[ vooraf ]
---
Airport Nijmegen
1 reacties
---
Identificatieplicht
---
De montage
---
[ verder ]
---
Column
[Intrigant]

1 reacties
---
Nijmeegse Zaken
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Elseviers ‘Beste Scholen’==--
Lindenholt College doet het zo gek nog niet

Het Lindenholt College is op veel punten de best scorende school van Nijmegen volgens Elseviers publicatie ‘De Beste Scholen’ die in januari verscheen. Leerlingen en leraren van het Lindenholt hebben zo hun eigen mening over dit soort vergelijkende lijstjes die zijn gebaseerd op louter harde cijfers. Ook moeilijk meetbare aspecten als sfeer zijn van belang.

door Martijn Goudbeek

“Onze school doet het nog niet eens zo heel gek, als je naar de cijfers kijkt”, is de reactie van Chiel Christiaans uit 4-havo van het Lindenholt College als hij de cijfers van het Elsevieronderzoek nog eens bekijkt. Hij is niet ontevreden met de prestatie van zijn school: het hoogste gemiddelde eindexamencijfer en veel leerlingen die zonder te blijven zitten hun examen halen.

Johannes Heideveld, ook uit 4-havo, is samen met Christiaans lid van de leerlingenraad van de school die op een groot aantal onderdelen van het Elsevieronderzoek als beste van de stad uit de bus kwam. Dat het cijferlijstje van Elsevier leeft op de school blijkt ook bij een rondgang door het gebouw: op meerdere plekken zijn de resultaten van het Elsevieronderzoek uitvergroot opgehangen. Afgaande op de scores heeft Chiel gelijk, zijn college doet het op veel punten goed. Peter Pieper, afdelingsleider 3-4-5 havo, nuanceert de uitkomsten: “De havo van het Lindenholt is een gemiddeld presterende school, met enkele uitschieters naar boven, bijvoorbeeld in het hoge gemiddelde eindexamencijfer.”

Peter Pieper: “Wij enquêteren regelmatig onze leerlingen.”
foto: Ton Gelsing
Onder de pakkende titel ‘De Beste Scholen’ publiceert Elsevier jaarlijks een aantal kerncijfers van de Onderwijsinspectie over alle middelbare scholen in Nederland. Als maatstaf dient onder andere het gemiddelde cijfer van de laatste drie eindexamens, het aantal leerlingen dat zonder zittenblijven het examen haalt, en het percentage leerlingen dat zonder problemen van de brugklas naar de derde gaat. Afgezet tegen het totaal aantal leerlingen op die school, het aantal al-lochtonen en de aard van het onderwijs, biedt het onderzoek volgens Elsevier een betrouwbaar beeld van de kwaliteit van een school. Uit de cijfers rolt als vanzelf een groepje beste en een groepje slechtste scholen.

Bij het onderzoek van vorig jaar belandden de havo’s van Nijmegen met hun gemiddelden op de laatste plaats bij de grote steden. Niet zo mooi dus. Dit jaar trok dat behoorlijk bij. De Nijmeegse scholen nemen nu een keurige middenpositie in. Pieper licht toe dat scholen zich zeker wel wat aantrekken van hun plek op de lijst, maar dat het voor ouders gelukkig niet het belangrijkste argument is voor de schoolkeuze. Die wordt in de meeste gevallen gebaseerd op de indrukken die worden opgedaan tijdens de open dag en vooral op de sfeer die zij proeven. De middelbare scholen van Nijme-gen beconcurreren elkaar overigens niet bij het werven van brugklassers: “Iedere school wil natuurlijk zo veel mogelijk nieuwe leerlingen, maar we hebben afgesproken dat we elkaar als collega’s en niet als concurrenten zien, en dat we geen leerlingen voor elkaars neus wegsnoepen”, aldus Pieper.

Chiel Christiaans en Johannes Heideveld zijn enthousiast over ‘Vraag het de leerling!’.
foto: Ton Gelsing

Uitslag

De harde cijfers van Elsevier zeggen niet alles over een school, daar zijn de leerlingen en de leraar het over eens. Chiel vindt de sfeer op het Lindenholt College bijvoorbeeld beter dan die op zijn vorige school. Voor hem was het reden om van school te veranderen. Sfeer is niet gemakkelijk in cijfers uit te drukken voor een ranglijstje, maar volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn er wel degelijk alternatieven voor de resultaatgerichtheid die bij Elsevier centraal staat. Een voorbeeld is het project ‘Vraag het de leerling!’ van de jongerenonderzoeksorganisatie Stichting Alexander en de Onderwijsinspectie. Dat vraagt de mening van de leerling onder meer over de sfeer op school, het luisteren naar leerlingen, het schoolgebouw en de computers. Scholen kunnen zo niet alleen vergeleken worden op basis van harde cijfers, maar ook aan de hand van belangrijke, maar lastiger meetbare aspecten die voor leerlingen persoonlijk zwaar kunnen wegen.

“Dit hebben we toch al eens eerder gedaan?”, zeggen Chiel en Johannes bijna tegelijk als zij de opzet en de vragenlijst van ‘Vraag het de leerling!’ zien. Hoewel Pieper beaamt dat het Lindenholt College met vragen aan leerlingen regelmatig aan zelfonderzoek doet, is er nooit meegedaan aan een dergelijk landelijk project. “Onze evaluaties zijn vaak gericht om ons eigen beleid naar leerlingen en hun ouders toe te verbeteren, niet per se om een vergelijking met andere scholen mogelijk te maken.
foto: Ton Gelsing
Zo worden leerlingen geënquêteerd over nieuwe docenten en weegt de uitslag daarvan mee bij de beslissing of een docent een aanstelling krijgt.” Toch kan een vraag als “Noem twee dingen die jij als directeur meteen zou veranderen aan de begeleiding” prima passen in zo’n evaluatie vindt Pieper. Chiel en Johannes zijn enthousiast geworden. Zij gaan in de leerlingenraad voorstellen om de school te laten meedoen aan ‘Vraag het de leerling!’

 

Webmaster: Joris Teepe