vooraf
---
Splinter verdeelt Plein 1944
---
Een brug te veel
---
Terreinwagens verbod
---
De Montage
---
recensies
---
Batavi,Batavieren en Bataven
---
De Compagnie: heet, maar gezellig
---
Onbederf'lijk Versus voetbal
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Chipknip
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Nijmeegs maatjesproject voor kinderen==--
Vitalis wil uitbreiding plaatsen

Vitalis organiseert begeleiding voor kinderen tussen 5 en 23 jaar die als gevolg van de situatie thuis in moeilijkheden dreigen te raken. Een jaar lang gaat een vrijwilliger eens per week met de kinderen iets leuks doen. Door het succes is er nu een wachtlijst.

door Job van der Meer

Iedere woensdag spreken de negenjarige Pim en Elisabeth van 21 af om samen iets te ondernemen. Bij mooi weer gaan ze bijvoorbeeld zwemmen in de Berendonck, en als het frisser is de bibliotheek verkennen of een museum bezoeken. Een andere keer tekenen ze samen of maken ze appelmoes bij Elisabeth thuis. Het is voor Pim een welkome afwisseling. Elisabeth en Pim zijn aan elkaar gekoppeld door het Vitalis-project. De naam komt van de oudere reisgenoot die Rémi begeleidde in Hector Malots kinderboek ‘Alleen op de wereld’. Net als hij schenken de vrijwilligers van Vitalis tijd en aandacht aan kinderen die het nodig hebben.

Angela Koning is coördinator van het project, dat uitgaat van het Nijmeegs Instituut voor Maatschappelijk werk (NIM). “Met Vitalis voorkomen we dat kinderen die zich in een kwetsbare situatie bevinden in de professionele hulpverlening belanden. Het zijn vaak gewone kinderen die door een bijzondere situatie wat ondersteuning nodig hebben. Dat kan gaan om kinderen uit eenoudergezinnen, allochtone gezinnen die zich in een geïsoleerde positie bevinden, of gezinnen waarbij een ouder langdurig ziek is.”

Door een vrijwilliger van Vitalis als een volwassen ‘broer’ of ‘zus’ aan het kind te koppelen, krijgt het aandacht en doet ervaringen op die thuis worden gemist. Tegelijkertijd wordt zo het gezin ontlast. Koning: “Zo’n contact met de vrijwilliger is vaak een steuntje in de rug voor gezinnen die het soms allemaal niet meer aankunnen.” De kinderen worden in overleg met de ouder(s) door het schoolmaatschappelijk werk aangemeld. Kind en ouders moeten het beiden willen. “In het verleden haakten ongemotiveerde kinderen snel af. Tegenwoordig selecteren we beter daarop”, aldus Koning. Het project startte in 1997 vanuit een aantal Nijmeegse hulpverleningsorganisaties als De Waarden, de GGD, en wat nu stichting Dunamis heet. Momenteel ontvangt Vitalis jaarlijks een subsidie van de gemeente om maximaal dertig kinderen en vrijwilligers te koppelen.


--==Maatje==--
Het project is inmiddels een succes. Met de dertig plaatsen zit Vitalis aan zijn top en is er zelfs een wachtlijst van tweeëntwintig kinderen. Daarin bevinden zich veel jongens die wachten op een mannelijke vrijwilliger om met ze op te trekken. Omdat vaders nogal eens ontbreken in eenoudergezinnen, missen deze kinderen vaak een mannelijk rolmodel. Koning legt voorzichtig uit dat voor veel van die jongens een grote broer wenselijker is dan een grote zus. “Soms is de situatie zelfs zo dat kinderen eigenlijk alleen maar baat hebben bij wekelijkse contacten met een mannelijke vrijwilliger. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat deze de rol van vader voor een halve dag per week op zich gaat nemen. Deze kinderen hebben door hun gezinsverleden vaak een negatief beeld van mannen. Een positieve ervaring met een mannelijk rolmodel kan dat beeld bijstellen en zo veel problemen in de toekomst voorkomen.”

Een andere reden voor wat extra aandacht is het lijden aan een chronische ziekte. Voor kinderen met suikerziekte wil Vitalis in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een nieuw project starten. Ook hier worden de kinderen gekoppeld aan een maatje om iedere week mee af te spreken. De vrijwilligers krijgen daarvoor eerst een voorbereiding op het omgaan met chronisch zieke kinderen.

De koppeling van kind en vrijwilliger onder begeleiding van Vitalis duurt een jaar. “Dat is een jaar van nieuwe indrukken en positieve ervaringen met volwassenen en eventueel andere kinderen, ” vertelt Koning. “Die positieve momenten zorgen ervoor dat het kind weerbaarder wordt en zichzelf beter kan redden binnen het gezin. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit het tevredenheidsonderzoek bij de deelnemende gezinnen. Ouders geven aan dat kinderen rustiger zijn, minder vaak om aandacht vragen en zelfs beter luisteren.” Een goede reden voor Koning om bij de gemeente te pleiten voor uitbreiding van de capaciteit. Dan kunnen er meer vrijwilligers worden begeleid en dus meer kinderen gekoppeld. “Voorkomen dat kinderen later een beroep moeten doen op kostbare professionele hulpverlening is immers beter en stukken goedkoper dan genezen.”


Meer informatie over Vitalis:
024-3232751

 

Webmaster: Joris Teepe