[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Boeijend Nijmegen==--
Onder de kleurrijke Nijmeegse hemel

Van oorsprong Nederlandstalige liederen van Frank Boeijen vertolkt in vele talen. Dat maakt het concert op 20 mei in De Vereeniging tot iets bijzonders. Het enige Nederlandstalige lied daarvoor schrijft en zingt Boeijen zelf. Initiatiefnemers van dit project zijn de muzikale Henk Wanders en Henk Hendriks. Eindresultaat hiervan is De Ontmoeting.

door Mike Donkers


In 2005 kreeg Henk Hendriks (62) het idee om met Nijmeegse artiesten een ode te brengen aan Nina Simone. „In het kader van Nijmegen 2000 werd Nijmegenaren gevraagd om ideeën aan te leveren.We dachten aan Nina Simone, die immers een aantal jaren in Nijmegen woonde en per slot van rekening zoveel prachtige muziek heeft gemaakt. Ik belde artiesten op als Rood van Nighthawks at the Diner en Clemens van de Ven. Zij zeiden meteen ‘ja’.”

„De Vereeniging stelde een zaal beschikbaar en we zochten een goed doel. De keuze viel op de Vrienden van het KOC, Kinder Oncologisch Centrum, in het UMC St. Radboud. Het ging allemaal heel snel,” licht Hendriks toe. Het project leverde een concert en een cd op waaraan veel Nijmeegse artiesten hun medewerking verleenden, onder wie Frank Boeijen en Maud. Dit leidde vervolgens tot de Stichting Groeten uit Nijmegen.

Een andere drijvende kracht achter het Nina Simoneproject was Henk Wanders (49). Hij kwam op het idee voor een nieuw project dat hij De Ontmoeting noemt. „Nijmegen heeft zich ontwikkeld tot een wereldstad, zowel cultureel als muzikaal, en dat komt mede door de inbreng van wat ik noem ‘nieuwe Nijmegenaren’. Dit project wil een gastvrije daad stellen tegenover alle intolerantie, angst en bekrompenheid. Het staat voor muzikale integratie, met de nadruk op gratie. Voor de ontmoeting moet je openstaan.”


Henk Hendriks.
foto: Hans de Rooij


Gevleugelde woorden, maar hoe is Wanders op het idee gekomen om nummers van Frank Boeijen te laten vertalen en vertolken door internationale artiesten die iets met Nijmegen hebben? „De liedjes zijn geselecteerd op tekst en sfeer en bevatten thema’s als ontmoeten, afscheid nemen, thuiskomen, reizen en heimwee. We zijn schatplichtig aan Frank Boeijen. Hij heeft zoveel moois gemaakt, waaronder een aantal klassiekers. Tijdloze liedjes die zelfs internationaal zijn, zo blijkt wel uit dit project. We willen laten zien dat muziek een wereldtaal is, maar de kern moet Nijmeegs zijn. Het is daarom ook een ode aan het oeuvre van Frank.”


Vaderland


Het lijntje naar Frank Boeijen is kort. Niet alleen deden Frank Boeijen en Nijmeegse muzikanten die in het verleden met Boeijen speelden mee aan het vorige cd-project, Henk Wanders is er zelf een van: elf jaar drumde hij in de band van Boeijen. „Toch is het vooral de melodie die mij raakt, in plaats van het ritme,” vertelt Wanders. Als producer van de cd van het Nina Simoneproject en het op handen zijnde Boeijenproject kan hij zijn melodieuze ei helemaal kwijt. Het voorlopige resultaat klinkt prachtig, vooral het door de in Bosnië geboren Mile Lukic gezongen ‘Vaderland’ snijdt dwars door de ziel. Wanders: „Als voormalige vluchteling uit Bosnië weet Mile wat het is om zijn vaderland te moeten missen. Hij zingt het lied recht uit het hart en het klinkt alsof het altijd al een Servo-Kroatisch lied was.”


Henk Wanders.
foto: Ton Gelsing


Dat vindt Frank Boeijen zelf ook. Hendriks: „Frank wist eerst niet wat hij kon verwachten. Toen hij de opnames van de diverse artiesten hoorde, was hij overtuigd. Momenteel laat hij tijdens zijn theatertournee zelfs elke avond een andere artiest een nummer in een andere taal zingen. Daarnaast vertolkt Frank op 20 mei een nieuw nummer dat hij speciaal hiervoor schrijft. Dat is dan het enige Nederlandstalige nummer van de avond.”

Ook Hendriks heeft een muzikale staat van dienst in Nijmegen als zanger en organisator. Deze beslaat een periode van zo’n 45 jaar. De twee Henken zijn echter nog lang niet uitgeorganiseerd. Hendriks: „Toekomstige projecten krijgen een nog Nijmeegser insteek. Wel totaal andere projecten van aard. Voorlopig hebben we in elk geval nog ideetjes zat.” •

www.groetenuitnijmegen.nl

 

Webmaster: Joris Teepe