topsport- en Innovatie Park zijn de partijen onderling verdeeld, dus wordt er een onderzoek op losgelaten. Concrete maatregelen die het vorige college nam, worden nu eerst geëvalueerd, zoals het succesvolle centrale aanmeldpunt voor het basisonderwijs. Ook de verdeling van huurwoningen wordt eerst grondig onderzocht voordat het nieuwe college hier een oordeel over velt. Het verwijt van een gebrek aan daadkracht is inmiddels al geuit door de VVD en het in Nijmegen tot minipartij vervallen CDA.

Alle gemeentes krijgen de komende jaren minder geld vanuit Den Haag. Nijmegen moet die bezuinigingen opvangen door te snijden in het aantal wijkposten, vindt het nieuwe college van GroenLinks, PvdA en D66. Dat kan volgens hen door meer gesubsidieerde arbeidskrachten in te zetten bij het beheer van wijkvoorzieningen. Hiervoor claimen de coalitiepartijen met iets nieuws te komen: werkcorporaties. Dit zijn organisaties waar de werknemers ervaring opdoen in maatschappelijke taken en via opleiding kunnen doorstromen naar een reguliere baan. Zoiets als de melkertbanen uit de jaren negentig, maar dan hopelijk effectiever. Anders levert dit weer een nieuw hoofdpijndossier op.

Opvallend is dat het coalitieakkoord bol staat van vage woorden, zoals „schakelen, verbinden en verankeren”. Maar wat zeggen deze kernwoorden over de samenwerking nu eigenlijk? Het is te hopen dat dit soort weinig zeggende termen niet tekenend is voor de daadkracht van het nieuwe stadsbestuur.

Bijzonder is dat het nieuwe college bij de aanleg van alle ruimtelijke projecten in de stad rekening wil houden met de komst van een tram. Dat staat eigenlijk haaks op de komende bebouwing van Plein 1944, waar voor een tram amper ruimte overblijft. In ieder geval vervalt daar al de mogelijkheid voor een uitgebreid tramstation, zoals dat nu voor de bussen bestaat. Daarnaast wil het college, zo staat letterlijk in het collegeakkoord, „via het Fonds Strategische Investeringen sparen voor de aanleg van de tram”. Het doet een beetje denken aan kinderen die sparen voor een spelcomputer, en het gespaarde geld uiteindelijk uitgeven aan iets anders. •

Link naar info over het coalitieakkoord:

Download het coalitieakkoord hier:

 

 

Webmaster: Joris Teepe