[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Sodom en Gomorra tijdens Vierdaagsefeesten==--
Het mislukte Matrixx-experiment

Het ging goed fout tijdens de Vierdaagsefeesten nadat om middernacht de muziek ophield van het tweede buitenpodium van discotheek The Matrixx op het Labyrint aan de Waalkade. Paul Dickmann, voorzitter van de wijkraad Benedenstad, verzamelde 450 klachten van omwonenden. Deze worden pas achteraf gehoord na wat het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) en de gemeente een ‘experiment’ noemen.

door Mike Donkers

Voor de bezoekers van het hardcore-dance podium was de nacht wel erg jong toen om twaalf uur ’s nachts de muziek ophield en ze het gebied van de Oude Haven, Lage Markt en de Benedenstad in liepen op zoek naar ander vermaak. De klachten, verzameld door Paul Dickmann, liegen er niet om: piesen, poepen, openbare seks, drugsgebruik, drugsdealen, vandalisme, lichamelijk en verbaal geweld, lopen over auto’s. Op donderdagnacht werd brandstichting aan de klachtenlijst toegevoegd toen is geprobeerd bistro Wijmpjes in brand te steken.

Paul Dickmann vindt het vreemd dat The Matrixx al in februari adverteerde met een week lang hardcore op de plek van het Labyrint-kunstwerk, terwijl de gemeente de vergunning pas 1 juni verstrekte. Via de pers vernamen de buurtbewoners op 5 april al dat dit podium er ook echt kwam. Op de voorlichtingsavond van 12 mei werden bezwaren van omwonenden door de gemeente weinig serieus genomen. Twee weken later werd de vergunning verstrekt. Hiertegen bezwaar aantekenen was zinloos want dat kon pas behandeld worden als het evenement voorbij was. Op 20 juli, toen de problemen al vier dagen bestonden, kregen de bewoners een brief van de gemeente waarin stond dat men niet verwachtte dat de Matrixx-bezoekers de benedenstad in zouden lopen. Drie dagen eerder had echter al crisisberaad plaatsgevonden tussen de gemeente, buurtbewoners, het ACBN en de politie, waaruit bleek dat dit wel degelijk het geval was.

Op 24 augustus vond een evaluatie plaats in het buurthuis van de wijkraad Benedenstad. De reacties van de bewoners waren fel. Directeur Wim Smids van het ACBN sprak van een “experiment” en beloofde met een ruwe podiumindeling voor 2006 te komen op de buurtbijeenkomst van 25 oktober. Op die bijeenkomst bleven de buurtbewoners echter met lege handen achter. De gemeente had in augustus laten weten de opmerkingen mee te nemen naar de interne evaluatie van september, maar op 25 oktober vond ook Ger Verhagen van de gemeente het nog steeds te vroeg om mededelingen te doen. Burgemeester Guusje ter Horst is inmiddels wel een stuk duidelijker geweest: er komt volgend jaar geen Matrixx-podium op het Labyrint. Wim Smids vermeldde wel dat er volgend jaar ook geen mellow house wordt geprogrammeerd op het Labyrint.

De Wijkraad heeft dus zijn doel bereikt. De organisatoren van de Vierdaagsefeesten wilden met het Labyrint-podium dit jaar de bezoekers spreiden in verband met veiligheid. Door hardcore house naast mellow house te programmeren, kwam er echter alleen maar ander publiek bij. Dickmann vindt dat de veiligheid van de buurtbewoners ondergeschikt is gemaakt aan commerciële belangen, wat volgens hem blijkt uit het feit dat de evenementencoördinator van de gemeente Nijmegen werkzaam is op de afdeling Economische Zaken in plaats van Culturele Zaken.

Probleem
Paul Dickmann: “De veiligheid van de buurtbewoners is ondergeschikt gemaakt aan de commercie.”
foto: Ton Gelsing
Het ACBN heeft nu een probleem. De politie gaat uit openbaar veiligheidsbelang sinds 2004 niet meer akkoord met één Matrixx-podium onder de Waalbrug. Met het wegvallen van het Labyrint moet er een grotere locatie voor The Matrixx gevonden worden, dan wel een tweede locatie elders in de stad. Een ander alternatief is dat men definitief afziet van de samenwerking met The Matrixx. Bij het Labyrint komt in 2006 opnieuw een evenementenpodium. De wijkraad Benedenstad wil deze keer meer en tijdige inspraak. De buurt is er door de uitlatingen die het ACBN en de gemeente op 25 oktober deden niet gerust op. Henk Lamers van de wijkraad vatte het gevoel van de buurtbewoners als volgt samen: “Het ACBN en de gemeente zijn op deze manier de goodwill van de burgers aan het verliezen.”

 

Webmaster: Joris Teepe