[ vooraf ]
---
Nijmegen graaft, bouwt en kijkt vooruit
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Groen Links wil voetpad langs busbaan van station naar Graafseweg legaliseren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Van wild headbangen tot intens mijmeren

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Airport Nijmegen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--== actueel ==--

--== Nieuwe dienstregeling domper voor Dukenburg, opsteker voor Waalsprong ==--

Busreizigers buitenwijken in de kou

foto: Marc Scheenen

Vanaf 9 december is Novio niet langer meer dé vervoerder in Nijmegen. Hermes gaat vanaf die datum het openbaar vervoer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen verzorgen. Drastische routewijzigingen zijn het gevolg. Er zijn nog geen definitieve besluiten genomen, maar de plannen maken duidelijk dat de gevolgen ingrijpend zijn voor veel inwoners, met name in de buitenwijken en gemeentes ten westen en noorden van de stad.

door Stef Schwachöfer

Heyendaal en de Waalsprong worden beter verbonden met het centrum van Nijmegen en Dukenburg raakt bijna in een isolement. De Goffertscholen hebben geen eigen buslijn meer en Wijchen raakt bijna al haar verbindingen met Nijmegen kwijt ten behoeve van een betere aansluiting tussen industriegebieden West en Bijsterhuizen. Het enige wat niet verandert, is de naam op de bus, want ook Hermes blijft onder de naam Breng rijden.

Misschien wel de grootste wijzigingen komen in Dukenburg, Lindenholt en Wijchen. De huidige lijn 2, vanaf het centrum via het Centraal Station, Brabantse Poort naar de Weezenhof komt compleet te vervallen en wordt vervangen door de megalijn Weezenhof–Velp.

Er is echter geen sprake van één buslijn. Verschillende busdiensten rijden op deze lijn. Vanaf Weezenhof rijden er bussen tot station Dukenburg/Brabantse Poort, Centraal Station, Arnhem en Velp. Ook losse diensten tussen Centraal Station, station Dukenburg, Elst, station Arnhem, IJsseloord en Velp maken de verbinding tot een onoverzichtelijke buslijn 31. Met ruim 10 verschillende eindbestemmingen vanaf het Centraal Station wordt het zoeken welke bus 31 je moet hebben.

Ook Lindenholt krijgt met wijzigingen te maken. De halte bij het gezondheidscentrum in de wijk Horstacker wordt opnieuw een eindhalte. Bussen tussen de Brabantse Poort en Centraal Station via Lindenholt West beginnen volgens plan te rijden in de Horstacker, vanwaar bussen niet via de Energieweg maar via Brabantse Poort naar het centrum rijden. Een busverbinding voor de wijk Meeuwse Acker en de sportvelden van SCE komt hiermee te vervallen. Lindenholt Oost wordt verbonden met de nieuwe lijn 7, welke van Oostkanaalhaven naar Bijsterhuizen komt te rijden. Deze gaat de stations Nijmegen Centraal, Dukenburg en Wijchen met elkaar verbinden.

Voor de bewoners van Wijchen is dit echter geen verbetering: de bus rijdt enkel door haar industriewijken. De huidige lijnen 3 en 4 vanaf Dukenburg worden vervangen door lijn 13: een pechgeval voor Wijchen. Deze lijn neemt bijna alle haltes van de twee oude lijnen voor zijn rekening. Hierdoor komen op de meeste haltes maar de helft van het huidige aantal bussen te rijden. Misschien al vooruitlopend op de plannen voor het toekomstige station Wijchen West.

Overvol

De plaatsen boven de Waal worden steeds meer bij Nijmegen betrokken. De Waalsprinter krijgt er een grote broer bij. RijnWaalSprinter is de nieuwe naam en deze komt te rijden op het traject van de huidige lijn 32. Lijn 300 RijnWaalSprinter zorgt hiermee alleen voor een nieuwe naam en meer bussen, maar niet echt voor een nieuwe verbinding.

Oosterhout wordt behandeld alsof het de belangrijkste wijk van Nijmegen is. De lijnen 2, 14 en 31 gaan Oosterhout verbinden met de belangrijkste locaties in Nijmegen en Arnhem. In de spits rijden er maar liefst twaalf bussen per uur van en naar Oosterhout vanaf het Centraal Station.

Spitsbussen rijden niet meer onder een eigen lijnnummer. De grootste verandering is voor lijn 24, de spitslijn voor de scholieren van de Goffertscholen en Winkelsteeg. Deze lijn komt compleet te vervallen. Reizigers kunnen met de huidige lijnen en de nieuwe lijn langs het toekomstige Station Goffert rijden. De vraag is echter of dit niet gaat leiden tot overvolle bussen in de ochtend- en middagspits.

Verder zijn er slechts wat kleine wijzigingen. De lijnnummers gaan volgens plan netjes van 1 tot 16, lijn 3 is er niet, en Druten wordt onderdeel van de stadsdienst.

Het lijkt alsof er niet is gekeken naar de vervoersvraag van de busgebruikers. Door het gebrek aan uitwaaiering in de wijken moeten mensen verder lopen naar een bushalte en langer in de bus zitten. Een aantal trajectverleggingen resulteert overduidelijk in het afleggen van meer kilometers.

De busreizigers op deze lijnen merken dit weldra in hun portomonnee of in de daling van het OV-chipkaarttegoed. •

 

Webmaster: Joris Teepe