[ vooraf ]
---
Schandaal Park ’44
---
Laat de Stadskrant uw mening horen

Een sober jubileum
---
[ recensies ]
---
Verstaanbare maar niet wereldschokkende Boeijen
---
De donkere toekomst van gentechnologie
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Cartoon Rob Derks, augustus 2002
---
Steeds meer kranten stappen over op het formaat van De Nijmeegse Stadskrant
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

--==Techneut verkoopt besparing==--
Accu’s geven loopbaan nieuwe energie

Op 48-jarige leeftijd kwam Jos Lenssen op straat te staan. Hij had jarenlang gewerkt in de industriële automatisering. Nu, twee jaar later, heeft hij zijn eigen bedrijf opgezet: Battery Fact. Met zijn knowhow levert hij betaalbare energie en bespaart hij het milieu.

door Arnout Drent

„Ik krijg geregeld klanten die voor hun werk of hobby bepaalde accu’s en batterijen gebruiken. Het gaat dan om heel specifieke producten waarvoor de markt klein is. En vaak duur. Bijvoorbeeld duikers die een nieuwe accu willen voor hun duiklamp.” Jos Lenssen (50) legt uit wat de verklaring is voor zijn beginnend succes als zelfstandige. Zijn winkel-werkplaats Battery Fact in Nijmegen-West is het best te vergelijken met een hervulstation voor printerinkt. De besparingen op batterijen en accu’s komen overeen.

Na zijn studie technische natuurkunde kreeg Lenssen al snel werk in de industriële automatisering. Daarbij draaide zijn werk niet om pc’s maar om het uitvoeren van testprocessen bij andersoortige, grotere computers voor andere bedrijven en sectoren. Zag het er eerst wat betreft werkgelegenheid nog goed uit, later kreeg de sector het zwaar te verduren met ontslagen als gevolg. „En dan sta je met je 48 jaar en een gezin te kijken op een arbeidsmarkt die erg is ingekrompen. Bovendien waren er voldoende jongere arbeidskrachten met dezelfde kwaliteiten”, legt Lenssen zijn situatie van toen uit.

Na driekwart jaar solliciteren kwam Lenssen in contact met de stichting Talent Plus. Deze landelijke organisatie van vrijwilligers maakt zich sterk voor de nieuwe kansen voor hbo+-geschoolde mensen van boven de veertig op de arbeidsmarkt.

Jos Lenssen: „Alternatieve energiebronnen ontwikkelen is een noodzaak”
foto: Jan Lintsen
Talent Plus bracht Lenssen in contact met een psycholoog. Uit een sterkte-zwakteanalyse kwam de vraag of hij niet een zelfstandig bedrijf kon beginnen. „Ik ging kritisch kijken naar wat ik kan en wat mijn kansen op deze leeftijd nog waren. Ik heb een zekere kennis, maar in een branche waar weinig vraag naar is. Ik heb vervolgens een marktonderzoekje gedaan. Bij aannemers tussen Den Bosch en Arnhem peilde ik hun interesse in een bedrijf als Battery Fact. Die bleek groot te zijn. Toen ben ik het gewoon gaan doen.”

Met de keuze voor een pand richtte Lenssen zich bewust op een locatie buiten het centrum met een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid. Uiteindelijk kwam hij uit bij het pand aan de Voorstadslaan. „Ik wilde niet in het centrum zitten. Winkelruimte is daar veel te duur en de parkeergelegenheid schaars. Belangrijk was om aan een straat te zitten waar veel mensen langskomen. Dat is hier aardig het geval”, licht Lenssen toe.
Met het bedrijvenloket van de gemeente heeft Lenssen prima ervaringen. „Ik verwachtte een ambtelijke jungle, maar dat viel reuze mee. Ze hielpen me goed en vlot aan de benodigde papieren.”


Energie


„Van nature ben ik geen marketing-man. Klantenwerving lukt me wel, maar ik moest het me wel eigen maken.”

Met Battery Fact bestrijkt Lenssen de regio rondom Nijmegen. Om een goed inkoopkanaal te hebben, legde hij contact met het in Hengelo gevestigde Akkufit Nederland. Voor de inkoop van zijn accu’s en batterijen is hij echter vrij en beslissingen voor zijn zaak neemt hij onafhankelijk.

Lenssens klandizie bestaat voor 80 procent uit kleine tot middelgrote aannemers en voor 20 procent uit particulieren. „De kostenbesparing voor mijn klanten zit hem vooral in de kleinere aankopen. Zij kopen doorgaans niet groot in en komen daarom bij mij.” Klanten komen bij Battery Fact dan ook met een kleine, vaak specifieke vraag: batterijen voor video of telefoon, het reviseren van accupacks voor gereedschap of tondeuses voor kappers.


foto: Jan Lintsen


Lenssen houdt zich met andere vormen van energieproductie bezig. „In samenwerking met het in Nijmegen gevestigde Fietsdiensten.nl ben ik nu bezig om een prototype koelinstallatie te bouwen die op zonne-energie werkt. Het is nu nog niet zo’n heel interessante energiebron. De ontwikkelingskosten zijn hoog en de vraag laag.” Volgens hem wordt de beschikbaarheid en productie van energie steeds belangrijker. „De Nederlandse aardgasvoorraad raakt op. De olievoorraad wordt ook een probleem. Als brandstof is olie nog wel te vervangen, maar wat te denken van alle producten die gemaakt zijn van kunststof, polymeren afkomstig uit olie? Dus moeten we wel op zoek naar alternatieven. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”

Ook al betekenen de inkomsten van Battery Fact geen gouden bergen, Lenssen ziet wel een rooskleurige toekomst. „Ik hoop dat de zaken zo goed gaan dat ik binnen anderhalf jaar op een industrieterrein verder kan gaan, om meer tussen de bedrijven zelf te zitten. Eventueel met personeel.” Het eigen baas zijn bevalt hem goed. „Het betekent wel minder vrije tijd, maar dat hoort bij het ondernemerschap.” •


www.battery-fact.nl

 

Webmaster: Joris Teepe