[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--== actueel ==--

1 meidemonstratie escaleert door politie

De eerste dag van mei wordt in heel Europa groots gevierd als de Dag van de Arbeid. In ons land staat deze viering al jaren in de schaduw van het oranjefestijn op de dag ervoor. Maar dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. Zo was de landelijke 1 meidemonstratie dit jaar in Nijmegen. Een impressie.

door Rick Hovens

Rond drie uur ’s middags vertrekt een bonte stoet van ongeveer 250 socialisten, anti- en andersglobalisten, autonomen, feministen en andere progressieven vanaf het Stationsplein. Een minstens even grote groep politieagenten escorteert hen te paard en te fiets. De route voert langs het in maart gekraakte bedrijfspand aan de Palmstraat. Na een toespraak in het ‘autonoom centrum’ vervolgt de weg zich richting Wolfskuil.

Tijdens de optocht scanderen deelnemers de gebruikelijke leuzen, variërend van „antikapitalista” tot „vrijheid voor politieke gevangenen in Iran”. Op het Nachtegaalplein volgt een toespraak die de aandacht vestigt op de sloop van woningen. Inmiddels toegestroomde buurtbewoners reageren met instemmend knikken of kijken zwijgzaam toe.

Schijnbaar onbewogen door de inmiddels losgebarsten regenbui beweegt de stoet zich rustig voort naar de Tunnelweg. Zingend en scanderend over het fietspad komt de tunnel in zicht.

Eén agent maakt blijkbaar een documentaire, want hij filmt er lustig op los. Zijn collega’s blokkeren ruim twintig minuten de rijbaan stadinwaarts met busjes, auto’s en paarden. En dat is vreemd. Van de politie moesten de demonstranten namelijk over het fietspad lopen om de openbare weg toegankelijk te houden.

Machtsvertoon

Eén van de politiepaarden is de hele tocht al onrustig. Net buiten de tunnel gaat het dan ook fout. Een jong meisje rijdt met haar fiets langs de politie, net als het paard weer begint te steigeren. Het beest trapt naar het meisje dat een smak maakt. Zij komt met de schrik vrij, maar haar fiets is zwaar beschadigd. Uit de menigte stijgt boegeroep op en verschillende demonstranten schieten het meisje gelijk te hulp. Dat medeleven tolereert de politie niet en ze stuurt de zorgzame helpers prompt terug.

Aangekomen bij uitzendbureau Adecco, op de hoek van de Smetiusstraat met de Nassausingel, wil een groepje een spandoek ophangen om te protesteren tegen het werven van personeel voor het uitzetten van vluchtelingen. De politie beoordeelt dit als een poging om met de stoet naar het Keizer Karelplein te lopen, wat niet de afspraak was. Raak meppend met wapenstokken willen de dienders het groepje weer terugdrijven naar de demonstratie.

Dit schiet enkele jongeren in het verkeerde keelgat. Er vliegen wat stenen en flessen richting de politie. Nadat het onrustige paard ook nog eens onbeheerst op de demonstratie in draaft, valt over een breed spandoek en zijn berijdster wild afwerpt, breekt de hel los. De politie mept vol in op demonstranten die in de buurt staan, die vervolgens alle kanten opstuiven.

Het lijkt eerst een op zichzelf staand incident, maar even later verschijnt met veel machtsvertoon de ME. Die stond zo te merken al die tijd in de startblokken, en de beer is los. Er volgen charges op een veel grotere groep dan die paar opgeschoten pubers, een ruit sneuvelt en de rel is compleet. De ME drijft de stoet als vee via Plein 1944 naar het Kronenburgerpark. Hier vindt nog een korte confrontatie plaats, waarbij agenten in burger arrestaties verrichten. Vervolgens wordt de groep gemaand naar het station te lopen. Ingesloten in de stationshal volgt het ‘verzoek’ om vanaf daar met de trein naar huis te reizen. Vrijheidsberoving dus, van een groep die grotendeels niks verkeerds heeft gedaan. Bovendien is zo’n verzoek nogal ridicuul, aangezien de aanwezige Nijmegenaren natuurlijk niet zomaar hun eigen stad uitgejaagd mogen worden.

Spijtig dat een paar opgeschoten pubers, maar toch vooral de politie, er alles aan deed om de sfeer te verzieken van deze in opzet geslaagde 1 meidemonstratie. Het is hoog tijd voor een discussie over de rol van de politie bij het uit de hand laten lopen van dit soort vreedzame bijeenkomsten. •

 

Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden van de 1 meidemonstratie.
Zoek op
1 mei demonstratie Nijmegen.

Links naar filmpjes op YouTube van de 1 meidemonstratie:
Politiepaard verliest beheersing en ramt op draf recht in de demonstratie
Politie in burger trapt tegen al opgepakte demonstrant
Politiestoet voert demonstranten af

 

Webmaster: Joris Teepe