vooraf
---
De Nijmeegse Stadskrant zoekt redacteuren en medewerkers
2 reacties
---
Geachte redactie,
Reactie[3]
Rechtomteweten.nl

1 reacties
---
De Montage: E=mc2
---
recensies
---
Bekend Nederland beuzelt
1 reacties
---
De Billabong:
drink dinner and dance

4 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Warm
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Gek van schilderen==--
Kunst met een 'tic'

De kleurrijke etalage van kunstuitleen Art-tics vrolijkt sinds een halfjaar de Stijn Buijsstraat op in Nijmegen. Art-tics verhuurt en verkoopt bijzondere kunst: al het werk is gemaakt door mensen met een psychiatrische achtergrond. En daar zitten talenten tussen. Eind augustus exposeert de Hogeschool Arnhem Nijmegen zelfs werk van kunstenaar Servet Akyol, die via Art-tics in het voetlicht is getreden.

door Anneke Stoffelen

Het idee voor een kunstuitleen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Bij het Nijmeegse dagactiviteitencentrum voor mensen met een psychiatrische problematiek (RIBW DAC Phoenix) worden al jarenlang teken- en schildercursussen gegeven. Tijdens de cursussen kwam verborgen talent bovendrijven. Zonde eigenlijk, dat daar niks mee wordt gedaan, was de algemene opvatting bij het zien van de almaar groter wordende collectie kunstwerken. Daarom werden schilderijen opgehangen in huizen van de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW).

Andreas van der Varst trad tweeënhalf jaar geleden in dienst bij de RIBW. Hij zette zich in om de kunstuitleen verder van de grond te krijgen en Art-tics werd opgericht, waarbij ook werk van teken- en schilderactiviteiten van GGz Nijmegen werd ingebracht. Met een fraai portfolio kreeg het project bekendheid. In september 2003 zag de directeur van de RIBW dat een pand in de Stijn Buijsstraat leeg kwam te staan. De voormalige videotheek werd door de RIBW voor vijf jaar gehuurd. "Het is ons geluk dat deze directeur een groot kunstliefhebber is, anders was er nooit zoveel geld vrijgemaakt voor dit project", aldus Van der Varst. Er waren enkele maanden nodig om het pand op te knappen en in januari van dit jaar opende Art-tics haar deuren.

Van der Varst is nu twintig uur per week begeleider van Art-tics. Met elf vrijwilligers, allemaal mensen uit de doelgroep, zorgt hij dat alles op rolle-tjes loopt: van de bezetting van de winkel tot het schoonmaken van het pand en het onderhouden van contact met de klanten. Van der Varst: "Het is voor onze cliënten vaak moeilijk om na een opname hun leven weer op te pakken. Bij Art-tics hebben ze weer een dagelijkse bezigheid, leren ze hoe het is om te werken. Mensen krijgen hier weer het gevoel nuttig te zijn."



--==Geliefd==--
Iedereen uit de doelgroep van de RIBW mag bij Art-tics werk inleveren. Dat wil niet zeggen dat alles zomaar tot kunst wordt verheven. Een onafhankelijke commissie, bestaande uit twee beeldend kunstenaars, een medewerker van het dagactiviteitencentrum Arnhem en een beleidsmedewerker kunst en cultuur van de gemeente Nijmegen, buigt zich drie à vier keer per jaar over het ingeleverde werk. Zij beslist welke stukken geschikt zijn voor kunstuitleen en verkoop, en geeft een advies over de eventuele verkoopprijs. Daarbij let de commissie op de technische kwaliteit en de artistieke ontwikkeling die een kunstenaar doormaakt - dus of iemand zichzelf vernieuwt en niet alleen maar hetzelfde schildert.

De geselecteerde kunstwerken worden opgenomen in een portfolio waaruit klanten hun keuze kunnen maken. Art-tics heeft op het moment zo'n vijftien klanten, zowel particulieren als bedrijven. Daar zit een aantal grote afnemers bij, zoals de Hogeschool Arnhem Nijmegen. De grootste en duurste werken uit de collectie worden uitgeleend voor vijf euro per maand. Van der Varst: "Dat is niet veel geld, maar we hebben geen winstoogmerk."

Kunstwerken kunnen maximaal twee maanden bij dezelfde huurder aan de muur hangen. "We hebben deze limiet ingesteld omdat een aantal kunstwerken erg geliefd is onder onze klanten. Door het maximum van twee maanden krijgt iedereen de kans van deze werken te genieten", licht Van der Varst toe.

Gemiddeld leveren vijftien tot twintig mensen kunstwerken aan. De werkwijze verschilt van persoon tot persoon. Sommigen schilderen thuis, anderen in het atelier achter de winkel. Niet iedereen kan evenveel geduld opbrengen. Van der Varst: "Eén jongen bijvoorbeeld ziet zichzelf als groot kunstenaar. Hij koopt een doek en een paar potten verf, en hup, hij is klaar in een middag. Veel mensen hier willen meteen heel groot beginnen. Het maken van schetsjes is er meestal niet bij." De kwaliteit van het werk dat in de winkel hangt, is desondanks hoog. "Opvallend genoeg hebben veel van de mensen die hier schilderen ooit op de kunstacademie gezeten", weet Van der Varst te vertellen.

De in april overleden Turkse kunstenaar Servet Akyol is een van de succesvolste schilders die Art-tics voortbracht. Sommige van zijn schilderijen zijn voor drie- tot vierhonderd euro per stuk verkocht. Het werk van Akyol kenmerkt zich door felle kleuren, dikke zwarte lijnen en geabstraheerde figuren, vaak vrouwen of dieren. Vanaf de laatste week van augustus houdt de Hogeschool Arnhem Nijmegen een expositie van zijn werk. Van der Varst kijkt er al naar uit: "Prachtige schilderijen, iedereen die ze ziet, is er weg van."

 

Webmaster: Joris Teepe