[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
|Hap|
Belg schept het beste ijs van Nijmegen

---
|Lees|
Pluizenbollen langs de dijk

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Ter Horst niet 1 april, maar 1 januari al weg
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Gemeenteraad nieuwe stijl==--
Politieke avond geeft burger de ruimte

Inwoners van Nijmegen kunnen zich sinds 10 mei op een eenvoudige manier rechtstreeks met de gemeentepolitiek bemoeien. Die mogelijkheid biedt de tweewekelijkse ‘Politieke avond’, welke de plaats inneemt van de vroegere maandelijkse raadsvergadering. Niet meer eindeloos vergaderen, maar luisteren naar wat burgers naar voren brengen, vlot debatteren, en snel besluiten nemen is het devies.

door Tim Houwen

Toegankelijk zijn voor wat leeft onder de bevolking en niet meer urenlang met elkaar vergaderen. Dat staat de gemeenteraad voor ogen met de Politieke avond. Nijmegen liet zich hiervoor inspireren door gemeenten zoals Amersfoort, Apeldoorn en Almere, die een soortgelijke verandering al eerder succesvol doorvoerden.

De nieuwe vergaderstijl bestaat uit drie delen. Elke Politieke avond begint met een burgerronde van een uur. In de hal van het stadhuis kunnen burgers en belangengroepen zich presenteren. Iedereen kan het stadhuis binnenlopen en rechtstreeks in contact treden met gemeenteraadsleden. Ook bestaat er de mogelijkheid onderwerpen op de agenda te zetten. Burgerinitiatieven, die ondersteund moeten worden door minimaal honderd handtekeningen, kunnen hier ingediend worden. De gemeenteraad beslist vervolgens tijdens een volgende Politieke avond of het initiatief wordt uitgevoerd. Tijdens de burgerronde in de hal van het stadhuis springen de kraampjes het meest in het oog. Groepen en belangenorganisaties brengen zo op eigen wijze hun ideeën onder de aandacht. Ellen Schrijvers en Paul Dickman, die op de eerste Politieke avond de kraam van de Wijkraad Benedenstad verzorgen, zijn positief over de nieuwe opzet. „De politiek komt nu naar ons in plaats van andersom”, roept Schrijvers enthousiast. Beiden zien hun aanwezigheid in het stadhuis niet als de enige manier om invloed uit te oefenen. „Het is meer een ondersteunende activiteit naast de officiële verzoeken die we indienen”, aldus Schrijvers. De kloof tussen burger en politici wordt op deze manier echter niet gedicht, zo denkt Dickman. „Het zijn vooral belangengroeperingen die hier aanwezig zijn, de burger zelf blijft thuis.” Ook SP-raadslid Matthias van Hunnink denkt dat de nieuwe opzet vooral mensen trekt die gewoonlijk al onderwerpen aan de kaak stellen. Daarmee lijkt de burgerronde in eerste instantie een platform voor belangengroepen en politici om hun netwerk te onderhouden.

In vergelijking met de eerste Politieke avond wonen twee weken later maar weinig belangstellenden de burgerronde bij. Toch zijn er nog altijd meer mensen aanwezig dan bij gemeenteraadsvergaderingen ‘oude stijl’. Ruud Klein Hemmink, die vierde op de lijst stond van Gewoon Nijmegen, vindt de burger-ronde vooral een leuk circus. „Het gaat er wat levendiger aan toe, maar of de burger nu ook echt betrokken wordt bij het beleid moet zich nog uitwijzen. Meestal is de invloed van de burger niet zo groot en wordt de burger er pas in een laat stadium van het besluitvormingsproces bij betrokken.”


Gelegenheidsargument


Na de burgerronde volgt de kamerronde van twee uur. Deze vervangt de oude commissievergaderingen. In vier kamers bespreken vertegenwoordigers van de politieke partijen onderwerpen waarbij ze ook vragen kunnen stellen aan het college. Omdat de debatten op vaste tijden zijn, hoeft iemand die voor een bepaald onderwerp komt niet meer zoals vroeger complete vergaderingen mee te maken. Per onderwerp wordt na maximaal een half uur bepaald of er dezelfde avond een besluit over valt. Zo niet, dan schuift het door naar de volgende Politieke avond.


Vanwege het WK geen kraampjes op de derde Politieke avond Foto: Jan Lintsen
In het verleden werden tijdens commissievergaderingen onderwerpen uitgebreid besproken waarna de hele discussie nog eens dunnetjes werd overgedaan in de gemeenteraadsvergaderingen. Dit eindeloos herhalen van standpunten en argumenten door partijen is nu niet meer mogelijk. Het strakke schema van de kamerronde dwingt politici kort en bondig te formuleren. Want een onderwerp met tien fracties bespreken in dertig minuten vraagt discipline. Daarom krijgt elk raadslid binnenkort ook een debattraining. De vlotte aanpak brengt het risico met zich mee dat onderwerpen te snel en onzorgvuldig worden afgehandeld. „Dat gevaar bestaat inderdaad”, erkent VVD-raadslid Hayke Veldman, „maar de praktijk moetdat nog uitwijzen.”


De Politieke avond wordt afgesloten met een besluitronde. Net als bij de oude gemeenteraadsvergaderingen komen de gekozen raadsleden bij elkaar in de raadszaal om te debatteren over onderwerpen en het nemen van besluiten die in de kamerronde zijn doorgenomen. In tegenstelling tot de vroegere wijze van vergaderen die soms tot diep in de nacht duurde, is hiervoor anderhalf uur uitgetrokken. Met deze nieuwe opzet hoopt de gemeente niet alleen burgers meer bij de politiek te betrekken, maar ook de besluitvorming een stuk sneller te laten verlopen. Het tweewekelijks bij elkaar komen in plaats van een keer per maand zoals vroeger, draagt daaraan bij. De Politieke avond wordt over een half jaar geëvalueerd.

 

Webmaster: Joris Teepe