[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

Kleine partijen op zeteljacht

De Nijmeegse politiek omvat meer dan de vijf grote partijen die in wisselend verband met elkaar het college vormen. Vier kleine partijen nemen nog altijd 7 van de 39 raadszetels in. De komende verkiezingsronde krijgen zij concurrentie van drie nieuwkomers. De kleine en nieuwe partijen zullen zich verdringen om het pluche. Maar wat is klein als er zelfs met één zetel nog altijd veel te bereiken blijkt?

door Arnout Drent, Marc Peeters en Max van Wel

Stadspartij Nijmegen

Stadspartij Nijmegen was vier jaar geleden dé grote winnaar en werd daarmee de grootste kleine partij. Met toen nog de aanduiding ‘Leefbaar’ in de naam, behaalde deze partij in 2002 drie raadszetels. Daarmee had Nijmegen tegelijk de primeur van een volledig uit vrouwen bestaande raadsfractie. Geheel onverwacht liep daarvan Chantal Teunissen dit jaar over naar het CDA. Waarmee de Stadspartij haar reputatie van hofleverancier op de politieke transfermarkt weer bevestigde. Want jaren eerder stapten Jan van der Meer en Toine van Bergen over naar GroenLinks respectievelijk SP. Op haar beurt komt de Stadspartij weer voort uit De Groenen. Sinds de mislukte fusiebesprekingen met Nijmegen Nu botert het niet echt tussen de twee meest typisch Nijmeegse partijen. Ook de grote partijen ontlopen het liefst de Stadspartij. Criticasters omschrijven de partij weleens als een verzamelplaats van onvrede, maar evenzogoed kan worden gezegd dat de Stadspartij onvrede weet te vertolken door de vinger op de zere plek te leggen. Leading lady Bea van Zijll de Jong-Lodenstein heeft al laten weten verantwoordelijkheid te willen nemen als wethouder.

D66

D66 was ooit groot in Nijmegen, maar is de electorale klap van 1998 nog steeds niet te boven. Voor de verkiezingen verjongde de partij zich met een fris gezicht als lijsttrekker en zet daarmee in op drie zetels. In zijn onervarenheid bezigt hij helaas soms wat ondoordacht spierballentaal om de partij te profileren. Daarmee maakt hij in elk geval de laatste twee onderdelen van de nieuwe verkiezingsslogan ‘Denken, durven, doen’ waar. De nieuwe lichting van D66 timmert hard aan de weg met enquêtes onder wijkbewoners en is wekelijks in de weer met een caravan in de stad. Grootste politieke wapenfeit van de partij is naar eigen zeggen het referendum over de donjon.


Nijmegen Nu

Nijmegen Nu is het initiatief van Ben van Hees toen hij in 1999 met hommeles D66 verliet en voor zichzelf begon. Een puur Nijmeegse partij wilde hij, met liefde voor de stad. De brede beweging die Nijmegen Nu voor ogen staat, bleef vooralsnog bij die ene zetel van hemzelf. Waarmee hij onmiskenbaar een duidelijke meerwaarde leverde in het politieke spectrum. Wie zich verdiept in de weblog van de flamboyante Van Hees kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het electoraat van deze partij zich vooral onder de middenstanders, de horeca-uitbaters en -gebruikers, en de autobezitters bevindt.

Verenigde Senioren Partij

De Verenigde Senioren Partij (VSP) is de partij met toekomst, want iedereen wordt oud. Dat wijsheid niet altijd met de jaren komt, blijkt wel uit het proefballonnetje dat Nijmeegse studenten bij de gemeenteraadsverkiezingen niet hier, maar in hun oorspronkelijke woonplaats de stem moeten uitbrengen. Want volgens lijsttrekker Hulskorte stemmen die vooral GroenLinks en D66. Minstens zo origineel is het voorstel dat er minder verkeersdrempels moeten komen omdat het remmen en weer optrekken van auto’s de luchtvervuiling vergroot.

Multi Cultureel Nederland Partij

Multi Cultureel Nederland Partij is een nieuwe loot in Nijmegen die pas goed in het nieuws kwam toen bleek dat in eerste instantie hele passages van het partijprogramma waren overgeschreven van dat van GroenLinks. Volgens lijsttrekker Ilhami Yanmaz ontbreekt het allochtonen aan een thuisgevoel en dient de politiek er rekening mee te houden dat de man-vrouwverhoudingen onder migranten conservatiever zijn. Opmerkelijk: om de economie te stimuleren stelt hij voor bij Beuningen een vliegveld te openen.

NVU

De NVU doet louter mee uit provocatie in de hoop dat antifascisten in de val trappen om voor deze rechts-extreme club publiciteit te genereren. Doodzwijgen hoeft ook weer niet, want de NVU is volstrekt kansloos: zelfs de meest rechts-extreme Nijmegenaar die in het verlengde van de leus ‘Nederland voor de Nederlanders’ ook ‘Nijmegen voor de Nijmegenaren’ wil hebben, stemt niet op een groepje Arnhemmers.

Gewoon Nijmegen

Gewoon Nijmegen is de andere echt nieuwe lokale partij. Lijsttrekker Jo Janssen is al jaren actief in wijken en wilde vier jaar geleden al een partij starten. Het zat er dus gewoon aan te komen, al heeft alles een sterk last-minutekarakter omdat de partij pas vlak voor de verkiezingen van zich doet spreken. Gewoon Nijmegen ziet zichzelf als ongewone partij en verloochent daarmee meteen haar naam. In haar standpunten klinken op sympathieke, duidelijke wijze veel ondernemersstandpunten door. Misschien is daarom de verkiezingsposter bij veel Hezelstraat-winkeliers aan te treffen. Sterke troef is lijstduwer Perry Ubeda, de Op Een Na Grootste Nijmegenaar Aller Tijden, die nu met voorkeurstemmen in de raad kan worden gekozen.

 

Webmaster: Joris Teepe