[ vooraf ]
---
Exit Airport Niederrhein
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Museum|
Vrijende bijen en verliefde konijnen

---
|Uitgaan|
Diogenes laat het hoofd niet hangen

2 reacties
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Het Mark Retera Ensemble
1 reacties
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Gemeenteraad wil verder onderzoek==--
Betaald fietsen stallen uitgesteld

Voor de bezuiniging op de fietsenstallingen in het centrum moet eerst naar andere mogelijkheden worden gekeken. Dit bleek uit de raadsvergadering van 16 maart, waarin de raad niet tot stemming over wilde gaan. Zij wil dat de bewaakte fietsenstallingen gratis blijven.

door Arnout Drent

Aanleiding voor het afvoeren van het agendapunt ‘fietsparkeren’ vormde een motie van de PvdA. Deze keerde zich tegen het voorstel dat er voor de bewaakte Mariënburgstalling betaald moet worden en het toezicht bij de gratis Bisschop Hamerstalling vervangen wordt door camerabewaking. Omdat de meerderheid in de raad vindt dat de bewaakte fietsenstallingen gratis moeten blijven, schaarde zij zich achter de motie.

Wethouder van verkeer Ton Hirdes (GroenLinks) begreep de wens van de raad, maar verbaast zich over de gang van zaken. “Ik proef een omslag in het denken: in de raadscommissie waren alle partijen eerst akkoord, maar nu worden zaken ineens heel anders gesteld.” Volgens Hirdes maakten de fracties bij de behandeling in de raadscommissie alleen een voorbehoud om een aantal suggesties uit te zoeken. Niemand maakte toen bezwaar tegen het principe van betaald stallen dat de raad nu alsnog ter discussie stelt.

Hirdes’ voorstel moest twee problemen oplossen. Ten eerste is er een dekkingstekort van 180.000 euro per jaar doordat er weinig mogelijkheden meer zijn om gebruik te maken van gesubsidieerde arbeidsplaatsen voor langdurig werklozen. Destijds is bij de opening van de stallingen rekening ge-houden met 100 procent inzet van goedkope ID/WIW-krachten. “Daar-voor hebben we duurdere bewaking moeten inhuren”, aldus Hirdes. Ten tweede ligt er de bezuiniging van 200.000 euro. “Die bezuiniging komt er nog eens extra bovenop. Dit is niet te realiseren met gesubsidieerde krachten”, licht Hirdes toe. “De motie gaat dus alleen voor het dekkingstekort op.”

De PvdA beseft dat er aan de bezuiniging niet valt te ontkomen. Zij meent echter dat hiervoor betere mogelijkheden zijn dan die het college aandraagt. Allereerst is dat het inzetten van werklozen met behoud van uitkering. Voor hen vormt dat een goede opstap voor het vinden van een reguliere baan in de sector toezicht en veiligheid, vindt PvdA-fractievoorzitter Ton van Vroenhoven. Volgens hem kan de gemeente fondsen uit Werk & Inkomen gebruiken om het werken met behoud van uitkering te bekostigen. “Zo kun je de huidige WIW’ers een nuttige bijdrage laten leveren tegen geringe kosten. Maar dan moet de gemeente daar wel geld voor willen uittrekken”, meent Van Vroenhoven.

Toekomst bewaking fietsenstalling Bisschop Hamerstraat onzeker.
foto: Jan Lintsen

50 cent

Een andere mogelijkheid om het stallen van fietsen gratis te houden, is volgens de PvdA samen te werken met het ROC. Stagiairs van dit opleidingsinstituut kunnen het beheer van fietsenstallingen op zich nemen en zo werkervaring opdoen. Van Vroenhoven geeft toe dat met deze ideeën nog niet alle bezuinigingen gerealiseerd zijn. “De kans bestaat dat fietsers toch voor stalling moeten gaan betalen, zij het tegen een zo laag mogelijk tarief.”

VSP-fractievoorzitter Michel Hulskorte meent dat veel bezoekers een stallingstarief van 50 cent niet zo’n punt vinden. “Voor fietsers is het van be-lang dat hun fiets goed bewaakt wordt. Ze zijn best bereid om daar een klein bedrag voor te betalen.” Hoewel hij achter de motie van de PvdA staat, vindt hij betalen voor het stallen een goed alternatief om een groot deel van de bezuiniging op te vangen.

Cameratoezicht bij de Bisschop Ha-merstalling als vervanging van beheerders zien zij niet zitten. “Dat is een farce”, stelt Hulskorte. “Het voorkomt niet dat er diefstal plaatsvindt en het draagt niet wezenlijk bij aan het gevoel van veiligheid.” Ook de PvdA is sceptisch. “Het is onpersoonlijk, af-standelijk en geeft geen garantie dat alles zichtbaar is. Met het oog op de privacy ben ik er ook geen voorstander van om bekeken te worden”, aldus Van Vroenhoven.

De bezuiniging op het fietsen stallen keert terug naar de commissie Stadsontwikkeling. Daar wordt uitgewerkt welk financieel voordeel de aangedragen suggesties opleveren. Volgens Hirdes blijft er echter een financieel probleem bestaan, waardoor er aan betaald stallen niet valt te ontkomen. “Als de raad dat niet wil, moet de bezuiniging elders vandaan komen. Zij moet dan wel aangeven waar.”

 

Webmaster: Joris Teepe