vooraf
---
Rechtomteweten.nl
[Reactie][1]

---
Rechtomteweten.nl
[Reactie][2]

---
De Montage
---
recensies
---
De taal der liefde
---
X-DJcafé:
pretentieus loungen aan de Waal

---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Herrie rond Staddijk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
Zorghotel als springplank naar werk
Editie: juli 2004

---
Artikel:
De Montage Editie: juli 2004

---
Artikel:
Rechtomteweten.nl Editie: juli 2004

---

--==Jongerencentrum==--
Herrie rond Staddijk

Jongerencentrum Staddijk organiseert al bijna vijfentwintig jaar activiteiten voor de jeugd van zestien tot zesentwintig jaar. Het centrum verplaatste de concerten tijdelijk naar Diogenes omdat er klachten uit de buurt kwamen over het aantal decibels. Inmiddels is een dreigende sluiting vanwege gemeentelijke bezuinigingen van de baan.

Rob Zeldenthuis

"Staddijk is een jongerencentrum gelegen aan het gelijknamige stadspark aan de rand van de wijk Meijhorst. Komend jaar hoopt het zijn vijfentwintigjarig bestaan te vieren. Zo lang is het namelijk geleden dat leraren en leerlingen van het ROC de boerderij kraakten om een plek te cre‘ren voor activiteiten. Sindsdien is er weinig veranderd aan de doelstelling van Staddijk.

"Het is vooral een plek waar jongeren hun ding kunnen doen" zegt Indra Knoop (29). Al zes jaar is ze jongerenwerkster en coördinatrice bij het jongerencentrum. Zij werkt er samen met twee andere betaalde krachten. De overige werkzaamheden worden verricht door zo'n veertig vrijwilligers, de jongeren. "Het is de bedoeling dat jonge mensen hier hun idee‘n in praktijk kunnen brengen, eigenlijk verzorgen wij alleen de begeleiding van de activiteiten", vertelt Knoop. "Het gaat vooral om muziek en hoewel Staddijk de naam heeft een hardrocktent te zijn, bepalen de mensen zelf hoe de programmering eruitziet. Zo zijn er hier allerlei stromingen vertegenwoordigd; van hiphop tot rhythm and blues en van 'multiculti' tot psychobilly. Er is een concertgroep, een groep die de programmering verzorgt, een groep voor licht en geluid, en een publiciteitsgroep Beginnende deejays kunnen hier draaien en er is een oefenruimte voor bandjes. Iedere week organiseren we open avonden waar veel Antilliaanse en Marokkaanse jongeren op afkomen. Verder hebben we nog een fitnessruimte".

Sinds mei van dit jaar vinden de concerten van Staddijk in Diogenes plaats. Na klachten had de politie namelijk al driemaal gewaarschuwd dat de geluidsnorm werd overtreden. Knoop: "Het ging slechts om een paar decibel, maar om problemen te voorkomen leek het ons toch beter om de concertavonden naar elders te verplaatsen. We willen het pand nu verbouwen en alles beter isoleren. Dat bekostigen we overigens zelf, onder andere via fonds-werving. We willen een aantal scholen benaderen en een hoop werk met de vrijwilligers doen". Tot die tijd moeten de bezoekers van Staddijk het wat de concerten betreft in het centrum van de stad zoeken. Dat dit invloed heeft op het bezoekersaantal kan Knoop beamen: "Je merkt dat onze vaste klanten de avonden op Staddijk erg missen. Bovendien denken veel mensen dat ze om Diogenes binnen te komen een studentenkaart moeten hebben. We beginnen daarom in september hier met het organiseren van concerten op de zaterdag- en zondagmiddag".


--==Tandem==--
Tot ieders verbazing wilde de gemeente in het kader van de grootscheepse bezuinigingen Staddijk ineens sluiten. Volgens Knoop komt dit vooral door onbekendheid van bestuurders met het jongerencentrum: "We hebben flink gelobbyd en gedemonstreerd voor het gemeentehuis. Tijdens een gesprek met wethouder Van Rumund bleek dat hij weinig wist van onze bezigheden. Dat verbaasde me, omdat we regelmatig verslag uitbrengen over te plannen en uitgevoerde activiteiten".
Mensen bepalen zelf hoe de programmering eruitziet bij Staddijk
foto: Jan Lintsen
Het voorstel om Staddijk te sluiten kon niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Staddijk mag blijven, op voorwaarde dat de personeelskosten omlaag gaan. Formeel is Knoop in dienst bij welzijnsorganisatie Tandem. Volgens Knoop maken de overheadkosten boven op het salaris haar zo duur. Knoop: "Ons bestuur zoekt nu naar een andere constructie. Mogelijk werk ik volgend jaar niet meer via Tandem, want ik wil wel graag bij Staddijk blijven."

Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft de gemeenteraad Staddijk voor volgend jaar honderdduizend euro toegezegd om twee jongerenwerkers te betalen en is het de bedoeling dat in juli duidelijk is via wie zij zullen werken. Tandem is in gesprek met het bestuur van Staddijk om te kijken of men een en ander goed kan afhandelen. Het ziet er dus naar uit dat er volgend jaar weer gedonderd wordt op Staddijk.l

 

Webmaster: Joris Teepe