[ vooraf ]
---
Nieuw Gelders college
---
Persvrijheid
---
[ recensies ]
---
Sappig Nijmegen
---
Oosterse sferen in Nijmegen
---
Rechttoe rechtaan bluesrock
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Buurtbewoners gaan brainstormen over nieuw kunstwerk Dobbelmanterrein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==Nieuwe aanpak voor breder jongerenpubliek==--
Staddijk pimpt zichzelf en zijn podium

Stichting Jongerencentrum Staddijk vindt dat het toe is aan een makeover. De zorgvuldig opgebouwde reputatie als metalpodium heeft haar kracht getoond. Nu is het tijd dat er meer aandacht komt voor andere stijlen en nieuwe activiteiten. Onder leiding van de nieuwe coördinator Ron Schoonwater wordt de huisstijl flink ververst.

door Arnout Drent

„Uiteindelijk bepalen de jongeren zelf welke activiteiten ze willen organiseren, wij bieden begeleiding en ondersteuning”, zegt Ron Schoonwater (41). Sinds januari is hij bij jongerencentrum Staddijk werkzaam als coördinator voor het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Staddijk, dat vooral bekend staat om zijn metalgeoriënteerde poppodium, wil nu een breder jongerenpubliek aanspreken.

„Toen ik als tiener in Meijhorst woonde, kwam ik geregeld in Staddijk. Zelf dacht ik altijd dat het alleen een poppodium was”. Zijn naam op metalgebied wil het centrum niet loslaten. „Dat is een kracht. Maar we hebben een stedelijke functie en jongeren willen meer dan alleen metalconcerten. Zo is er duidelijk behoefte aan een podium voor stijlen zoals urban en hardstyle.”

In een voormalige boerderij aan de rand van de wijken Meijhorst en Aldenhof werkt het stedelijke jongerencentrum al 27 jaar met de Nijmeegse jeugd tussen 16 en 26 jaar. Het is het enig overgebleven stedelijke jongerencentrum. Momenteel draait de organisatie met drie betaalde krachten en drie krachten via de stichtingen Uitzicht en Wijkwerk, enkele stagiairs en ruim dertig vrijwilligers.
Ron Schoonwater in de pas opgeknapte fitnessruimte.
foto: Jan Lintsen


Staddijk wil jongeren leren zelf activiteiten op te zetten en daar verantwoordelijkheid voor te dragen. Dat is een leerproces waarin missers en tegenvallers erbij horen. Schoonwater: „Oudere vrijwilligers leiden jongere op. Zo behoud je tegelijk continuïteit in het aantal medewerkers.”

De insteek bij Staddijk is anders dan bijvoorbeeld bij Doornroosje en de Matrixx. „Zij denken vanuit een product. Bij ons gaat het om de ontwikkeling die de jongeren doormaken. Succesvolle groepen kunnen dan wellicht doorstromen naar de echte poppodia in Nijmegen.”


Zondagochtend


Staddijk organiseert meer dan alleen metalconcerten. Wekelijks zijn er de popcursus en de dj-inloopavond. Ook de oefenruimte is inmiddels erg populair. „Er wordt zelfs op de zondagochtend geoefend door jonge beginnende bandjes als de rest van de week is volgeboekt.” Op de zolderetage is een fitnessruimte ingericht. Een maximum van zo’n tien mensen kan hier, al of niet onder begeleiding, terecht.

Financieel houdt Staddijk zich staande door gemeentelijke subsidies en de inkomsten via entree, bar en garderobe. Daarnaast wil de stichting ook in de toekomst weer fondsen werven en sponsors aantrekken om de inkomsten aan te vullen. Het pand huurt zij van de gemeente. „In al die jaren heeft Staddijk nooit met verlies gedraaid. En dat terwijl er ook op ons is bezuinigd en we tegelijkertijd moesten investeren in het tegengaan van geluidsoverlast”, licht Schoonwater toe.

Toekomstplannen heeft Staddijk volop. Scholen zijn benaderd voor projecten gericht op muziek, theater en fitness. Met het vmbo van Helicon Opleidingen wil Staddijk de tuin aanpakken. Ook staan activiteiten specifiek voor meisjes op stapel. Voor het nieuwe imago wil Staddijk het interieur veranderen. „Het cafégedeelte doet nu erg metal aan en moet een neutralere aankleding krijgen. Daarnaast verdienen het oude keukentje en de toiletten een flinke opknapbeurt. We onderzoeken of we in samenwerking met scholen een klussendienst in het leven kunnen roepen.”

Ondanks het cafégedeelte wil de stichting van Staddijk geen horecatent maken. „Daarom zijn wij op feestavonden niet langer open dan tot 02.00 uur. Bij concerten stoppen de bands al om 23.00 uur. Dat is niet alleen vanwege geluidsoverlast. Omdat we relatief afgelegen liggen, geven we bezoekende jongeren zo de kans de laatste bus nog te halen.”

De nieuwe benadering slaat volgens Schoonwater erg aan. „Gemeenteambtenaren en wijkmanagers waarderen de voorgenomen omslag. Maar belangrijker nog is dat de jongeren enthousiast zijn. Ze vinden het prettig om samen dingen te ontwikkelen met eigen verantwoordelijkheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het absoluut een misvatting dat jongeren niets willen

 

Webmaster: Joris Teepe